
Autoritățile de la Chișinău ar invoca motive inventate pentru a nu rambursa datoriile la gazele naturale accumulate față de de Gazprom, susține presa subordonată Kremlinului.
Dezinformare: Chișinăul inventează argumente pentru a nu rambursa datoriile către Gazprom
ȘTIRE: Guvernul de la Chișinău a angajat două companii despre care susține că ar fi de audit, cărora le-a cerut să inventeze motive pentru a nu achita datoriiile la gaze naturale acumulate față de Gazprom, afirmă Radio Sputnik.
Postul de propagandă de la Moscova îl citează pe Igor Iușkov, pe care îl prezintă drept expert pe probleme de securitate energetică, și potrivit căruia Guvernul de la Chișinău a angajat două companii despre care susține că ar fi companii de audit. Pe site-urile acestor companii scrie, însă, că ele prestează servicii de informare, spune Iuskov. El afirmă că Chișinăul le-ar fi dat indicații să „inventeze ceva” ca să nu ramburseze datoriile față de Gazprom. „Sunt argumente de genul: „această parte a datoriilor este foarte veche, să uităm, pur și simplu” sau „Moldovagaz și-a construit sediu, iar dacă nu-și construia, îi rămâneau bani și i-ar fi dat Gazpromului”, a declarat Iușkov.
Potrivit Radio Sputnik, Chișinăul refuză să plătească Gazpromului o datorie de 709 milioane de dolari și despre care spune că aceasta nu ar exista. Gazprom și Moldovagaz au încheiat ultimul contract în 2021 cu condiția ca Chișinăul să achite datotoriile formate în anii precedenți. Partea moldovenească recunoaște o datorie de numai de 8,6 milioane de dolari, iar, drept răspuns, Gazprom a promis să sisteze livrările de gaze naturale Republicii Moldova, afirmă Radio Sputnik.
Realitate: Autoritățile de la Chișinău nu au fost de acord să plătească Gazpromului peste 700 milioane de dolari și a angajat două companii internaționale pentru audit care au constatat că datoria reală de 8,6 milioane de dolari
NARAȚIUNI FALSE: 1. Chișinăul invocă motive inventate pentru a nu plăti datoriile față de Gazprom. 2. Companiile care au făcut auditul acestor datorii nu sunt credibile.
OBIECTIVUL URMĂRIT: Moscova vrea să dea vina pe Chișinău pentru faptul că regiunea transnistreană ar putea rămâne fără gaz gratis, de la 1 ianuarie 2025, când Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său. Rusia încearcă în continuare să folosească datoria la gaz a Republicii Moldova (pe care Chișinăul nu o recunoaște) ca pe un element de presiune asupra autorităților moldovene pentru a obține concesii de ordin politic sau geopolitic din partea lor.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat un contract cu două companii internaționale, Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, una din Norvegia și cealaltă din Marea Britanie, pentru a efectua un audit independent a datoriilor de peste 700 de milioane de dolari pretinse de Gazprom. Presa a scris despre Wikborg Rein că, potrivit datelor publice, este una dintre cele mai respectabile firme de avocatură din Norvegia, iar Forensic Risk Alliance este o companie britanică de consultanță specializată în analiza datelor contabile criminalistice și a participat la unele din cele mai importante investigații internaționale de corupție și fraudă transfrontalieră.
Potrivit rezultatelor auditului prezentate de Ministerul Energiei, nu există acte care demonstrează acumularea, în perioada 1991 - 2002, a peste 270 de milioane drept datorie față de Gazprom, iar concernul rus a refuzat să ofere documente care ar confira contrariul. În același timp, o mare parte din suma solicitată de Gazprom reprezintă dobânzi și penalități exagerate. „O altă pretinsă datorie, în sumă de circa 400 de milioane de dolari SUA, are termen de executare depășit, atât conform legislației moldovenești, cât și potrivit celei a Federației Ruse, pentru că decizii arbitrale pe aceste pretinse sume au fost pronunțate în perioada 2008-2020 și nu pot fi executate după un termen de 3 ani. Mai mult, o sumă de 135 de milioane de dolari SUA a fost cheltuită de către Moldovagaz fără a fi aprobată de către ANRE”, potrivit constatărilor companiilor care au verificat aceste datorii. Pe de altă parte, Chișinăul a avertizat că poate înainta pretenții financiare în instanță în legătură cu suma neachitată de 160 milioane de dolari pentru tranzitul gazelor naturale rusești și va calcula prejudiciile cauzate de faptul că Gazprom a refuzat să livreze gaze naturale în iarna 2022-2023, fiind încălcat astfel contractul.
CONTEXT: Ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întâlnit, pe 25 noiembrie, la Sankt Petersburg (Rusia), cu directorul Gazprom, Alexei Miller, la invitația concernului rus, pentru a discuta, în special, despre posibilitatea livrării gazelor în regiunea transnistreană, pe o rută alternativă, conducta transbalcanică, după 1 ianuarie 2025. Deși inițial nu nu figura pe ordinea de zi a discuțiilor, Gazprom a abordat subiectul datoriilor istorice ale Chișinăului. Partea rusă a condiționat asigurarea regiunii transnistrene cu gaze naturale după 1 ianuarie cu achitarea sumei de peste 700 milioane de dolari, care reprezintă pretinsele datorii ale Republicii Moldova față de Gazprom. Guvernul a reiterat poziția sa în acest negocieri, amintind despre rezultatele auditului, și a propus achitarea sumei confirmate, de 8,6 milioane de dolari.