R. Moldova vrea să se conecteze la rețelele europene, cu autostrăzi, poduri și un hub aviatic

R. Moldova vrea să se conecteze la rețelele europene, cu autostrăzi, poduri și un hub aviatic
© Moldpres   |   Lansarea lucrărilor de construcție a Podului rutier peste Prut la Ungheni

Republica Moldova își propune integrarea completă în principalele rute comerciale europene, prin construirea autostrăzii A8 până la Ungheni, extinderea Aeroportului Internațional Chișinău și construirea Podului rutier peste Prut la Ungheni, a spus ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Vladimir Bolea, într-un interviu pentru IPN. Construcția autostrăzii ce va lega Chișinăul de Ungheni este un proiect esențial, iar partea română urmează să finalizeze tronsonul în 2028-2030. Un pas semnificativ a fost lansarea, în aprilie 2025, a lucrărilor pentru Podul Ungheni–Ungheni, denumit simbolic „Podul de Flori”, care va deveni capătul autostrăzii pe partea română. Acesta marchează începutul dezvoltării rețelelor de transport care vor conecta Moldova nu doar cu România, ci și de Ucraina. „Obiectivul este ca drumurile către Odesa sau Marea Neagră să traverseze Republica Moldova, nu să o ocolească,” a punctat Vladimir Bolea.

Extinderea Aeroportului Internațional Chișinău este o altă prioritate. Ministrul a evidențiat adoptarea Codului Aviației, astfel încât aeroportul să funcționeze conform standardelor europene și să fie atrase mai multe companii aeriene. Potrivit lui Vladimir Bolea, transformarea Aeroportului Chișinău într-un hub aviatic regional ar însemna „atragerea de resurse financiare, crearea de locuri de muncă și impulsionarea economiei în ansamblu”. În 2024, peste patru milioane de pasageri au tranzitat Aeroportul Chișinău.

Ministerul Infrastructurii pregătește un plan amplu de reabilitare a drumurilor naționale, printr-un acord de finanțare de 100 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Ministrul Vladimir Bolea a declarat că această investiție va viza, printre altele, construirea unui coridor rutier de la Briceni până la Giurgiulești, evitând traversarea localităților.

De asemnea, prin programul „Satul European”,  sunt planificate peste 700 de proiecte de infrastructură rurală, în valoare de peste 3 miliarde de lei. 

 

Timp citire: 1 min