Un fost fotbalist, favorit să devină noul preşedinte al Georgiei

Un fost fotbalist, favorit să devină noul preşedinte al Georgiei
© EPA FOTO SCANPIX/Tor RICHARDSEN   |   Georgianul Mihail Kavelaşvili (numărul 10) îl talonează pe norvegianul Oyvind Leonardsen, ajutat de coechipierul său Valter Guchua, pe stadionul Ullevaal din Oslo, Norvegia, 20 mai 1999, în meciul de calificare la Euro 2000.

Fostul fotbalist Mihail Kavelaşvili, cunoscut pentru diatribele sale împotriva criticilor puterii, este favorit să devină următorul preşedinte al Georgiei, o ţară zguduită de demonstraţii antiguvernamentale de amploare. Kavelaşvili, în vârstă de 53 de ani, a ţinut discursuri în parlament, adesea pline de obscenităţi, împotriva criticilor partidului de guvernământ Visul Georgian, dar şi împotriva persoanelor LGBTQ+.

Înainte de a se alătura Visului Georgian, Kavelaşvili a avut o carieră de fotbalist la cluburi georgiene şi europene, inclusiv Manchester City. În semn de recunoştinţă pentru loialitatea sa, el va fi catapultat la şefia statului, într-un moment delicat pentru Georgia. Alegerile prezidenţiale, un sufragiu indirect de la modificările controversate ale Constituţiei din 2017, vor avea loc sâmbătă. Un colegiu electoral, controlat de Visul Georgian, este aşteptat să îl aleagă în această funcţie, fără surprize, în ciuda opoziţiei preşedintei actuale, care a anunţat că va refuza să părăsească funcţia.

Marionetă a miliardarului Ivanişvili

Nominalizarea lui Kavelaşvili în poziţia de candidat la preşedinţie i-a înfuriat pe protestatarii pro-UE. "Cu greu îmi pot imagina pe cineva mai puţin potrivit pentru acest rol", a declarat un lider al opoziţiei georgiene, în timpul celei de-a 14-a nopţi consecutive de proteste la Tbilisi. Aceştia îl acuză pe Mihail Kavelaşvili că este o marionetă a miliardarului Bidzina Ivanişvili, care şi-a făcut averea în Rusia, a fondat partidul Visul Georgian şi conduce Georgia din umbră din 2012.

Potrivit lui Ivanişvili, protejatul său Mihail Kavelaşvili este "întruchiparea bărbatului georgian". Acesta din urmă este cunoscut pentru declaraţiile sale vitriolice. Opiniile sale politice se aliniază cu ideologiile de extremă dreapta, în special când vine vorba de identitatea naţională, opoziţia faţă de recunoaşterea drepturilor minorităţilor sexuale şi promovarea "purităţii valorilor tradiţionale ale georgienilor" împotriva a ceea ce el descrie ca fiind un "fascism liberal putred" impus de Occident.

Una dintre ţintele sale sunt persoanele LGBTQ+, care sunt victime ale unei ostilităţi puternice, mai ales în afara capitalei Tbilisi, în această ţară în care influenţa creştinismului ortodox rămâne puternică. Fostul fotbalist i-a acuzat pe occidentali că doresc ca "un număr cât mai mare de oameni să fie neutri şi toleranţi faţă de ideologia LGBTQ+ care se presupune că îi apără pe cei slabi, dar este de fapt opusă umanităţii".

Cine este Kavelaşvili

Născut în 1971, Mihail Kavelaşvili şi-a început cariera sportivă în anii 1980, jucând pentru echipe din Georgia şi Rusia, înainte de a face parte din echipa naţională a Georgiei. Evoluând ca atacant, a jucat pentru Manchester City, în Anglia, în sezonul 1995-1996, apoi în principal în Elveţia. Din 2016, este membru al Parlamentului şi a fost reales după scrutinul legislativ din octombrie. În 2022, a creat o facţiune cu teme anti-occidentale care s-a desprins oficial de Visul Georgian, dar este considerată a fi de fapt tot sub controlul acestui partid.

În discursurile sale, el a acuzat Occidentul că vrea să împingă Georgia - care a avut deja un scurt război cu Rusia în 2008 - în conflictul armat din Ucraina. 

Procesul de vot indirect face ca alegerea lui Mihail Kavelaşvili să fie aproape sigură. Dar legitimitatea sa este deja criticată de experţi în drept constituţional, cum ar fi autorul Constituţiei georgiene, Vakhtang Khmaladze. Şi asta pentru că Parlamentul a organizat alegerea preşedintelui fără să fi fost învestit, aşa cum cere legea, de actuala şefă a statului, Salome Zurabişvili, care a refuzat să facă acest lucru. Zurabişvili a declarat că noua legislatură şi guvernul sunt "ilegitime" şi a promis că nu va părăsi funcţia la sfârşitul mandatului său pe 29 decembrie dacă autorităţile nu vor organiza noi alegeri legislative.

Timp citire: 3 min