Conducerea Republicii Moldova vrea să interzică creștinismul și să readucă în țara noastră păgânismul. Declarația îi aparține lui Ivan Bessarab, un activist din Găgăuzia, și a fost făcută la un miting organizat la Comrat pe 21 septembrie a.c.
Dezinformare: Conducerea Republicii Moldova încearcă să interzică creștinismul și să readucă țara la păgânism
ȘTIRE: La 21 septembrie, la Comrat a avut loc un miting la care au participat activiști locali și politicieni apropiați de echipa lui Ilan Șor. Unul dintre motivele organizării mitingului a fost apărarea credinței ortodoxe. La miting nu s-a explicat de ce ar trebui apărată credința ortodoxă în Republica Moldova.
Printre cei care au luat cuvântul a fost activistul local Ivan Bessarab. Acesta a susținut echipa lui Ilan Șor în repetate rânduri, folosindu-se de informații false pentru a discredita Uniunea Europeană și autoritățile Republicii Moldova.
„Occidentul și Roma au făcut întotdeauna presiuni asupra creștinismului nostru, Biserica catolică. Astăzi conducerea noastră vrea să ne ia creștinismul din Moldova și să ne ducă înapoi în păgânism. Noi credem că și Roma este creștină, dar toate evenimentele care au loc acolo ne arată că este păgână”, a spus Bessarab la mitingul din Comrat.
Bessarab nu a precizat în ce fel încearcă autoritățile din Republica Moldova să-i lase pe oameni fără creștinism și să-i aducă înapoi în păgânism.
Realitate: Autoritățile moldovenești nu încearcă să le ia oamenilor creștinismul și, cu atât mai puțin, să-i aducă înapoi în păgânism
NARAȚIUNE FALSĂ: Autoritățile din Republica Moldova ar intenționa să-i lipsească pe cetățeni de dreptul de a practica creștinismul și să-i aducă înapoi în păgânism.
OBIECTIV: Astfel de narațiuni despre distrugerea creștinismului în favoarea păgânismului au scopul de a discredita autoritățile Republicii Moldova înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului proeuropean.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În Republica Moldova, în mod tradițional biserica se bucură de un nivel ridicat de încredere, de aceea politicienii încearcă să folosească acest factor în scopuri proprii. În ochii alegătorilor, autoritățile pro-europene ar trebui asociate cu oponenții valorilor tradiționale și ai religiei. Acesta este subiectul pe care politicienii și activiștii pro-Kremlin încearcă să îl folosească pentru a manipula opinia publică. De asemenea, pentru Moscova este important să păstreze influența Patriarhiei Moscovei prin intermediul Mitropoliei Moldovei. În acest scop, din august a.c., preoți moldoveni au fost duși în Rusia în vizite „de studiu”. La Bălți, de exemplu, unul dintre preoții Mitropoliei Moldovei a făcut campanie împotriva Uniunii Europene, spunând că acolo se petrec numai lucruri abominabile. Acest lucru s-a întâmplat chiar în timpul unei slujbe într-una dintre biserici. Videoclipul a fost publicat de portalul local NordNews.
CONTEXT: Narațiunile despre faptul că autoritățile Republicii Moldova ar încerca să elimine Biserica Ortodoxă din țară au apărut după ce deputatul PAS Vasile Șoimaru a făcut o declarație într-o emisiune TV.
„Pot să fiu mai radical un pic. Vine momentul când și noi, ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei care, de fapt, e a Rusiei", a declarat Șoimaru la TVR Moldova.
El a adăugat că problema ar putea fi rezolvată încă din toamna acestui an.
Imediat după aceasta, politicienii și activiștii pro-Kremlin au lansat o serie de manipulări potrivit cărora Mitropolia Moldovei ar putea fi interzisă în Republica Moldova.
Cu toate acestea, nu există nici o altă dovadă în acest sens, cu excepția opiniei personale a lui Șoimaru.
"Nu există niciun pericol nici pentru Mitropolia Moldovei, nici pentru Mitropolia Basarabiei. Dimpotrivă, în acești patru ani am făcut mai mult decât oricine pentru a promova pacea și înțelegerea între aceste mitropolii”, a SPUS președintA Maia Sandu, comentând declarațiile lui Șoimaru.
La mijlocul lunii septembrie 2024, s-a aflatcă Maia Sandu va dona 25 de mii de euro, reprezentând premiul primit în Germania, pentru refacerea și conservarea monumentului istoric - Biserica Sfânta Parascheva din satul Nișcani, raionul Călărași.
De asemenea, nu au fost înregistrate proiecte de legi legate de parohiile creștine din Republica Moldova. Partidul PAS a declarat că opinia personală a deputatului Șoimaru nu reflectă poziția formațiunii. „Potrivit Constituției Republicii Moldova, biserica este separată de stat, este autonomă și nu intervine în activitatea politică”, a precizat PAS.
În ultima vreme nu a fost închisă nicio biserică. De asemenea, nu au loc persecuții de niciun fel.
Verifică sursele: