Așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat pe 4 martie 2025, șase „proiecte de lege” care ar interzice promovarea unui mod de viaţă fără copii, informează Asociația Promo-Lex. Măsurile sunt de inspirație rusească, după ce în noiembrie 2024, Duma de Stat din Federația Rusă a interzis „propaganda vieții fără copii”.
Sprijinul de 60 de milioane de euro pentru dotarea tehnică a forțelor armate moldovenești despre care a anunțat președintele Consiliului European, António Costa, în cadrul vizitei sale oficiale la Chișinău, pe 3 martie a.c., ar urma să asigure o victorie a Republicii Moldova în cazul unui atac asupra Transnistriei, a declarat așa-zisul deputat și politolog Andrei Safonov.
Consumatorii vor plăti aproape dublu pentru gazele naturale, energia electrică, termoficare și livrarea apei.
O companie ungară va furniza gaz natural regiunii separatiste Transnistrene, ca urmare a unei solicitări din partea ministrului rus al energiei, Alexandr Novak, a afirmat vineri ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, transmite Reuters.
Regimul separatist de la Tiraspol se luptă în aceste zile pentru supraviețuire. Pretinșii lideri de peste Nistru sunt în fața unei dileme existențiale ce urmează să modeleze viitorul regiunii. Fie fac o înțelegere cu UE și Chișinău și rămân să spolieze regiunea cât mai mult timp posibil, fie rămân loiali intereselor Rusiei și ascultă obedient ordinele Kremlinului.
Cel puțin șase posturi de televiziune, TVR – Moldova, Moldova1, ProTV, TV8, Jurnal TV și Noroc TV, au început să fie transmise prin cablu în regiunea separatistă Transnistreană, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un interviu la TVR Moldova.
Reluarea livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană printr-o schemă finanțată de către Rusia este descrisă triumfalist de către presa din regiunea transnistreană. Meritele depășirii crizei energetice îi sunt atribuite Federației Ruse și liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. În același timp, în niciun material nu se menționează, fie și în treacăt, durata în care vor fi livrate gazele naturale de către compania maghiară MET sau condițiile în care a fost oferit creditul rusesc din care sunt plătite gazele care ajung în prezent în stânga Nistrului.
Regimul separatist de la Tiraspol se luptă în aceste zile pentru supraviețuire. Pretinșii lideri de peste Nistru sunt în fața unei dileme existențiale ce urmează să modeleze viitorul regiunii. Fie fac o înțelegere cu UE și Chișinău și rămân să spolieze regiunea cât mai mult timp posibil, fie rămân loiali intereselor Rusiei și ascultă obedient ordinele Kremlinului.
Ministerul Energiei a propus încă în luna decembrie achiziția de gaze de pe BRM de către Tiraspoltransgaz, pentru a preveni criza umanitară din regiune.
Situația politică din Găgăuzia, critici devenite deja obișnuite la adresa autorităților de la Chișinău la postul GRT și analize ale crizei energetice din Transnistria – sunt subiecte abordate preponderent în presa din regiunea găgăuză pe parcursul săptămânii trecute.
Regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul propus de UE. Subiectul va fi discutat astăzi la CSE.
Inspectoratul General al Poliției anunță că a reținut 3 persoane în acest caz.
Transnistria trebuie neapărat să se pregătească să înfrunte, după 10 februarie, noi provocări și presiuni din partea conducerii naționaliste pro-românești de la Chișinău, potrivit presei de la Tiraspol.
Uniunea Europeană oferă un ajutor suplimentar pentru criza din regiunea transnistreană, până la încheierea sezonului de încălzire. Sprijinul de încă 60 de milioane de euro a fost anunțat de comisarului european pentru extindere, Marta Kos, la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu.
Majoritatea materialelor publicate în presa din stânga Nistrului au vizat un singur subiect – criza energetică - și au transmis mesajele regimului separatist de la Tiraspol, deseori pline de falsuri și menite aparent să inducă în eroare locuitorii din regiune cu privire la sprijinul european nerambursabil privind soluționarea problemei energetice în regiunea transnistreană.
