
Kremlinul a acuzat din nou țările europene că se angajează într-un militarism agresiv și a făcut din nou aluzie la posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia. „Țările europene cheltuiesc sume uriașe pe arme pentru a alimenta războiul în Ucraina”, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a subliniat că doctrina nucleară recent revizuită a Rusiei prevede că și „incitarea” de către puterile nucleare a statelor nenucleare la acțiuni ostile împotriva Rusiei constituie un act de agresiune. Marea Britanie și Franța sunt puterile europene care dețin arme nucleare.
Rusia acuză Ucraina că refuză să capituleze
De la începutul războiului în Ucraina, declanșat de Rusia la ordinul președintelui Vladimir Putin, oficialii ruși au lansat în mod repetat amenințări cu arma nucleară pentru a descuraja sprijinul occidental pentru Ucraina. În pofida refuzului continuu al Rusiei de a face compromisuri în cadrul negocierilor pentru a se pune capăt conflictului, Peskov a dat vina din nou pe Ucraina pentru lipsa de progrese.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a cerut tuturor țărilor să exercite presiuni asupra Kievului pentru ca acesta să revină la masa negocierilor. Aceasta în timp ce surse din cadrul delegației ucrainene la ultima rundă de discuții de la Istanbul în iunie au declarat că emisarii Moscovei veniseră doar să prezinte „cerințele maximale” ale lui Putin, adică „capitularea” și nu au dorit să asculte punctul de vedere ucrainean, convenindu-se în cele din urmă doar asupra schimbului de prizonieri de război și de trupuri.
În acest context, președintele american Donald Trump a anunțat noi livrări de arme către Ucraina, inclusiv rachete de apărare antiaeriană Patriot, care vor fi plătite de țările europene membre ale NATO.