Dintre cei care contează, merg mai departe Elena Lasconi, USR, și George Simion, AUR.
Promotor declarat al reunificării celor două state românești, Simion a primit în Republica Moldova, pe 24 noiembrie 2024, în primul tur al prezidențialelor ulterior anulate, mai puțin de 4% din voturi de la alegătorii basarabeni cu cetățenie română.
Potrivit Curții Constituționale, convingerile celei dintâi nu sunt compatibile cu valorile democraţiei.
Fostul premier Victor Ponta a fost exclus din PSD.
Ministerul român de Externe subliniază că un stat agresor nu poate să dea lecţii de democraţie și amintește că Rusia nu are alegeri libere de aproape 20 ani.
Biroul Electoral Central de la București a invalidat, în această seară, candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai a.c. Decizia a fost luată cu 10 voturi pentru și 4 împotrivă, atât pentru condiții de formă, cât și pe fond. Măsura poate fi contestată în 24 de ore la Curtea Constituțională, care va trebui să se pronunțe asupra ei în 48 de ore. Totodată, Călin Georgescu poate să redepună dosarul de candidatură până pe 15 martie.
UPDATE: CCR a respins cele două contestaţii împotriva candidaturii lui Călin Georgescu la funcţia de preşedinte al României.
Primul tur al e programat pe 4 mai, iar turul decisiv pe 18.
„Soluţia pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România şi cu Uniunea Europeană.”
Ţara din vestul Americii de Sud se află într-o profundă criză economică și de securitate.
Lukașenko a obținut al șaptelea mandat prezidențial, cu aproape 87 de procente din numărul de voturi exprimate.
Preşedintele în exerciţiu, un critic al Uniunii Europene și cu poziții antiucrainene, este considerat favorit.
Edmundo Gonzalez Urrutia, care se consideră preşedintele ales, denunţă „lovitură de stat”.
Rusia este suspectată de implicare și în alegerile prezidențiale din România și Croația.
Al doilea tur va avea loc duminică, 12 ianuarie, după ce actualul președinte antioccidental a câștigat turul I cu puțin sub 50% din voturi.
Milanović se va confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale cu Dragan Primorac, candidatul partidului premierului croat.
La 6 decembrie 2024, cu două zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din România, în care urmau să se confrunte candidatul de extremă dreapta, populistul cu simpatii pro-ruse, independentul Călin Georgescu și pro-europeană Elena Lasconi, reprezentanta USR, Curtea Constituțională a României a decis, în unanimitate, anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
Vineri, 6 decembrie 2024, la ora 12:00 începe procesul de votare pentru Alegerile Prezidențiale din România, turul al 2-lea.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat public sprijinul pentru Elena Lasconi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România din acest weekend, subliniind autenticitatea și dragostea candidatei față de România.
Influenceri români ca impresara Ana Maria Prodan continuă să îl promoveze pe Călin Georgescu. Ca și favoritul lor, influencerii amplifică o serie de narațiuni rusești, majoritatea adaptate la România, dar și tot soiul de bazaconii pseudo-științifice sau conspiraționiste.
Dughin sugerează că România va fi absorbită de Rusia, alături de alte teritorii, într-un context mai larg al migrației și al conflictelor geopolitice.
Soros i-a cerut Maiei Sandu să o susțină pe Elena Lasconi, afirmă un fost premier pro-rus de la Chișinău după ce candidata USR a obținut majoritatea voturilor la secțiile din Republica Moldova, susține un fost premier din Republica Moldova.
Victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor a produs un adevărat șoc la Kiev, unde e văzut drept un „putinist brun”. Analiștii ucraineni cred însă că Georgescu va fi înfrânt în turul doi.
Ideologul rus Alexandr Dughin, liderul Mișcării Internaționale Eurasiatice, considerat creierul din spatele invadării Ucrainei de către trupele ruse, îl laudă pe Călin Georgescu, care a ieșit pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale din România. Într-un interviu pentru Radio Sputnik, solicitat să comenteze rezultatul alegerilor, acesta afirmă că pentru Rusia ar fi mult mai ușor să colaboreze cu Georgescu, dacă el ar ajunge președinte.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a demisionat din funcţia de lider al partidului său, Partidul Social Democrat (PSD), după înfrângerea în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică. Marcel Ciolacu, pe care sondajele de opinie îl clasau favorit al cursei prezidenţiale, a reuşit abia un al treilea loc după primul tur de scrutin, după Călin Georgescu şi Elena Lasconi.
Kremlinul urmărește evoluția alegerilor prezidențiale din România, dar nu dorește să facă prognoze. Această poziție a fost exprimată de purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, într-o discuție cu jurnaliștii, scrie agenția rusă de presă TASS.
Georgescu a fost considerat, cândva, un tehnocrat cu o solidă carieră internațională. După încheierea acesteia, a adoptat un discurs pro-rus și anti-occidental și și-a exprimat admirația pentru Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.
Între„revoluția pixului” Dianei Șoșoacă, „giro giro girofaru” lui George Simion și #CălinGeorgescu, suveraniștii au dominat TikTokul, pe care și-au făcut campanie inclusiv în ziua alegerilor. Împreună, suveraniștii au obținut aproape 40% din sufragii.