
Criza energetică din regiunea transnistreană împinge Tiraspolul spre mai multe măsuri de austeritate cu scopul de a economisi resursele energetice și de a stabiliza economia. În același timp, administrația separatistă din regiunea transnistreană a marcat 33 de ani de la luptele de la Tighina (Bender), lansând mesaje false și noi acuzații la adresa Chișinăului.
Starea excepțională în economie, prelungită în Transnistria
Regimul separatist de la Tiraspol a prelungit cu încă 30 de zile „starea excepțională în economie” în regiunea transnistreană. Decizia a fost aprobată pe 11 iunie. Potrivit „Pervîi Pridnestrovski”, în pofida crizei economice, oamenii își primesc salariile și pensiile. Administrația din stânga Nistrului și-a luat angajamentul să economisească și să cheltuie rațional resursele energetice, în special gazele naturale. De asemenea, este interzis exportul acestor resurse. „Deputatul” Victor Guzun a menționat că prelungirea regimului privind „starea excepțională în economie” a fost necesară deoarece amenințările la adresa economiei care existau la începutul anului rămân și în prezent. În același timp, liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a precizat că acordurile privind livrarea gazelor naturale în regiune sunt de scurtă durată, este nevoie de timp pentru proiectarea tehnică și sunt foarte mulți actori implicați în acest proces.
Industria și comerțul regiunii transnistrene sunt grav afectate de criza energetică
Situația critică din economie a fost și subiectul discutat de așa numitul ministru al economiei, Serghei Obolonik, la întrevederea cu Vadim Krasnoselski. Deficitul comercial a atins 150 de milioane de dolari în primele cinci luni ale acestui an, industria prelucrătoare s-a redus cu 43 la sută și se atestă reduceri ale volumului de producție în toate domeniile, transmite „TSV”. Cea mai afectată ramură a industriei este cea electroenergetică care s-a diminuat cu peste 50 la sută, urmată de cea a prelucrării metalelor, care s-a redus cu mai mult de 60 la sută. Fără a lua în calcul exportul și importul de resurse energetice, comerțul „extern” al regiunii a scăzut cu mai mult de o treime. În urma acestor evoluții, prognozele economice în Transnistria sunt pesimiste și nu este prevăzută o îmbunătățire a situației.
Aceeași sursă anunță că locuitorii din regiune care nu au plătit pentru energia electrică furnizată și au acumulat datorii, vor rămâne fără lumină. De asemenea, vor rămâne fără curentul electric și cei care au datorii la alte utilități, cum ar fi căldura, apa și canalizarea. Decizia de întreupere a furnizării energiei electrice va fi luată de către „o instanță judecătorească”, iar după achitarea datoriilor, locuința va fi, din nou, conectată la rețeaua de curent electric.
Bugetarii transnistreni își vor pimi eșalonat salariile
În același timp, potrivit unui „decret” semnat de Krasnoselski, bugetarii din regiune nu-și vor mai putea ridica integral salariile din cauza crizei economice. Astfel, potrivit Novostipmr.com, anagajații din sectorul bugetar vor putea primi o jumătate de salariu până la data de 20 a fiecărei luni, iar cea de-a doua jumătate – începând cu data de 21 și până la sfârșitul lunii.
Tiraspolul a decis să interzică și „exportul” mai multor tipuri de combustibil, mai scrie Novostipmr.com. De asemenea, a introdus tarife diferențiate la „exportul” materiei prime, cum ar fi nisipul, pietrișul, piatra zdrobită, amestecul de nisip și pietriș și macadamul.
Singura veste bună pentru locuitorii din regiune despre care scrie presa de la Tiraspol este reluarea furnizării apei calde în blocurile de locuințe. Potrivit „TSV”, apa caldă a revenit în marile orașe, cu excepția municipiului Tighina. Problema ar fi că acest proces este complicat și necesită timp.
Pentru un control mai eficient al sistemului energetic din regiune și pentru a preveni pierderile de resurse energetice, Tiraspolul a elaborat un nou mecanism care urmează să fie aprobat în curând. „Un astfel de mecanism este necesar. Potrivit Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie, astăzi, doar în Tiraspol, accesul la echipamentele care asigură aprovizionarea cu gaze naturale nu a fost asigurat de mai bine de trei ani în peste 19 mii de apartamente, dintre care 13,6 mii continuă să plătească pentru gaz, și în 5,6 mii de clădiri rezidențiale, dintre care 1,8 mii plătesc pentru gaz”, a explicat așa-numitul șef al guvernului, Aleksandr Rozenberg, citat de Novostipmr.com.
Vadim Krasnoselski: Operațiunea Iași-Chișinău a însemnat libertate
Un raport al „autorităților” de la Tiraspol arată că, doar în 2024, au fost cheltuite 7,5 milioane de ruble transnistrene pentru reabilitarea monumentelor sovietice, suma totală alocată în acest scop fiind de 10 milioane de ruble transnistrene, transmite Novostimpr.com.
Pe 19 iunie a.c., în majoritatea localităților din regiune au fost organizate ceremonii comemorative pentru a marca 33 de ani de la evenimentele de la Tighina din 1992, calificate de Tiraspol drept „agresiune a forțelor moldovenești”. Potrivit „Pervi Pridnestrovski”, pe malul râului Nistru, nu departe de Tiraspol, a avut loc o așa-numită reconstituire a operațiunii Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial. Pe fundalul cântecului „Katiușa” și unor explozii de proiectile, locuitorii din regiune, inclusiv copii îmbrăcați în uniforme, au venit la parada tehnicii militare la care au defilat tancuri T-34, lansatoare de rachete Katiușa, camioane militare „Polutorka”. A fost organizată și o simulare a traversării Nistrului și a „luptei cu fasciștii”. „Atmosfera e ca în filme, doar că e realitate”, susține autorul materialului. Scenele au fost pregătite din timp.
La „reconstituire” a fost prezent și Vadim Krasnoselski, care a declarat că „această operațiune nu a adus distrugere - a adus libertate”. „România și-a obținut independența față de regimul nazist”, a afirmat el, citat de „Vestnikpmr”.
În legătură cu evenimentele tragice de la Tighina, Krasnoselski a declarat că „în urma atacului, sute de civili au fost uciși sau răniți, locuitorii orașului au fost supuși violențelor, torturii și jafurilor, naționaliștii moldoveni au comis crime de război în masă, semănând moarte și distrugere”. „Ținutul Bender a experimentat toate ororile politicii agresive a autorităților moldovene”, a mai spus Krasnoselski, potrivit Novostipmr.com. De asemenea, acesta a declarat că „Moldova este stat agresor”.
Și un deputat rus, care ar reprezenta interesele locuitorilor municipiului Tighina în Duma de Stat de la Moscova, Andrei Gorohov, a transmis un mesaj, în acest context. „Vărsarea de sânge a fost oprită datorită forțelor ruse de menținere a păcii. În această zi, comemorăm împreună cu poporul prieten din Transnistria. Recunoștință nesfârșită celor care au eliberat țara de nebunia naționalistă. Această zi nu va fi uitată niciodată”, a afirmat Gorohov.
În regiune a fost marcată și Ziua Rusiei. Ambasadorul rus desemnat la Chișinău, Oleg Ozerov, a transmis un mesaj locuitorilor din regiune, potrivit „Pervi Pridnestrovski”. El a remarcat că în regiune sunt mulți cetățeni ruși, care nu-și uită rădăcinile și își păstrează identitatea și că Federația Rusă a fost supusă unor presiuni fără precedent din cauza că Occidentul și-ar fi dorit o anulare a culturii ruse, însă nu i-a reușit acest lucru.