
UE a adoptat astăzi un al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care prevede o scădere a preţului petrolului rusesc autorizat la export, scrie Reuters, care citează surse diplomatice. Potrivit acestora, cel mai recent pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va reduce plafonul prețului țițeiului în G7 la 47,6 dolari pe baril. Informația a fost confirmată și de șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas. „UE tocmai a aprobat unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de până acum”, a scris aceasta pe X.
Sancţiunile vizează sectoarele financiar şi energetic ale Rusiei şi vin drept răspuns la refuzul preşedintelui rus Vladimir Putin de a fi de acord cu un armistiţiu necondiţionat în Ucraina.
Conductele Nord Stream, interzise
”Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave din flotă fantomă a Rusiei, entitățile care le sprijină și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise și reducem plafonul prețului petrolului. Punem mai multă presiune asupra industriei militare rusești, asupra băncilor chineze care permit eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile de tehnologie utilizată în drone. Pentru prima dată, întocmim un registru de pavilioane, pe care am adăugat și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile noastre îi afectează și pe cei care îndoctrinează copiii ucraineni. Vom continua să creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova.” a completat Kallas în anunțul făcut.
Slovacia a renunțat la dreptul său de veto
Premierul slovac Robert Fico a anunţat joi că Slovacia este gata să aprobe al 18-lea pachet al UE de sancţiuni împotriva Rusiei, după ce în primă fază s-a împotrivit deciziei. Într-o înregistrare postată pe Facebook, Fico a declarat că a dat instrucţiuni reprezentanţilor Slovaciei să aprobe pachetul de sancţiuni. Fico a explicat că a continua să blocheze decizia ar fi „contraproductiv” pentru interesele Slovaciei în calitate de membră UE.
Slovacia a primit garanţii din partea Comisiei Europene că va primi asistenţă pentru potenţiale deficite de gaz, creşteri de preţuri, comisioane de tranzit şi dispute legale, a afirmat Fico. Marţi, miniştrii de externe ai UE nu au reuşit să adopte sancţiunile în unanimitate, după ce Slovacia s-a folosit de dreptul său de veto pentru a bloca sancţiunile. Toţi cei 27 de membri ai UE trebuie să fie de acord cu sancţiunile înainte ca acestea să fie implementate.