
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze au scăzut în ritm anual cu 33,7% în iunie, la 494,8 miliarde de ruble (6,29 miliarde de dolari), a anunțat Ministerul de Finanțe de la Moscova, în urma declinului cotațiilor la țiței și a aprecierii rublei, transmite Reuters. Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproximativ o treime din totalul veniturilor la bugetul federal în ultimul deceniu. Războiul din Ucraina a determinat Occidentul să introducă mai multe sancțiuni destinate diminuării veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei.
Cheltuielile militare în creștere cu 25%
În plus față de scăderea anuală de aproximativ o treime, veniturile au înregistrat un declin de 3,5% comparativ cu mai. În primul semestru din 2025, veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze au scăzut în ritm anual cu aproape 17%, la 4.730 miliarde de ruble.
Declinul reprezintă o problemă pentru autoritățile de la Moscova, care au majorat semnificativ cheltuieile militare și de securitate, după invadarea Ucrainei, în februarie 2022. Cheltuielile din domeniul apărării au fost majorate cu un sfert în 2025, la 6,3% din PIB, cel mai ridicat nivel din timpul Războiului Rece. Anul acesta, cheltuielile din domeniul apărării sunt responsabile pentru 32% din totalul cheltuielilor bugetare.
Inițial, Ministerul de Finanțe estima că veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze se vor situa anul acesta la 10.940 miliarde de ruble, dar în urma declinului cotațiilor la țiței a revizuit datele, previzionând un nivel de 8.320 miliarde de ruble, față de 11.130 miliarde de ruble anul trecut.