
Ministrul muncii și asigurărilor sociale din guvernul comunist cubanez, Marta Elena Feito, a demisionat, după ce susținuse că pe insulă nu există „cerșetori”, ci doar oameni „deghizați în cerșetori”.
Într-un moment în care țara trece printr-o criză economică profundă, ea „și-a recunoscut greșelile și și-a prezentat demisia” - a anunțat presa oficială de la Havana, preluată de agențiile internaționale de știri.
Cererea de demisie a fost analizată de cele mai înalte autorități ale partidului unic comunist și ale guvernului, care „au fost de acord să o elibereze” din funcție, din cauza „lipsei sale de obiectivitate și de sensibilitate”.
Luni, în fața unei comisii parlamentare, Feito a negat că oamenii care scotocesc prin coșurile de gunoi de pe străzi o fac pentru a căuta mâncare.
De asemenea, i-a criticat pe spălătorii de parbrize de pe stradă, acuzându-i că își doresc o „viață ușoară”.
„Vedem oameni care par a fi cerșetori, dar, când te uiți la mâinile lor, când te uiți la hainele lor, îți dai seama că sunt deghizați în cerșetori, nu sunt cerșetori. Nu există cerșetori în Cuba” - a pretins ministrul.
Președintele Miguel Díaz-Canel a recunoscut că „acești oameni, pe care uneori îi descriem drept cerșetori sau legați de cerșetorie, sunt, în realitate, expresiile concrete ale inegalităților sociale și ale problemelor” cu care se confruntă Cuba.
În 2024, 189.000 de familii și 350.000 de persoane considerate vulnerabile ar fi beneficiat de programe de asistență socială pe insula cu o populație de 9,7 milioane de locuitori, potrivit guvernului.