Alegerile prezidenţiale din Croaţia, influențate de boţii ruşi, care l-au favorizat pe candidatul anti-NATO

12728960
© EPA-EFE/DAMIR SENCAR   |   Președintele în exercițiu croat și candidat la președinție Zoran Milanovic participă la o dezbatere TV cu contracandidatul său Dragan Primorac, în Zagreb, Croația, 7 ianuarie 2025. Croația organizează al doilea tur al alegerilor prezidențiale pe 12 ianuarie 2025.

Boţii ruşi au contribuit la lansarea unei „campanii de dezinformare pro-Kremlin” pe social media pentru a sprijini candidatul prezidenţial anti-NATO din Croaţia, a anunţat un grup de experţi, relatează POLITICO.

Centrul pentru Rezilienţa Informaţiei (CIR), o organizaţie non-profit cu sediul la Londra care expune operaţiunile de dezinformare, a publicat un raport care susţine că „reţelele de boţi care promovează poziţii pro-ruse, anti-UE şi anti-NATO” au lucrat pentru a-l susţine pe actualul preşedinte croat Zoran Milanović, înainte şi după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 29 decembrie.

Milanović, poziții tranșante proruse și antioccidentale

Ales preşedinte în 2020, Milanović, care provine din Partidul Social Democrat, de stânga, s-a exprimat adesea împotriva NATO şi a Uniunii Europene, în discursuri populiste şi incoerente, care au atras comparaţii cu preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. De asemenea, el s-a pronunţat împotriva ajutorului militar pentru Ucraina şi a criticat sancţiunile occidentale împotriva Rusiei. Obţinând cu puţin sub 50% din voturi în primul tur de scrutin de luna trecută, Milanović nu a reuşit să obţină o victorie categorică încă din primul tur. Turul al doilea va avea loc la 12 ianuarie şi îl va pune faţă în faţă cu Dragan Primorac, din partea Uniunii Democrate Croate, partidul aflat la guvernare.

Președintele croat, lăudat de propaganda rusă

Potrivit CIR, conturi „cu imagini şi hashtag-uri pro-ruse” au postat în mod regulat conţinut care îl laudă pe Milanović pe reţelele sociale, inclusiv pe X şi Facebook, în „două valuri”: după ce acesta şi-a exprimat opoziţia faţă de trimiterea trupelor croate în Ucraina şi după primul tur al alegerilor. „S-a constatat că un cont de Facebook aparent neautentic, identificat de cercetători, posta de peste 100 de ori pe zi şi distribuia în principal imagini care îl atacau pe Primorac sau îl susţineau pe Milanovic”, susţine raportul CIR.

Scenariul, asemănător cu situația din România

Raportul vine la scurt timp după victoria şocantă din România a candidatului ultranaţionalist pro-rus Călin Georgescu, practic un necunoscut, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, de la sfârşitul lunii noiembrie. Curtea Constituţională României a anulat ulterior alegerile, după ce s-a dezvăluit în documente declasificate ale serviciilor secrete române că Georgescu a beneficiat de o campanie de promovare în stil rusesc pe TikTok, mai notează POLITICO.

Alte știri
Maia Sandu

Maia Sandu: “Scopul crizei umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng, este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației.„

fa statului a explicat într-o conferință de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate că, în ciuda refuzului Tiraspolului de a accepta ajutor umanitar și soluții propuse de autoritățile moldovene, Chișinăul rămâne deschis dialogului.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Grafic consum energie

„Energocom” împreună cu operatorii sistemelor de transport din România și RM au găsit soluții pentru a acoperi deficitul de energie estimat pentru 14 ianuarie

Guvernul RM: Consumul de energie electrică pentru 14 ianuarie este acoperit integral, fără activarea contractelor de avarie

reuniunea QUINT

Miniștrii transporturilor din R. Moldova, România, Ucraina, UE și SUA au discutat la Chișinău dezvoltarea infrastructurii regionale

Miniștrii transporturilor din Republica Moldova, România și Ucraina, împreună cu oficiali ai Uniunii Europene și Statelor Unite, s-au întâlnit luni la Chișinău pentru a discuta despre consolidarea colaborării regionale în domeniul transporturilor, în contextul războiului din Ucraina.

Timp citire: 1 min

Urmareste-ne si pe Google News

Mai multe
12698348
Zelenski a discutat cu Macron despre "desfășurarea de contingente" străine în Ucraina

Cei doi lideri au discutat și despre diferite forme de apărare şi pachete de arme pentru Ucraina.

Veridica News
14 ian. 2025
12593252
Guvernatorul Californiei îl acuză pe Elon Musk de minciuni despre incendii

SUA se confruntă cu explozie de dezinformări legate de incendiile care au devastat Los Angelesul.

Veridica News
14 ian. 2025
Maia Sandu CSS
Maia Sandu convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta situația din sectorul energetic

Ședința se va concentra pe provocările din domeniul energetic, în contextul în care R. Moldova se confruntă cu dificultăți legate de aprovizionarea cu energie și creșterea costurilor.

Veridica News
14 ian. 2025
11865242
Norvegia, gazdă a unei reuniuni pentru susţinerea soluţiei celor două state, israelian şi palestinian

Va fi cea de a treia reuniune a „Alianţei internaţionale pentru aplicarea soluţiei celor două state”.

Veridica News
13 ian. 2025
12727957
R. Moldova va procura, marți, 14 ianuarie, energie de urgență, pentru prima dată de la începutul anului

Energocom anunță într-un comunicat că, pentru data de 14 ianuarie, este prevăzut un consum de energie electrică similar cu cel de astăzi, 13 ianuarie, dar din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității.

Veridica News
13 ian. 2025
12103089
Serbia doreşte să găzduiască un summit Trump-Putin

Kremlinul consideră prematură discuţia despre această întâlnire.

Veridica News
13 ian. 2025