
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a decedat ieri la Lima la vârsta de 89 de ani, marcând finalul „epocii de aur a literaturii latino-americane”, al cărei ultim mare reprezentant a fost. Sănătatea scriitorului era fragilă de la revenirea în capitala peruană în 2024, după ce a părăsit Madridul, iar în ultimele luni, nu mai fusese văzut în public.
Născut pe 28 martie 1936, într-o familie aparținând clasei mijlocii peruane din Arequipa, Mario Vargas Llosa a fost unul dintre marii protagoniști ai „boom-ului” literar latino-american al anilor 1960-1970, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez și argentinianul Julio Cortazar.
Cine a fost Mario Vargas Llosa
Llosa a urmat cursurile unei școli militare private din Lima, Colegio Militar Leoncio Prado, experiență pe care a descris-o în primul său roman, Orașul și câinii (1963). În 1953, intră la Universitatea Națională San Marcos din Lima pentru a studia literatura iar peste cinci ani își ia licența în literatură cu teza „Baze pentru o interpretare a lui Rubén Darío”. A obținut apoi un doctorat în filozofie și litere la Universitatea Complutense din Madrid în 1959. Între timp, se stabilește pentru o perioadă în Franța unde lucrează ca profesor de spaniolă și ziarist. Călătorește, predă la universități din America și Europa, devine un scriitor celebru prin forța epică, luciditatea și ironia sa.
Activitate politică
După o tinerețe în care se apropie de comunism, la maturitate ia distanță față de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel Garcia Marquez, odinioară prieten, de servilism față de regimul castrist. În anii '80, Vargas Llosa a devenit un foarte activ politician, cunoscut pentru luările de poziție în favoarea liberalismului de piață și a admirației pentru Margaret Thatcher, supranumită Doamna de Fier. În anul 1988 înființează formațiunea politică Movimiento Liberdad care intră în componența Frontului Democratic.
Din partea acestui front, a candidat la președinția țării în alegerile prezidențiale din Peru în 1990 dar a pierdut în al doilea tur de scrutin în fața lui Alberto Fujimori. În timpul campaniei electorale oponenții săi au citit la radio fragmente agresive din opera sa pentru a-i șoca pe electori. Întreaga experiență este apoi povestită în volumul autobiografic Peștele în apă.
După pierderea alegerilor s-a mutat în Spania, dar a rămas o voce influentă în America Latină, criticând aspru noul val de lideri de stânga stridenți conduși de președintele de atunci venezuelean Hugo Chavez.
Premii și distincții
Tradus în peste 30 de limbi, autorul, care a trăit mai mulți ani la Paris și Madrid, a fost primul scriitor străin inclus încă din timpul vieții în prestigioasa colecție franceză Pléiade în 2016. A fost ales membru în Academia franceză în 2021. Pe lângă premiul Nobel pentru literatură, primit pentru „cartografierea structurilor puterii și imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individului”, Vargas Llosa a fost distins și cu Premiul „Miguel de Cervantes”, considerat un Nobel al literaturii din spațiul hispano-american, Premiul Păcii acordat de Asociația Librarilor Germani, Premiul Criticii și Premiul Internațional de literatură „Romulo Gallegos”, și Premiul Planeta.
Trupul scriitorului va fi incinerat
În fața reședinței scriitorului, situată pe malul Oceanului Pacific, în boemul cartier Barranco, un mic grup de persoane s-au strâns în liniște după anunțul morții sale, ținând în mâini exemplare din cărțile autorului. Familia a precizat că „nu va avea loc nici o ceremonie publică”, iar rămășițele scriitorului vor fi incinerate, conform instrucțiunilor sale.