Guvernul a aprobat proiectul legii privind reglementarea tarifelor de roaming cu statele Uniunii Europene, pentru a face posibilă scăderea treptată a tarifelor, până la eliminarea completă a acestora.
Planul susținut de arabi ar costa 53 de miliarde de dolari și prevede reconstrucția regiunii într-o perioadă de cinci ani.
Acordul va sprijini economia ungară şi va compensa efectele posibilelor tarife impuse de SUA Europei.
Declarația privind Ucraina a fost adoptată fără susţinerea Ungariei.
Aproape trei milioane de refugiaţi sirieni ar mai fi pe teritoriul turc.
UE convoacă un summit de urgență privitor la situația din Ucraina pe 6 martie.
Scopul misiunii este de a analiza modul în care autoritățile moldovenești au gestionat cazuri concrete finalizate, de la faza de urmărire penală până la pronunțarea hotărârii judecătorești.
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat astăzi la Chișinău un sprijin de 60 de milioane de euro în 2025 pentru întărirea securității și apărării Republicii Moldova.
Membră a UE și a NATO, Ungaria a rămas în termeni neobișnuit de buni cu rușii chiar și după declanșarea invaziei.
Solicitarea executivului de la Roma vine în contextul disputei dintre preşedinţii american şi ucrainean.
Consumatorii vor plăti aproape dublu pentru gazele naturale, energia electrică, termoficare și livrarea apei.
Sprijinul va include dezvoltarea conexiunilor feroviare și extinderea rețelei energetice, precum și finanțarea unor afaceri și crearea de noi locuri de muncă.
Colaborarea dintre ţările europene şi Statele Unite poate fi cea mai bună formulă pentru rezolvarea acestei crize – afirmă el.
Decizia vine după expirarea stării de urgență și are ca scop asigurarea continuității Programului de compensații pentru întreprinderi, esențial pentru menținerea competitivității acestora, transmite un comunicat al Guvernului.
„Soluţia pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România şi cu Uniunea Europeană.”
NATO rămâne un subiect tabu.
Ţările din Europa sunt chestionate şi dacă ar fi dispuse să trimită trupe în Ucraina ca parte a unui acord de pace.
Ungaria primește de la ruși 80-85% din necesarul său de gaz.
O fantomă bântuie prin Europa – nu una roșie, ca pe vremuri comunismul, ci portocalie. Donald Trump e prezent în mai toate discuțiile Bruxelles-ului instituțional, dar nu și în declarațiile (oficiale ale) liderilor europeni. Măsurile și pozițiile radicale, uneori scandaloase și inconsecvente, adoptate de președintele american în cele mai diferite domenii, de la inteligența artificială la Gaza, au blocat în aceste zile Uniunea Europeană într-un soi de consternare expectativă.
„Împreună cu România, care ne-a oferit gaze naturale la preţ plafonat, am reuşit să asigurăm cu energie electrică şi cu căldură malul drept al Nistrului”.
„Rusia nu mai poate folosi energia ca instrument de șantaj”- afirmă șefa diplomației europene, estona Kaja Kallas.
Uniunea Europeană alocă 250 de milioane de euro pentru sprijinirea Republicii Moldova în faţa "şantajului energetic" al Moscovei
Preşedintele ucrainean spune că ar accepta o reuniune în patru cu participarea SUA, UE, Ucrainei și Rusiei.
Taxarea importurilor americane din China intră în vigoare astăzi.
„Ceea ce faceți voi, moldovenii, în procesul de aderare la Uniunea Europeană este impresionant. Este important să celebrați asta, dar este la fel de important pentru oamenii din UE să vă ofere o mână de ajutor în aceste vremuri grele”, a declarat Kos.
Oficialul european a vizitat astăzi Energocom.
Protestele din capitala Tbilisi au ajuns în a treia lună de desfăşurare.
În 2016, 52% dintre britanici au votat pentru Brexit, iar pe 31 ianuarie 2020, Marea Britanie a devenit prima țară care a părăsit Uniunea Europeană.
Într-un mesaj plasat pe pagina sa de telegram, el a solicitat Comisiei Europene să aloce suma de 30 milioane de euro în cote separate pentru Tiraspol și Chișinău.
Siegfried Mureșan a subliniat două realizări importante în urma negocierilor sale: creșterea pre-finanțării inițiale de la 7% la 20%, ceea ce va permite alocarea rapidă a fondurilor, și un acord pentru adoptarea rapidă și în condiții favorabile a Facilitații.
În cadrul unei ședințe a Consiliului Afaceri Externe, miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene au reconfirmat angajamentul continuu al blocului comunitar față de Republica Moldova, oferindu-i sprijin pentru consolidarea securității sale energetice.