La data de 16 august 2025, expiră mandatele a cinci dintre actualii membri ai Curții Constituționale.
Fostul șef la Serviciul de Informații și Securitate, Vitalie Pîrlog, învinuit în dosarul Interpol, la solicitarea autorităților franceze, a fost reținut în Dubai unde se stabilise după demararea investigațiilor procurorilor. Guvernul și Parlamentul au anunțat noi mandate pentru majoritatea actualilor judecători ai Curții Constituționale – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Celor trei li se va alătura fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco. Un angajat al Băncii Naționale, Ruslan Grate, a fost condamnat de prima instanță, în dosarul Fraunda Bancară, la cinci ani de închisoare în cazul unui transfer dubios a 75 de milioane de lei pe conturile unei firme asociate lui Ilan Șor. Acestea sunt evenimentele pe care le vom analiza în sinteza săptămânii curente.
Ultimul raport al Comisiei Vetting a fost transmis la CSM pentru examinare. Rata de promovare în cadrul evaluării externe a judecătorilor Curții de Apel Centru este de 50%.
Toți cei 12 judecători care au adoptat decizii în schema „Spălătoria rusească” (Laundromat), scoși de sub urmărire penală în 2020, pentru învinuirea de spălarea de bani, au dreptul să solicite în instanță despăgubiri financiare de la stat. O parte din reclamațiile magistaților urmăriți penal au fost satisfăcute în prima instanță și se află în examinare la Curtea de Apel. Pretențiile financiare se ridică, pentru moment, la cel puțin sute de mii de lei pentru fiecare reclamant, dar procesele sunt abia la început. În aceleași timp, suspiciunile unui atac raider în cazul litigiului dintre Primăria Chișinău și SRL Epamedia persistă în spațiul public. De data aceasta, fracţiunea PAS din Consiliul Municipal Chişinău îl acuză pe primarul Ion Ceban de complicitate în afaceri ilegale cu Epamedia.
Printre aceștia se numără și procurorul general, Ion Munteanu.
Mandatul de judecător al lui Serghei Țurcan expiră pe 30 iulie 2025.
Un nou episod legat de zona politicului și a justiției a scandalizat opinia publică pentru a ecrana problemele reale ale sistemului juridic. Ca la un spectacol de iluzionism, asistăm la mutarea atenției pe niște teme secundare, când în această perioada s-au pronunțat sau sunt pe cale de a fi emise sentințe în cazul unor figuranți importanți din dosarele legate de fraudările succesive ale alegerilor precedente de către proxy-urile Rusiei în Republica Moldova. Toate legate de gruparea politico-criminală a lui Ilan Șor.
Guțul va fi supravegheată cu o brățară electronică, iar convorbirile sale telefonice vor fi limitate.
Autoritățile desfășoară percheziții în cadrul a 12 dosare penale ce implică mai mulți judecători, un procuror și trei avocați.
Cei doi erau implicați în judecarea cazurilor de „securitate națională”, inclusiv spionaj și terorism.
Proiectul a fost aprobat de Guvern. Noua versiune a fost elaborată prin comasarea Legii privind Curtea Constituțională și a Codului jurisdicției constituționale. Documentul prevede competențele instituției, criteriile de eligibilitate și modul de selectare a candidaților la funcția de judecător.
15 judecători de la Curțile de Apel Bălți, Cahul și Comrat și-au anunțat demisia, înainte să fie evaluați în cadrul Comisiei Vetting. 12 judecători de la Curtea de Apel Bălți au depus deja cererile de demisie.
Comisia Vetting a încheiat evaluarea tuturor candidaților pentru funcțiile din organele de autoadministrare ale judecătorilor, conform Legii privind pre-vettingul.