
Chișinăul și UE au cerut Tiraspolului să majoreze tarifele la resursele energetice până la nivelul celor europene în schimbul gazelor naturale, potrivit liderului administrașiei separatiste de la Tiraspol.
Dezinformare: Chișinăul și Bruxelles-ul au condiționat livrarea de gaze naturale în Transnistria cu aducerea tarifelor la nivelul celor europene
ȘTIRE: Chișinăul și Uniunea Europeană a condiționat livrarea de gaze naturale în regiunea transnistreană cu anumite condiții imposibil de îndeplinit: cvreșterea tarifelor la gaz până la nivelul celor europene și sistarea furnizării resurselor energetice către companiile industriale, a declarat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru agenția de presă RIA, potrivit Novostipmr.com.
El a spus că Uniunea Europeană a oferit Transnistriei un ajutor umanitar pentru a asigura livrarea gazelor naturale către regiune și acest sprijin a fost acceptat, însă UE a condițoionat prelungirea acestui ajutor cu condiții imposibil de realizat. „Atunci, pe 3 februarie, când gazele naturale erau deja livrate, prim-ministrul Moldovei a anunțat că Europa va continua să ofere sprijin în livrarea gazelor, dar trebuie să îndepliniți următoarele condiții... A fost straniu să vedem și să urmărim această situație și anume cum politicienii moldoveni încearcă să manipuleze în privința gazului european. Cum putem să opim actitivitatea tuturor companiilor industriale și în același timp să acumulăm venituri din impozite, iar pe oameni să-i impunem să plătească prețuri europene?”, a afirmat Krasnoselski.
El s-a arătat recunoscător europenilor pentru gazele livrate în primele zece zile ale lunii februarie, dar a adăugat că următoarele acțiuni ale acestora au fost de neînțeles. „De ce să șanatjezi Transnistria, înaintând condiții imposibile și știind că vom fi nevoiți să le refuzăm”, s-a întrebat retoric Krasnoselski.
Realitate: Una dintre condițiile UE și Chișinăului a fost majorarea tarifelor până la nivelul celor de piață
NARAȚIUNI FALSE: 1. Chișinăul și Uniunea Europeană a înaintat condiții imposibil de îndeplinit pentru livrarea gazelor în regiunea transnistreană. 2. Chișinăul și UE au șantajat Tiraspolul, înaintându-i condiții pe care nu putea să le îndeplinească.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Tiraspolul încearcă să minimizeze și să denigreze sprijinul pe care l-a oferit și pe care-l putea oferi UE în continuare pentru depășirea crizei energetice, justificând astfel faptul că a acceptat livrarea gazelor naturale achitate din bani împrumutați de la Moscova prin intermediul unei scheme netransparente.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Uniunea Europeană a oferit suplimentar 60 de milioane de euro pentru procurarea gazelor naturale care urmau să ajungă în regiunea transnistreană. Una din condițiile pe care trebuia să le îndeplinească Tiraspolul era prezentarea unui „plan asumat prin care se actualizează treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune”, potrivit premierului Dorin Recean, care nu a pomenit nimic despre o eventuală majorare a acestora până la nivelul celor din țările europene.
Reprezentanții Guvernului au subliniat că, în condițiile crizei din stânga Nistrului, gazele naturale sunt destinate asigurării cu resurse energetice a cetățenilor și a obiectivelor sociale, dar nu și a companiilor industriale, cum ar fi Uzina metalurgică de la Râbnița sau fermele cripto, care „sunt asociate cu tranzacții netransparente”.
Referitor la tarife, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a declarat în ianuarie că „situația actuală, în care atât consumatorii casnici, cât și cei comerciali din regiunea transnistreană plătesc sume nesemnificative pentru energie, este nesustenabilă și generează vulnerabilități”. „Este clar că o astfel de situație nu poate continua la nesfârșit. Ea ridică multiple întrebări, inclusiv legate de concurență, deoarece întreprinderile de pe malul stâng al Nistrului beneficiază de un avantaj competitiv semnificativ comparativ cu cele de pe malul drept, datorită acestor tarife reduse”, a menționat Jānis Mažeiks.
Ulterior, în pofida faptului că s-a împotrivit inițial, Tiraspolul a fost nevoit să majoreze, totuși, tarifele. Jānis Mažeiks a afirmat după această decizie că „locuitorii regiunii s-au convins acum că soluțiile în care energia este gratuită nu sunt viabile pe termen lung”..
De asemenea, Jānis Mažeiks a precizat că stabilirea unor condiții în schimbul sprijinului oferit de către UE este o procedură standard, deoarece oficialii europeni sunt repsonsabili de felul în care se cheltuie banii publici își propun să rezolve problemele care au dus, de fapt, la crearea situației de criză.
CONTEXT: Regiunea transnistreană, care până în 2025, primea gaz gratis din Rusia, a fost afectată de o gravă criză energetică, după ce Moscova a refuzat să livreze gaz Tiraspolului prin rute alternative, în urma opririi tranzitului pe teritoriul ucrainean, de la 1 ianuarie a.c. Uniunea Europeană a oferit gratis 20 de milioane de euro, pentru a asigura livrarea gazelor naturale în regiune, în perioada 1 – 10 februarie a.c. Ulterior, UE și Chișinăul au condiționat prelunigirea ajutorului cu îndeplinirea de către Tiraspol a anumitor condiții, ce țin, în special, de respectarea drepturilor fundamentale ale omului și majorarea tarifelor până la nivelul celor de piață pentru conumatorii casnici și companii. De asemenea, întreprinderile industriale mari urmau să nu mai fie aprovizionate cu resurse energetice. Tiraspolul a refuzat acest ajutor sub pretextul că nu vrea să majoreze tarifele la energie, deși acum locuitorii achită oricum tarife de două sau chiar de trei ori mai mari, după ce regimul din stânga Nistrului a convenit cu Moscova o schemă prin care prinmește gaze livrate de compania MET Gas din Ungaria și care sunt plătite de o firmă din Dubai. Vadim Krasnoselski spune că aceste gaze naturale sunt plătite cu bani ce provin dintr-un credit rusesc, fără a preciza când și cum va fi rambursat acesta, precum și care sunt dobânzile creditului respectiv.
Verifică sursele: