Bucureștiul își exprimă îngrijorarea deosebită după incidentul de securitate care a avut loc în Cisiordania ocupată

Bucureștiul își exprimă îngrijorarea deosebită după incidentul de securitate care a avut loc în Cisiordania ocupată
© EPA-EFE/ALAA BADARNEH   |   Soldați israelieni în timpul unei operațiuni militare în orașul Jenin din Cisiordania, 4 martie 2025.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a solicitat clarificări și şi-a exprimat, într-o convorbire urgentă cu ambasadorul Israelului la Bucureşti, ceea ce a numit îngrijorarea deosebită în urma incidentul de securitate care a avut loc la Jenin, în Cisiordania ocupată.

Palestinienii susțin că au fost tiruri directe, cu muniţie reală


În incident „a fost implicat un grup de diplomaţi, oficiali palestinieni şi jurnalişti locali, printre care se afla şi şeful Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah'' – precizează MAE, care adaugă că a cerut clarificarea circumstanţelor în care s-a produs evenimentul.

Vizita unor diplomaţi în nordul Cisiordaniei ocupate a fost întreruptă de ceea ce armata israeliană a prezentat ca fiind focuri de somaţie, în timp ce Autoritatea Naţională Palestiniană a denunţat drept tiruri directe, cu muniţie reală, în incidentul ce a stârnit reacţii de dezaprobare în numeroase cancelarii occidentale – scriu agențiile internaționale de presă.

Din 1967

Ocupată de Israel în 1967, Cisiordania e, în mod obișnuit, scena violențelor, exacerbate după izbucnirea, pe 7 octombrie 2023, a războiul din Fâșia Gaza dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas.

De atunci, sute de palestinieni din Cisiordania au fost uciși de trupele israeliene sau de coloniștii evrei.

Peste 2,9 milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania, separată de Fâșia Gaza de teritoriul statului evreu.

Acolo locuiesc și în jur de 490.000 de israelieni, în așezări considerate ilegale, conform dreptului internațional.

Timp citire: 1 min