Rusia este principala putere și, de ani de zile, și principala sursă de insecuritate din regiunea acoperită de echipa Veridica. Știri Rusia include informații cu privire la evenimente, evoluții și personaje importante din Rusia – de la decizii semnificative luate de președintele Vladimir Putin la declarații sau acțiuni ale principalilor exponenți ai regimului său, de la cazul lui Alexei Navalnîi la revolta grupului Wagner. Veridica urmărește, totodată, politica externă a Rusiei, relațiile sale cu Occidentul colectiv și, separat, cu statele care fac parte din acesta, dar și cele cu state cliente, aliate sau partenere în diferite dosare, cum sunt China, Belarusul, Iranul sau Turcia. Operațiunile externe, inclusiv cele întreprinse prin organizații-proxy cum este grupul Wagner, activ în Siria și în mai multe țări africane, dar și politicile energetice ale Kremlinului sunt, de asemenea, în atenția Veridica. Știri Rusia reflectă, totodată, narațiunile emise de Rusia, atât pentru publicul intern cât și pentru cel extern, și ambalate în fake news, dezinformări sau propagandă. Echipa de știri Veridica, precum și colaboratorii săi regionali și experții din România urmăresc impactul politicilor și campaniilor de dezinformare rusești atât în regiune cât și în afara acesteia, în principalele capitale occidentale. Știri Rusia cuprinde o gamă variată de produse jurnalistice, știri, editoriale, analize, interviuri și investigații.
Rușii au tras și două rachete balistice.
Raportul unei comisii de anchetă a ONU acuză şi Kievul de abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului.
Promotor declarat al reunificării celor două state românești, Simion a primit în Republica Moldova, pe 24 noiembrie 2024, în primul tur al prezidențialelor ulterior anulate, mai puțin de 4% din voturi de la alegătorii basarabeni cu cetățenie română.
Kievul salută verdictul, Moscova se declară indignată.
Șeful ei, generalul Valeri Gherasimov, declarase că trupele sale au recuperat, deja, „mai mult de 86%” din zonele controlate de inamicul ucrainean.
În urma discuțiilor cu SUA din Arabia Saudită, din 11 martie a.c., Ucraina și-a arătat disponibilitatea de a accepta o încetare totală a focului în războiul cu Rusia pentru 30 de zile. Această decizie a Ucrainei a fost salutată de către SUA și UE, iar președintele american Donald Trump a declarat că este gata să-l invite din nou la Casa Albă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Statisticile oficiale arată că economia Rusiei este în creștere în pofida războiului și a sancțiunilor occidentale. În realitate, problemele economice se acumulează și Rusia riscă recesiunea.
Mai multe ţări europene, gata să participe la alcătuirea unei forţe de menţinere a păcii în Ucraina.
Miza Kremlinului în Republica Moldova înainte de alegerile din toamnă, ca de altfel dintotdeauna, este să ne facă să nu avem încredere unii în alții. Este un screnariu pe care l-au încercat și la ei acasă.
Ar fi fost găsit vinovat de delapidare.
Cel puțin cinci persoane rănite.
Președintele american va discuta, în această săptămână, și cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin.
Ministerul român de Externe subliniază că un stat agresor nu poate să dea lecţii de democraţie și amintește că Rusia nu are alegeri libere de aproape 20 ani.
Statele Unite vor ridica imediat suspendarea schimbului de informații și vor relua asistența de securitate pentru Ucraina.
Potrivit media internaționale, forțele ruse avansează rapid spre Sudja, principalul oraș din zona controlată de Kiev.
Patru aeroporturi au fost închise şi sunt raportate mai multe incendii în capitala Rusiei.
El își reafirmă „sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.
Uniunea Europeană nu va recunoaște rezultatele alegerilor parlamentarelor care vor avea loc în Republica Moldova în a doua jumătate a acestui ani, dacă la ele nu vor câștiga partide pro-europene, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Pentru Republica Moldova, singura cale de a-și asigura securitatea este integrarea rapidă în UE, spune fostul Ministru de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Veridica. Referindu-se la riscurile pe care le implică un posibil acord de pace între Ucraina și Rusia, Nicu Popescu a avertizat că Republica Moldova ar putea deveni o „piesă sacrificată” într-un astfel de scenariu.
Și Marea Britanie se declară „gata să ia în considerare un angajament al forțelor sale terestre”.
Trupele ucrainene sunt aproape înconjurate de forţele ruse.
Femeilor li se mulțumește „pentru forța morală și dragostea pe care le-au investit în educația copiilor”.
Luna trecută, Ucraina susținea că mai controlează acolo 500 de kilometri pătrați.
Manualul de istorie de clasa a XII-a nu este nici mai bun și nici mai prost decât instrumentele didactice scoase începând cu anii 2000. Este un instrument didactic ce perpetuează tradiția editorială din domeniul educațional moldovenesc.
„Asemenea lovituri dovedesc că obiectivele Rusiei rămân neschimbate” - afirmă președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
UPDATE: CCR a respins cele două contestaţii împotriva candidaturii lui Călin Georgescu la funcţia de preşedinte al României.
În regiunea Odesa, bombardamentele rusești continuă de cinci nopți.
În primul discurs din noul mandat în care s-a adresat Congresului, Donald Trump a menționat Republica Moldova, într-un context care poate fi considerat negativ.
„Se iau toate măsurile necesare pentru a stabiliza aprovizionarea cu energie și gaz” – susțin guvernanții de la Kiev.
Kievul respinge categoric pretenţiile Moscovei pentru un acord de pace.
Natalia Morari, concubina oligarhului fugar Veaceslav Platon, a încercat să confere acțiunilor sale propagandistice orientate împotriva cursului european al Chișinăului o „dimensiune europeană”, cu un interviu luat de la fostul candidat la funcția de președinte al României, Călin Georgescu, sprijinit de spionajul rusesc.
Ei afirmă că scrutinul ar trebui să aibă loc numai după ce pacea a fost restabilită.