Menținerea stocurilor de gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și utilizarea combustibililor alternativi sunt câteva dintre măsurile prevăzute în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 - 2025, elaborat de ministerul Energiei și aprobat astăzi în cadrul ședinței Executivului. Documentul descrie două scenarii, menite să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova în contextul riscurilor legate de întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din partea „Gazprom” către regiunea transnistreană.
Printre principalele acțiuni incluse în Plan se numără reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15%, conform recomandărilor Uniunii Europene, și promovarea utilizării combustibililor alternativi, potrivit Guvernului.
De asemenea, vor fi asigurate stocuri de gaze naturale, păcură, cărbune și pregătite stocuri de combustibil alternativ de către consumatori și fabricile de zahăr. Totodată, este încurajată utilizarea biomasei și a altor surse de energie regenerabilă în agricultură și în alte sectoare, pentru a reduce dependența de combustibilii tradiționali.
Ministerul Energiei a inclus în Plan două scenarii de comportament a concernului rus „Gazprom” după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025.
Chiar și în cazul unei stopări totale a furnizării de gaze, Ministerul Energiei estimează că nu va exista un deficit de gaze pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului și că nu va fi necesară deconectarea consumatorilor întreruptibili.
Pentru a asigura aprovizionarea cu energie electrică în scenariul în care livrările de gaze ar fi întrerupte, Planul prevede majorarea importurilor de energie din România și alte țări ale Uniunii Europene.