Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nikolai Ivanchuk, a acuzat Parlamentul Republicii Moldova de obstrucționarea primirii ajutorului umanitar din Rusia. El a făcut această declarație în cadrul unei emisiuni la postul public GRT.
Dezinformare: Parlamentul Republicii Moldova se opune primirii ajutorului umanitar din partea Rusiei
ȘTIRE: Site-ul gagauzia24.info, apropiat de echipa lui Ilan Șor, a publicat o știre în care critică autoritățile centrale din Moldova. Astfel, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nikolai Ivanciuk, a declarat că Parlamentul Republicii Moldova împiedică Găgăuzia să primească ajutor umanitar din Rusia.
„Am făcut tot ceea ce a cerut Parlamentul, am organizat audieri publice, am trimis solicitări către ministere pentru concluzii, dar nu am primit niciun răspuns. Am trimis solicitări la Ministerul Finanțelor, la Serviciul Vamal și Centrul Național Anticorupție și am primit răspunsul că Parlamentul este cel care trebuie să facă solicitarea pentru examinarea siguranței mărfurilor și pentru componenta anticorupție. Adică, ei ne trimit la Parlament, iar Parlamentul spune că este responsabilitatea noastră. Acest lucru se face pentru a trage de timp și pentru a ne împiedica să livrăm ajutorul umanitar la timp pentru a ajuta oamenii”, a declarat Ivanciuk.
Realitate: autoritățile găgăuze sunt cele care au întârziat procesul de soluționare a problemei
NARAȚIUNE FALSĂ: Parlamentul Republicii Moldova împiedică Găgăuzia să primească ajutor umanitar din partea Rusiei.
OBIECTIV: Să discrediteze autoritățile centrale pentru a deturna criticile la adresa autorităților locale.
DE CE NARAȚIUNEA ESTE FALSĂ: La 23 septembrie a.c. a devenit cunoscut faptul că Găgăuzia ar putea primi ajutor umanitar din partea Rusiei. În acea zi, comitetul executiv al Găgăuziei a prezentat un proiect de lege „privind scutirea de taxe vamale, taxe pentru proceduri vamale și de taxa pe valoarea adăugată fără drept de deducere a bunurilor și serviciilor importate și/sau furnizate pentru sectorul agricol al UTA Găgăuzia”. Documentele stabileau că Găgăuzia ar trebui să primească asistență sub formă de 8 000 de tone de îngrășăminte minerale, precum și 5 000 de tone de grâu pentru însămânțare. Trei zile mai târziu, documentul a fost discutat în cadrul unei sesiuni extraordinare a Adunării Populare a Găgăuziei.
La acel moment, campania de însămânțare era deja în plină desfășurare în regiune, ceea ce a fost menționat de unii deputați prezenți la reuniune. În opinia lor, o astfel de asistență era prea târzie.
Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dimitri Konstantinov, a propus transmiterea parlamentului Republicii Moldova a unei inițiative de scutire a acestui ajutor umanitar de taxe și TVA. Potrivit autorităților găgăuze, încărcătura va fi furnizată de organizația Eurasia, legată de Kremlin și de fugarul Ilan Șor.
Majoritatea deputaților Adunării Populare au votat în favoarea inițiativei legislative, în pofida faptului că au fost încălcate normele de procedură. Astfel, proiectul de lege nu a fost evaluat de comisii și nu au fost organizate audieri publice. De asemenea, inițiativa ar fi trebuit să fie evaluată de către Departamentul de Justiție al Găgăuziei, ceea ce nu s-a întâmplat.
Puțin mai mult de o lună mai târziu, pe 30 octombrie, când inițiativa a fost returnată înapoi din cauza încălcărilor procedurale, deputații au organizat totuși audieri publice, așa cum prevede legea. Ulterior, inițiativa a fost din nou votată favorabil și trimisă Parlamentului moldovean. Până în acest moment, sezonul de însămânțare în Găgăuzia trecuse deja de mult, iar deputații Adunării Populare au organizat doar audieri publice.
Pe baza acestor aspecte, deputații înșiși se fac vinovați de încălcarea procedurilor de adoptare a legii.
CONTEXT: Autoritățile găgăuze nu s-au grăbit să ia o decizie privind ajutorul umanitar. În septembrie, Republica Moldova se afla deja în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind includerea ireversibilității integrării europene în Constituție.
Ilan Șor și colegii săi de partid, susținuți de Kremlin, făceau campanie activă, inclusiv spunând povești false despre UE. Una dintre relatările frecvente era că produsele noastre agricole sunt necesare doar țărilor din Uniunea Economică Eurasiatică (care include Rusia și Belarus).
Ei i-au speriat pe moldoveni cu faptul că străinii ne vor cumpăra terenurile atunci când vom adera la UE. De asemenea, după seceta din acest an, mulți agricultori au rămas fără venituri și așteptau ajutor de la stat. Acesta a fost terenul pe care echipa lui Șor și Kremlinul au jucat, aducând în discuție problema ajutorului umanitar din partea Rusiei pentru agricultorii găgăuzi.