Angajatorii români spun că încearcă să acopere cu oameni aduşi din străinătate un deficit de forţă de muncă de peste 600.000 de persoane

Angajatorii români spun că încearcă să acopere cu oameni aduşi din străinătate un deficit de forţă de muncă de peste 600.000 de persoane
© EPA PHOTO EPA/TONI SALABASEV   |   Pasagerii stau într-un autobuz și așteaptă în timp ce sute de muncitori ai fabricii de autobuze „ROCAR” blochează traficul pe autostrada Giurgiului din București, miercuri, 16 ianuarie 2002.

Angajatorii români încearcă să acopere cu muncitori aduşi din străinătate un deficit de forţă de muncă de peste 600.000 de persoane, în condiţiile în care, la ora actuală, peste 500.000 de oameni activi nu sunt în câmpul muncii - a declarat, miercuri, preşedintele Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă (PIFM), Romulus Badea, citat de mass-media de la București.

Potrivit acestuia, cauzele care au dus la un deficit de forţă de muncă în România sunt plecarea românilor din ţară, aproape 6 milioane, la care se adaugă mai mult de 500.000 de persoane active ce nu se regăsesc în câmpul muncii şi tinerii din segmentul de vârstă 15-29 de ani care nu apar în nicio formă de educaţie, formare profesională sau muncă.

Creşterea accelerată a cererii de forţă de muncă în sectoare precum producţia, construcţiile şi serviciile determină angajatorii să se bazeze tot mai mult pe muncitori extracomunitari, într-un context în care resursele locale sunt insuficiente.

Conform datelor oficiale furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări, la finalul anului 2024 erau înregistraţi peste 140.640 de angajaţi proveniţi din afara Uniunii Europene care lucrau legal în România.

Cei mai mulţi dintre aceştia provin din Nepal, Sri Lanka, Turcia şi India, iar domeniile în care activează cu preponderenţă sunt producţia (29.141 de angajaţi), construcţiile (28.538), comerţul (20.008), HoReCa (18.844) şi serviciile administrative şi de suport (12.189).


Potrivit Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă, această statistici reflectă doar o parte din nevoia reală a pieţei, care este mult mai mare şi rămâne departe de a fi acoperită.

Cu toate acestea, pentru al doilea an consecutiv, plafonul în 2025 a fost menţinut la 100.000 de avize.

Mai mult de 60% dintre aceste avize vizează meserii din domenii precum agricultura, construcţiile, curăţenia sau manipularea mărfii, domenii în care angajatorii români întâmpină dificultăţi majore în recrutarea locală.


 

Timp citire: 1 min