Unitatea G7 este puternic zguduită de războiul comercial pe care Donald Trump îl poartă cu aliaţii săi apropiaţi.
Astfel, R. Moldova va putea accesa primele fonduri începând cu luna aprilie.
O nouă rundă de negocieri SUA-Ucraina va demara astăzi, în Arabia Saudită.
Președintele Macron a cerut „accelerarea diverselor pachete de ajutor francez” pentru a compensa lipsa asistenței americane.
Urmează votul final în plenul Parlamentului European, săptămâna viitoare. După adoptarea în plen, legislația europeană va intra în vigoare, iar Republica Moldova va putea accesa primele fonduri încă din luna aprilie.
Măsura se aliniază deciziei de a opri ajutorul militar de orice tip pentru Kiev, în urma disputei de la Casa Albă.
UE convoacă un summit de urgență privitor la situația din Ucraina pe 6 martie.
Decizia va slăbi considerabil capacitatea defensivă a forțelor ucrainene.
Uniunea Europeană amenință Republica Moldova cu sistarea sprijinului financiar, este titlul unei știri publicate de agenția de stat rusă RIA Novosti.
Proiectul de lege privind formarea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) sau legea „anti-Dragalin”, cum a fost numită de unii, a trecut de prima lectură, chiar dacă în însăși fracțiunea PAS există controverse cu privire la această inițiativă legislativă. Bruxelles-ul își crește ajutorul financiar pentru Chișinău și, în plus, majorează până la 300 de milioane de euro un avans care va fi accesibil până în aprilie.
Populația din regiunea transnistreană rămâne fără caldă în robinete, din cauza volumului limitat de gaze, după cum motivează regimul de la Tiraspol.
Starea de urgență se încheie astăzi și nu va fi prelungită deocamdată, a anunțat Dorin Recean.
Primii 110 kWh consumați vor fi compensați direct în factură. Compensațiile sunt acordate de Guvern, din ajutorul oferit de UE.
Volumul de gaze împrumutat nu face parte din ajutorul oferit de UE și urmează să fie restituit până la 1 martie 2025.
Regatul Suediei oferă Republicii Moldova un suport de 8,7 milioane de euro prin intermediul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice. Anunțul a fost făcut luni, 10 februarie, de ministrul pentru cooperare internațională, dezvoltare și comerț exterior al Suediei, Benjamin Dousa, aflat în vizită la Chișinău.
Ţara baltică, ce se învecinează cu Rusia şi Belarus, este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Kievului.
Regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul propus de UE. Subiectul va fi discutat astăzi la CSE.
Livrarea de avioane Mirage 2000-5, specializate în lupta aeriană, a fost anunţată în iunie 2024 de preşedintele Emmanuel Macron.
Uniunea Europeană alocă 250 de milioane de euro pentru sprijinirea Republicii Moldova în faţa "şantajului energetic" al Moscovei
Uniunea Europeană oferă un ajutor suplimentar pentru criza din regiunea transnistreană, până la încheierea sezonului de încălzire. Sprijinul de încă 60 de milioane de euro a fost anunțat de comisarului european pentru extindere, Marta Kos, la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu.
„Moldova nu mai acceptă regulile impuse de alții. Ca un stat candidat pentru aderare la UE, ne-am coordonat cu Uniunea pentru a găsi o soluție comună”,
Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană vor semna, astăzi, un acord de finanțare nerambursabilă în valoare de 64 de milioane de euro, convenite între autoritățile de la Chișinău și responsabilii de la Bruxelles.
După ce Rusia a abandonat în beznă și frig regiunea transnistreană, Chișinăul și UE îi întind o mână de ajutor. Numai că scenariul este prevăzut doar până la 10 februarie. După această dată, totul va depinde de Tiraspol, fie alege o cale certă de asigurare cu gaze, pentru care trebuie să plătească, fie rămâne în întunericul Rusiei. Pentru moment, cert este că gazele pe care ar urma să le furnizeze câteva companii ungare sunt prevăzute doar pentru luna februarie a.c.
Este cel mai mare pachet de ajutor dedicat de Suedia Ucrainei, de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.
Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a aloca un ajutor de urgență de 30 de milioane de euro, ca prim pas pentru a sprijini Republica Moldova în soluționarea crizei energetice provocate de Gazprom, prin producerea de curent electric la Moldgres (Temocentrala electrică de la Cuciurgan). Această inițiativă a fost criticată de anumite voci la Chișinău, dar și la Tiraspol, deși din motive diferite.
Regiunea transnistreană va primi gaze naturale achiziționate din grantul Uniunii Europene de 30 de milioane de euro pentru a furniza energie electrică gratuită doar malului drept al Nistrului, nu și pentru consum în regiunea transnistreană, scrie presa de la Tiraspol.
Experții din sfera energetică de la Chișinău și Tiraspol au discutat astăzi despre livrarea gazelor în stânga Nistrului.
În cadrul unei ședințe a Consiliului Afaceri Externe, miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene au reconfirmat angajamentul continuu al blocului comunitar față de Republica Moldova, oferindu-i sprijin pentru consolidarea securității sale energetice.
Chișinăul oferă sub formă de împrumut trei milioane de metri cubi de gaze pentru menținerea presiunii în sistemul transnistrean, ca soluție de urgență pentru criza din stânga Nistrului.
Momentan, doar Egiptul şi Israelul vor mai beneficia de ajutorul SUA.
Secretarul general al ONU descrie situaţia umanitară drept „catastrofală”.
În prezent, preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, încearcă să trimită Kievului cât mai mult din ajutorul militar şi economic aprobat de Congres.