FMI face recomandări pentru România

FMI face recomandări pentru România
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Profesorii români flutură steaguri sindicale și țin pancarte în așteptarea începerii marșului în timpul unui protest sindical în fața sediului guvernului, la București, România, 10 mai 2023.

Experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au publicat, vineri, pentru România un set de recomandări, despre care afirmă că, dacă sunt implementate integral, ar putea genera venituri suplimentare de cel puţin 1,2% din Produsul Intern Brut în 2025 – scriu mass-media de la București.

 

Experții Fondului



Cu privire la taxarea muncii, principala sugestie a FMI este trecerea de la cota unică de impozitare de 10% a salariilor la un sistem cu două cote de impozitare, de 15 şi, respectiv, 25 de procente, ultima urmând să li se aplice celor cu venituri mari.

Pentru a reduce presiunea fiscală asupra muncii pentru majoritatea contribuabililor, contribuţia la asigurările de sănătate ar trebui redusă în mod semnificativ sau eliminată - apreciază experţii .

Ei adaugă că impozitul pe dividendele distribuite persoanelor fizice ar trebui majorat de la 8 la 10%.

Ratele reduse de TVA ar putea fi majorate la rata standard, cu eventuala excepţie a alimentelor de bază, în cazul cărora creşterea va fi eşalonată în timp, pentru a atenua impactul asupra preţurilor de consum.

Rata standard ar trebui să crească de la 19% la cel puţin 20% în 2025 şi, ulterior, la 21%, aproape de media din Uniunea Europeană, de 22 de procente - mai estimează experţii Fondului.

Propunerile sunt incluse într-un document de consiliere solicitat de ministerul de Finanţe de la Bucureşti.

 

…Și experții partidelor

 

Tot vineri, la Preşedinţia României s-au reluat discuţiile privind măsurile ce vor fi incluse în programul viitorului guvern pentru reducerea deficitului bugetar.

Experţii PSD, PNL, USR şi UDMR studiază o lungă listă de propuneri, dar decizia finală ar urma să fie anunţată luni seara, după negocierile pe care preşedintele Nicuşor Dan le va avea cu liderii celor patru partide declarat pro-europene.

Pentru diminuarea deficitului de la circa 9 la 7,5% din PIB este nevoie ca statul să găsească 30 de miliarde de lei (echivalentul a circa şase milioane de euro). 

Preşedintele Dan a precizat că niciuna dintre propunerile fiscale care au apărut în presă, de la creşterea TVA la unele produse şi până la impozitarea progresivă a salariilor, nu este, deocamdată, definitivă. 

Timp citire: 1 min