„Moldova nu mai acceptă regulile impuse de alții. Ca un stat candidat pentru aderare la UE, ne-am coordonat cu Uniunea pentru a găsi o soluție comună”,
Experții din sfera energetică de la Chișinău și Tiraspol au discutat astăzi despre livrarea gazelor în stânga Nistrului.
Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat, într-un interviu pentru postul TV rusesc, „Zvezda”, că regiunea transnistreană „ar putea primi gaz până la sfârșitul acestei săptămâni, dacă nu va interveni nimic extraordinar”.
Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric acuzațiile recente lansate în spațiul mediatic de ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, drept nefondate și nejustificate.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a exprimat astăzi îngrijorarea profundă a Guvernului față de condițiile dificile cu care se confruntă locuitorii din regiunea transnistreană.
Regimul separatist de la Tiraspol a organizat astăzi mai multe mitinguri de protest pe linia administrativă dintre malul drept și cel stâng al Nistrului, mobilizând localnicii din orașele Tighina/Bender, Râbnița și Dubăsari.
Chișinăul nu trebuie să cedeze în conflictul energetic, declanșat de Moscova în regiunea transnistreană, pentru că o bună parte a populației de peste Nistru îl așteaptă pe Putin, ca pe un salvator, și acuză autoritățile centrale ale Republicii Moldova că i-ar fi lăsat intenționat fără lumină și gaz. De această părere este Dumitru Iancev, fost judecător la Tiraspol, care relatează în cadrul unui interviu pentru Veridica despre starea de lucruri din enclava secesionistă după 1 ianuarie 2025, când oamenii de acolo reușesc să supraviețuiască doar datorită faptului că această iarnă este mai blândă.
Într-un interviu la Forumul Economic Mondial de la Davos, Dorin Recean a acuzat Rusia că încearcă să creeze instabilitate în Republica Moldova pentru formarea unui guvern pro-Moscova după alegerile legislative prevăzute pentru toamnă.
Guvernul nu a fost informat despre noi soluții de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene decât cele prezentate anterior.
În regiunea transnistreană locuiesc peste 362 de mii de cetățeni ai R. Moldova, în creștere cu 4 791 de cetățeni.
Tiraspolul acceptă ca livrările de gaz să fie operate de „Moldovagaz” către „Tiraspoltransgaz”, în baza prevederilor legale ale Republicii Moldova. Totodată, Tiraspolul a solicitat ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe.
Într-un podcast publicat duminică, Maia Sandu a subliniat că R. Moldova ste dispusă să colaboreze cu donatori internaționali pentru a sprijini Transnistria.
Potrivit lui Krasnoselski, o adresare oficială a fost trimisă sâmbătă către MoldovaGaz, în care compania transnistreană a confirmat intenția de a plăti pentru gazul primit, transmite Zona de Securitate.
Oamenii din regiunea transnistreană sunt folosiți ca scut uman de regimul separatist de la Tiraspol, în atingerea unor obiective geopolitice ale Rusiei, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-o conferință de presă.
Potrivit premierului, obiectivul Moscovei este de a provoca o criză umanitară în regiunea transnistreană, care să escaladeze ulterior într-o criză de securitate la nivel național. Strategia Rusiei vizează influențarea alegerilor parlamentare din R. Moldova.
Moldovagaz este singura companie care are dreptul să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană, potrivit acordului cu concernul rus Gazprom, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban,
Relația dintre Chișinău și Tiraspol a ajuns la un nivel extrem de tensionat. Regimul secesionist a blocat dialogul cu autoritățile constituționale pe fundalul afacerii dintre Natural Gaz DC, proprietate a lui Arcadie Vicol, și distribuitorul transnistrean Tiraspoltransgaz. Chișinăul afirmă că acest contract contravine legislației Republicii Moldova cu privire la gazele naturale și îndeamnă Moscova să respecte acordul semnat în 2021. Cu alte cuvinte, autoritățile moldovenești nu admit livrarea de gaze pe malul stâng al Nistrului peste SA Moldovagaz.