Promo-Lex: Cum formează regimul de la Tiraspol viitorii soldați

Promo-Lex: Cum formează regimul de la Tiraspol viitorii soldați
© novostipmr   |   Elevii de la „școala militară Suvorov” din Tiraspol participă la competiția sportiv-militară „Deceniul Suvorov”

Pe teritoriul ocupat temporar al Republicii Moldova, în regiunea transnistreană, la fel ca în regiunile ocupate ale Ucrainei, are loc un proces de îndoctrinarea politică și militarizare a educației, pe modelul rusesc. Un proiect strategic al regimului separatist în acest sens este „școala militară Suvorov” din Tiraspol, unde învață inclusiv copii din regiunea găgăuză a R. Moldova, constată experții Promo-Lex. Aceasta a fost înființată în 2017, la inițiativa liderului regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după modelul instituțiilor similare din Federația Rusă. Proiectul a beneficiat de sprijin politic și logistic din partea autorităților ruse, prin organizația „Integrarea Eurasiatică”. Școala este subordonată așa-numitului „minister al apărării”, anumite clase sunt specializate și atribuite „ministerului securității”, „comitetului vamal de stat”, „ministerului justiției”, „comitetului de investigații” și „procuraturii”. Cei mai mulți absolvenți ai „școlii militare Suvorov” sunt înscriși ulterior la „institutul militar” al „ministerului apărării”, „institutul de drept” al „ministerului de interne” sau în instituții cu profil militar din Federația Rusă. Potrivit datelor furnizate de structurile transnistrene, peste 10.000 de tineri au absolvit „institutul militar” și „institutul de drept” până în prezent. „Școala militară Suvorov” are o capacitate de 300 de locuri. În 2024, erau înscriși circa 240 de elevi, inclusiv copii din Găgăuzia și Federația Rusă. Încă de la înființare, școala a alocat locuri pentru minori din afara regiunii. Potrivit unui articol publicat de „Zvezda” – rețeaua de televiziune a Ministerului rus al Apărării – în anul de învățământ 2017-2018 au fost alocate 12 locuri pentru copiii din Găgăuzia.

Școala este un instrument esențial al regimului pentru formarea unei generații de tineri loiali și pregătiți de mobilizare. Această structură paramilitară a fost creată la doar trei ani după anexarea Crimeii. Regimul de la Tiraspol urmează îndeaproape tendințele și practicile din Federația Rusă. Începând cu 2014, autoritățile ruse au intensificat promovarea așa-numitei educații „militar-patriotice”: au fost înființate numeroase clase de cadeți în școli, iar activitățile extracurriculare cu profil militar au fost extinse considerabil la nivel național.

Elevii, începând cu vârsta de 11 ani, locuiesc în condiții de cazarmă, sub supravegherea personalului militar. Aceștia sunt îmbrăcați în uniforme militare, care au rolul de a le insufla mândrie și sentimentul de apartenență la așa-numita „armată rmn”.  Personalul didactic este mixt, include civili, dar și militari activi sau în rezervă. Regulamentul școlii prevede participarea minorilor la activitățile organizate de „ministerul apărării”, inclusiv exerciții de trageri cu arme, exerciții tactice pe teren și parade militare.

În procesul de predare se folosesc manuale și cărți rusești. Curriculumul este aliniat celui pentru școlile militare din Federația Rusă. De altfel, întregul sistem educațional din regiune funcționează în baza standardelor educaționale rusești încă de la începutul anilor 2000.  Programul de învățământ este puternic centrat pe istoria militară a Rusiei, glorificarea „moștenirii sovietice” și inocularea ideii că minorii nu sunt simpli copii, ci „apărători ai patriei”. La evenimentul de inaugurare a școlii, Krasnoselski le-a transmis copiilor: „veți fi bine pregătiți din punct de vedere ideologic și veți înțelege clar ce înseamnă Transnistria”.

Timp citire: 2 min