
Preşedintele României, Nicuşor Dan, a declarat, luni, că este nevoie de o lege care să condamne manifestările xenofobe, antisemite, rasiste, dar că un astfel de act normativ trebuie să fie foarte clar și să nu lase loc de interpretări şi, eventual, de abuzuri.
Șeful statului a explicat că a trimis la Curtea Constituțională (CCR) legea iniţiată de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler, deoarece aceasta încalcă directive europene și conţine neclarităţi.
„Dacă ne uităm la conţinutul acestei legi, aşa cum probabil aţi citit sesizarea pe care am făcut-o Curţii Constituţionale, o să vedeţi că sunt nişte chestiuni extrem de neclare acolo şi vă dau un exemplu. În oraşul Făgăraş (localitatea natală a președintelui Dan – n. red.) există o mică asociaţie care se ocupă de promovarea rezistenţei din Munţii Făgăraş, face expoziţii, fel de fel de evenimente de felul ăsta. Între membrii rezistenţei din Munţii Făgăraş sunt câteva persoane care în trecutul lor au fost parte din mişcarea legionară (extrema dreapta interbelică – n. red.). Întrebare este: această asociaţie are sau nu are caracter legionar? Pentru că legea nu ne spune. Şi dacă are caracter legionar, oamenii ăştia trebuie să facă puşcărie sau nu? Pentru că legea ne spune că dacă fondezi o asociaţie cu caracter legionar trebuie să faci puşcărie. Eu cred că nu, eu cred că este legitim să promovezi rezistenţa anticomunistă din Munţii Făgăraş. Şi sunt multe astfel de neclarităţi care lasă loc arbitrariului” - a afirmat șeful statului.
Pe 10 iulie, preşedintele a trimis CCR o sesizare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi pentru modificarea Legii 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului.
Ulterior, deputatul Vexler a anunţat că a hotărât să returneze distincţia Ordinul Naţional pentru Merit pe care a primit-o din partea Statului Român, având în vedere atitudinea şi poziţionarea publică a preşedintelui cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale în cazul legii de combatere şi sancţionare a extremismului.
Ca toți ceilalți membri ai grupului minorităților naționale, altele decât cea maghiară, din Camera Deputaților de la București, Vexler a devenit, practic, parlamentar din oficiu, fără să fi fost nevoit să atingă vreun prag electoral.