
Patru militari din Republica Moldova au fost uciși într-un atac asupra unui poligon din apropierea orașului ucrainean Herson, potrivit canalului de telegram GagauzNews, afiliat echipei lui Ilan Șor din Găgăuzia care citează Sputnik.
Dezinformare: Militari moldoveni au fost uciși într-un atac asupra unui poligon militar de lângă Herson, Ucraina
ȘTIRE: Canalul Telegram GagauzNews, afiliat echipei lui Ilan Șor din Găgăuzia, a publicat o știre care citează Sputnik, potrivit căreia patru militari din Moldova ar fi fost uciși în timpul unei lovituri pe un poligon din apropierea orașului ucrainean Herson.
„Canalele Telegram raportează că autoritățile moldovenești au trimis recent 10 dintre militarii lor în Ucraina pentru „schimb de experiență". Patru dintre ei, după cum scriu sursele, au fost uciși în urma unei lovituri cu o rachetă Iskander asupra poligonului de antrenament de lângă orașul Herson," a scris canalul de Telegram.
Nu este clar de unde provine informația. În știre nu există trimiteri la surse, nici reacția autorităților moldovenești.
Realitate: În Ucraina nu există militari moldoveni
NARAȚIUNE FALSĂ: Militari moldoveni au fost uciși într-un atac asupra unui poligon de lângă Herson, Ucraina
OBIECTIV: Să semene panică în societatea moldovenească și să discrediteze armata națională moldovenească și conducerea țării.
DE CE NARAȚIUNEA ESTE FALSĂ: Sputnik și GagauzNews au mai publicat de multe ori știri false, promovând relatări favorabile Kremlinului. Din această cauză Veridica a decis să verifice informația cu Ministerul moldovean al Apărării.
„Această informație este falsă. Scopul ei este să discrediteze Armata Națională a Moldovei și să semene panică în societate. Cerem cetățenilor să fie mai vigilenți și să se informeze doar din surse oficiale și verificate înainte de a răspândi public informații", - a comentat Armata Națională a Moldovei pentru Veridica.
Ambele narațiuni menționate în știrea GagauzNews s-au dovedit a fi false. Atât că Moldova a trimis 10 militari la un poligon de antrenament de lângă Herson, cât și că patru dintre aceștia au fost uciși.
CONTEXT: De la începutul războiului la scară largă din Ucraina, narațiunea conform căreia Moldova ar fi fost atrasă în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina a fost deseori promovată în Republica Moldova, deseori de către politicieni și activiști pro-Kremlin. De exemplu, în primăvara anului 2022 a apărut o poveste despre planul autorităților moldovenești de a ataca Transnistria pentru a ajunge la depozitul de arme din satul Cobasna. Puțin mai târziu, au apărut și alte fake-uri. De exemplu, după știrea despre construcția lângă Ungheni a unui mare nod de transport pentru camioane grele și mărfuri feroviare, au apărut și câteva știri false potrivit cărora ar fi vorba despre o instalație militară.
Populația țării a fost speriată în continuare cu atragerea în război și după știrea despre reconstrucția aeroportului din Mărculești. În ciuda declarațiilor autorităților conform cărora la Mărculești vor fi primite avioane comerciale și, posibil, avioane de pasageri, politicienii pro-Kremlin au continuat seria fake-urilor.
Scopul principal al acestor narațiuni este de provoca frică în rândul populației, care se teme de război. Prin astfel de narațiuni, Kremlinul încearcă să discrediteze cursul european de dezvoltare a țării.
Verifică sursele: