DEZINFORMARE: Proiectul liniei electrice Isaccea – Chișinău nu va fi realizat nici până în 2030

DEZINFORMARE: Proiectul liniei electrice Isaccea – Chișinău nu va fi realizat nici până în 2030
© Ministerul Energiei   |   Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov (centru), în timul inspectării lucrărilor de construcției a liniei electrice Vulcănești-Chișinău (31.10.2024)

Construcția liniei electrice de înaltă tensiune Isaccea – Vulcănești – Chișinău avansează cu greu și nu va fi finalizată nici până în 2030, scrie canalul Telegram Gagauznews.

Dezinformare : Proiectul liniei electrice Isaccea – Chișinău nu va fi realizat nici până în 2030

ȘTIRE: Canalul Telegram Gagauznews a publicat o știre referitoare la declarațiile lui Vasile Costiuc, activist și lider al partidului „Democrația Acasă”, despre construcția liniei electrice Vulcănești – Chișinău. Într-un scurt material video, Costiuc a criticat evoluția lucrărilor.

„Cu toate acestea, judecând după ceea ce a arătat Costiuc, procesul este în fază incipientă – au fost instalați doar câțiva stâlpi, iar în majoritatea locurilor unde este prevăzută instalarea stâlpilor nici nu a început munca. Potrivit estimărilor lui Costiuc, în acest ritm, proiectul nu va fi realizat nici până în 2030”, afirmă autorii știrii de pe canalul Gagauznews din rețeaua Telegram.

În știre nu apar alte comentarii. De asemenea, din știre nu reiese clar de unde a obținut Costiuc informațiile despre realizarea proiectului și care este expertiza sa în acest domeniu.

Realitate: Finalizarea construcției liniei electrice Isaccea – Chișinău este planificată pentru sfârșitul anului 2025

NARAȚIUNIE FALSĂ: Construcția liniei electrice Isaccea – Vulcănești bate pasul pe loc

OBIECTIVUL URMĂRIT: Discreditarea autorităților moldovenești, folosind exemplul construcției liniei electrice. Având în vedere criza energetică din această iarnă, subiectul este cu atât mai sensibil pentru locuitorii Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În ziua în care Costiuc a publicat videoclipul cu acuzațiile, pe site-ul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) a apărut o postare, care infirmă declarațiile lui Costiuc.

În comunicat se precizează că lucrările se desfășoară pe tronsoanele din Găgăuzia și raionul Taraclia, conform planului elaborat de constructor, pe un segment de 65 km.

„Progresul lucrărilor este de cca 190 de fundații și cca 30 de piloni asamblați. […] Lucrările sunt executate în ritm continuu. Pe timp de iarnă ne propunem să avansăm cu asamblarea a 50 de piloni adiționali”, afirmă UCIPE. 

Cu toate acestea, tempoul de lucru este condiționat de condițiile meteo. De menționat că planificarea lucrărilor și a echipelor de lucru în teren se face în conformitate cu planul de lucru agreat, conform căruia LEA va fi dată în exploatare la finele anului 2025”.

Se preconizează că construcția liniei electrice aeriene (LEA) Vulcănești - Chișinău va fi finalizată până la sfârșitul anului 2025.

În același timp, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a îndemnat companiile care execută lucrările să accelereze ritmul și să finalizeze proiectul la timp. În acest scop, acestea vor prezenta rapoarte săptămânale guvernului Republicii Moldova. În plus, specialiștii se vor deplasa o dată la două săptămâni pentru a urmări evoluția lucrărilor.

Compania KEC International Limited a dat asigurări că, începând cu luna martie, pe măsură ce vremea se încălzește, numărul muncitorilor pe teren va crește.

CONTEXT: De la 1 ianuarie 2025, compania rusă Gazprom a încetat complet furnizarea de gaze către Republica Moldova. În ultimii ani, întregul volum era destinat regiunii transnistrene. În schimb, malul drept al Nistrului achiziționa energie electrică mai ieftină de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MoldGRES), situată pe malul stâng al Nistrului.

După încetarea livrărilor de gaze din Rusia, s-a instalat o criză energetică. Astfel, regiunea transnistreană a rămas fără căldură și gaze și s-a confruntat, de asemenea, cu pene de curent în cascadă. Malul drept al Moldovei a fost brusc forțat să caute energie electrică din alte surse. Pentru a-și asigura independența față de MoldGRES, este necesar să se conecteze la sistemul energetic european. Tocmai în acest scop se construiește linia electrică aeriană Vulcănești - Chișinău. Aceasta va permite Moldovei să se conecteze la sistemul energetic european. Anterior, Ministerul Energiei a declarat că această linie va fi capabilă să asigure aproximativ 50 la sută din consumul de energie electrică al țării în perioada de sarcină maximă.

Timp citire: 3 min