
Republica Moldova dorește să înceapă negocierile de aderare cu Uniunea Europeană înainte de alegerile din septembrie pentru a contracara dezinformarea rusească despre UE, a declarat joi viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov. „Avem încredere deplină în statele membre că se va găsi o soluție atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina, pentru a deschide primul grup în viitorul apropiat', a declarat Gherasimov pentru Reuters la Bruxelles. „Pentru Moldova, momentul este crucial. Avem alegeri pe 28 septembrie, alegeri parlamentare în care dezinformarea joacă, din păcate, un rol important, iar cea mai mare parte a acestei dezinformări vizează UE”, a spus Cristina Gherasimov. „Trebuie să demonstrăm că atunci când noi ne îndeplinim sarcinile, există un răspuns la aceasta din partea UE. Și acest lucru ne va ajuta să reducem la tăcere acele narațiuni care vor să demonstreze contrariul', a declarat ea.
Deși organul executiv al UE și aproape toate statele membre afirmă că R. Moldova și Ucraina au îndeplinit criteriile necesare, Ungaria a blocat înaintarea Kievului.
Danemarca intenționează să deschidă în a doua jumătate a anului primul capitol al negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, scrie Agerpres. Planul președinției daneze este ca, în al doilea semestru al acestui an, să deschidă cu Ucraina și Republica Moldova negocierile privind aspectele cheie ale integrării în UE, cunoscute și sub numele de primul capitol al negocierilor, cel care vizează valorile fundamentale, a explicat joi ministrul afacerilor europene al Regatului Danemarcei, Marie Bjerre, a cărei țară a preluat la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, informează EFE. Într-o conferință de presă desfășurată în orașul danez Aarhus, ea a adăugat că Copenhaga depune eforturi pentru a găsi soluții pentru ridicarea vetoului ungar. Bjerre a declarat joi că este „foarte important pentru lupta ucrainenilor pentru libertate să aibă o perspectivă de aderare la UE” și că acest lucru este important și pentru Republica Moldova. În ceea ce privește posibilitatea separării proceselor de integrare ale Ucrainei și R. Moldova, astfel încât cele două țări să nu înainteze în același ritm, Bjerre a declarat că Danemarca încă lucrează la deschiderea primului capitol de negocieri cu cele două țări „deoarece este cea mai bună soluție”.