DEZINFORMARE: Chișinăul este agresorul, iar Transnistria a luptat pentru pace în 1992

DEZINFORMARE: Chișinăul este agresorul, iar Transnistria a luptat pentru pace în 1992
© novostipmr.com   |   Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la o ceremonie de comemorare a evenimentelor de la Tighina din 1992, 19 iunie 2024.

Chișinăul este agresorul, iar Transnistria a luptat pentrtu pace în timpul războiului din 1992, potrivit liderului administrației separatiste de la Tiraspol.

Dezinformare: Autorităile moldovene sunt agresoare, iar Transnistria a luptat pentru pace în 1992

ȘTIRE: Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a subliniat că apărătorii Transnistriei au luptat, în 1992, pentru ca „să fie pace în țară”, scrie Novostipmr.com.

 „Sacrificiul nu ar trebui să fie în zadar. Totul a fost făcut în numele păcii. Cetățenii transnistreni, apărătorii Transnistriei, au luptat nu de dragul războiului, ci de dragul păcii. Înțelegeți logica? Noi am luptat pentru pace, iar ei acolo au luptat de dragul războiului. Ei (autoritățile moldovene –n.a.) sunt agresorii. Prin urmare, cred că cel mai important lucru este să apărăm pacea și să o păstrăm. Există o singură dorință: păstrarea păcii în Transnistria”, a declarat Vadim Krasnoselski, într-o conversație cu jurnaliștii cu ocazia „Zilei de Comemorare și Durere pentru cei uciși la Bender”.

De asemenea, el și-a exprimat speranța că în Republica Moldova vor apărea politicieni care vor spune adevărul despre războiul din 1992.

„Adevărul trebuie spus. Numai după adevăr va fi înțelegere și pocăință. Și va fi iertare. Trebuie să tindem spre asta”, a spus președintele Transnistriei.

Potrivit Novostipmr.com, doar forțele de menținere a păcii rusești, care au sosit în Transnistria pe 29 iulie 1992, au reușit să oprească războiul dintre Chișinău și Tiraspol.

Realitate: Războiul din 1992 a fost provocat de separatiștii de la Tiraspol, susținuți de militarii ruși din regiune

NARAȚIUNI FALSE: 1. Chișinăul este agresor și a atacat Transnistria în 1992. 2. Vărsările de sânge au fost oprite datorită implicării forțelor armate ruse.

OBIECTIVUL URMĂRIT: Tiraspolul prezintă o imagine falsă a evenimentelor din 1992 pentru a justifica acțiunile ostile  ale forțelor paramilitare transnistrene și Armatei a 14-a a Federației Ruse, care au dus la ruperea teritoriului regiunii transnistrene de cel al Republicii Moldova și instalarea unei administrații separatiste în stânga Nistrului. 

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Primele victime în conflictul de pe Nistru din 1992 au fost înregistrate încă la la 13 decembrie 1991. Patru polițiști din Republica Moldova au fost omorâți atunci la Dubăsari de către gardiști separatiști, aflați în subordinea Tiraspolului. A doua zi, la 14 decembrie 1991, gardiștii separatiști au deschis focul, din direcția orașului Dubăsari, atacând masiv forțele poliției moldovene. În timpul acestor confruntări, au fost reținuți 34 de gardiști, fiind confiscate două mitraliere, 20 de pistoale-automat Kalașnikov, alt echipament militar etc. 28 dintre cei reținuți erau locuitori ai orașului Râbnița. 

La mai puțin de trei luni după primele ciocniri între poliția moldoveană și formațiunile paramilitare transistrene, detașamente ale cazacilor au atacat repetat, în noaptea de 1 spre 2 martie 1992, comisariatul de poliție de la Dubăsari și au luat ostatici 34 de persoane care se aflau în interiorul clădirii. Poliștii și autoritățile din Dubăsari și localitățile vecine care au reușit să scape s-au retras retrag la Cocieri, localitate care devine un centru de rezistență în lupa contra separataștilor de la Tiraspol. Acest eveniment este considerat ca început al războiului din 1992.

Au urmat apoi mai multe lupte între puterea centrală de la Chișinău și separatiștii transnistreni susținuți de către Aramata a 14-a a Federației Ruse. Cele mai grele lupte în timpul acestui război s-au dat la Tighina (Bender). Bătălia de la Tighina a început pe 19 iunie 1992 în urma unui atac al gardiștilor și cazacilor transnistreni asupra poliției moldovenești din acest oraș. Polițiștii au reușit să se mențină pe poziții, fiind ajutați de alți polițiști și voluntari de la Varnița, iar în dimineața zilei de 20 iunie 1992, orașul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. În aceeași zi, în luptă au intrat deschis, pentru prima dată de la începutul războiului, trupele ruse aflate în regiunea transnistreană. Soldații ruși și forțele separatiste transnistre au reușit să ocupe orașul Tighina, fiind mult mai bine echipați decât trupele moldovene.

Prin urmare, nu se poate spune că formațiunile paramilitare ale Tiraspolului au luptat pentru pace, așa cum afirmă Vadim Krasnoselski. Războiul de la Nistru din 1992 a fost provocat de către separatiștii transnistreni, sprijiniți pe față de către trupele ruse din stânga Nistrului, iar Republica Moldova a fost pusă în situația în care trebuia să se apere pentru a supraviețui ca stat.

CONTEXT: Declarațiile lui Vadim Krasnoselski, potrivit căruia Chișinăul este agresorul, iar Transnistria a luptat pentrtu pace în timpul războiului din 1992, survin în contextul marcării a 33 de ani de la bătălia de la Tighina, pe 19 iunie a.c., în toate localitățile din stânga Nistrului. Cu acest prilej, lângă Tiraspol a avut loc și o „reconstituire”  a operațiunii Iași-Chișinău (care în realitate a avut loc la sfârșitul lui august 1944, nu în iunie și nu are nicio legătură cu bătălia de la Tighina – n.a.) , acțiuni condamnate de autoritățile Republicii Moldova.

Timp citire: 4 min