
Vârsta de pensionare pentru femei în Republica Moldova a crescut cu șase luni începând de la 1 iulie, ajungând la 61 de ani și 6 luni, în cadrul unei reforme graduale a sistemului public de pensii, au anunțat autoritățile.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), stagiul complet de cotizare pentru femei este acum echivalent cu cel al bărbaților, respectiv 34 de ani. Persoanele care nu întrunesc acest stagiu primesc o pensie proporțională cu anii munciți, iar în lipsa unui stagiu minim de 15 ani, pot beneficia de o alocație socială pentru persoane vârstnice, în cuantum de 50% din pensia minimă garantată de stat, a declarat pentru IPN Viorica Țugulschii, șefa Direcției generale pensii și alocații din cadrul CNAS.
Moldovenii pot solicita pensie anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu contributiv peste cerințele legale – cu cinci ani în plus pentru bărbați (39 de ani) și trei ani în plus pentru femei (37 de ani).
De la începutul anului 2024, pensionarii care continuă să lucreze pot cere reexaminarea pensiei o dată la doi ani, cu condiția ca noul calcul să conducă la o pensie mai mare. Mecanismul se extinde și pentru beneficiarii de pensii de dizabilitate începând cu 1 ianuarie 2025.
Pensia minimă pentru persoanele cu stagiu complet a fost indexată la 3.055 de lei în aprilie, iar din mai, cei cu cel puțin 40 de ani de cotizare beneficiază de o pensie minimă de 3.300 de lei.