Când vrei să știi cât de dezvoltat este un stat din punct de vedere economic și social, nu căuta bugete, deficit, PIB sau alte statistici sofisticate. Caută un singur indicator – mortalitatea maternă. Mortalitatea maternă este un indicator recunoscut pe scară largă ca fiind esențial pentru evaluarea stării de sănătate și a nivelului de dezvoltare socio-economică al unui stat.
Între Crăciun și Revelion își fac loc reforme neașteptate, nepopulare, care profită de vulnerabilitatea unei opinii publice aflate în pauză de vigilență. Așadar, decembrie mai e, de câțiva ani încoace, luna reformelor menite să evite riposta. Astfel, în loc de o retrospectivă obișnuită, vă provoc să privim înapoi la cele mai neașteptate reforme din sistemul de Sănătate care s-au produs în ajunul sărbătorilor de iarnă și, bineînțeles, să vedem evoluția acestora și în ce măsură promisiunile de atunci corespund cu realitatea de azi.
În această lună, justiția din Republica Moldova a trimis, într-un caz fără precedent, un medic la închisoare cu executare, pentru un presupus caz de malpraxis, soldat cu decesul unui angajat al instituțiilor de forță. Pentru prima dată un medic urolog, Sergiu Cozub, este scos din sala de judecată cu cătușe pe mâini, într-un context aproape șocant în care medicina este, practic, asociată cu omorul calificat. Dincolo de drama pe care o trăiește familia părții vătămate și a medicului condamnat, autoritățile din Republica Moldova trebuie să înțeleagă că este un caz care vizează nu doar două părți într-un proces, ci un caz care poate fi decisiv pentru viitorul sistemului Sănătății din Republica Moldova. Nu este o hiperbolizare, nu este nevoie să facem apel la emoții. Voi menționa cele mai importante 3 moduri în care măsurile punitive în gestionarea erorilor medicale pot duce un sistem medical la colaps.
Republica Moldova este departe de a oferi mecanisme eficiente de retenție pentru cadrele medicale, care să fie nu doar eficiente, dar și să constituie „exemple de bune practici”. Poate că, în ignoranța noastră, nici nu știm cât de adânci sunt rădăcinile exodului. Primul pas însă este să fim sinceri cu oamenii și să le spunem adevărul despre ceea ce cu o mână le dăm și cu alta le luăm.
Aproape 3.400 de medici au plecat din sistemul medical în ultimii 25 de ani
Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.
Raportează