Rusia e acuzată că bombardează hotelurile din Ucraina invadată unde sunt cazați jurnaliști, pentru a-i „reduce la tăcere”

Rusia e acuzată că bombardează hotelurile din Ucraina invadată unde sunt cazați jurnaliști, pentru a-i „reduce la tăcere”
© EPA-EFE/JULIEN DE ROSA / POOL   |   O fotografie cu jurnalistul francez Frederic Leclerc-Imhoff, de la postul de știri BFM TV, ucis în Ucraina, este văzută în timpul repatrierii corpului său, în cadrul unei ceremonii la aeroportul Le Bourget, la nord de Paris, Franța, pe 9 iunie 2022.

Organizațiile non-guvernamentale Reporters sans frontières (celebra Reporteri fără Frontiere, RSF) și Truth Hounds (Câinii Adevărului, o organizație ucraineană care documentează crimele de război din țara sa) au denunțat, vineri, ceea ce au numit „strategia deliberată” a Rusiei de a bombarda hotelurile din Ucraina invadată unde sunt cazați jurnaliști, pentru a-i „reduce la tăcere”.

25 de hoteluri lovite

Cele două organizații, citate de agențiile internaționale de presă, afirmă că asemenea atacuri „constituie crime de război”.

Între februarie 2022, când s-a declanșat invazia, și mijlocul lunii martie 2025, rușii au lovit 25 de hoteluri.

Doar unul dintre hoteluri „a fost folosit de armată”, iar „celelalte adăposteau civili”, inclusiv 25 de jurnaliști și colaboratori au acestora, care „s-au trezit bombardați”.

Unul dintre ei, britanicul Ryan Evans, consilier în domeniul securității, care lucra cu jurnaliștii Reuters, și-a pierdut viața la Kramatorsk (est).

Aceste atacuri „nu sunt nici accidentale, nici aleatorii” și „au ca scop reducerea acoperirii jurnalistice a războiului” - susține managerul regional RSF pentru Ucraina, Pauline Maufrais.

 

13 jurnaliști uciși în timp ce relatau despre invazia rusă

 

Potrivit RSF, din 2022, 13 jurnaliști au fost uciși în timp ce relatau despre invazia rusă.

În indicele libertății presei din 2025, Ucraina și Rusia ocupă locurile 62 și, respectiv, 171, din 180 de țări luate în calcul.

 

Timp citire: 1 min