UPDATE 22.15 Președinta CEC Angela Caraman: turul doi al alegerilor prezidențiale, poate fi considerat valabil.
UPDATE 21.30 Declarațiile de presă susținute de Alexandr Stoianoglo după închiderea secțiilor de votare: "Astăzi, Moldova a vorbit prin voi, prin votul vostru. Votul vostru a șters granițele dintre orașe și sate, nord și sud, est și vest. Iar prezența voastră masivă la urne este o dovadă că Moldova nu e doar un punct de hartă cu simpli spectatori, ci un popor responsabil și conștient de viitorul său.” Odată cu închiderea urnelor de vot, a început numărarea voturilor, moment pe care Stoianoglo l-a descris ca fiind "momentul adevărului, în care fiecare vot capătă greutate și contur și definește direcția noastră de mai departe." În continuarea declarației sale, Stoianoglo a menționat că echipa sa a primit diverse semnale despre condițiile de organizare a votării, atât în țară, cât și în diaspora, inclusiv despre probleme de organizare în Transnistria. El a asigurat publicul că echipa sa colectează informații și, după procesarea și analizarea acestora, va reveni cu informații suplimentare.
UPDATE 21.10 Declarațiile de presă susținute de Maia Sandu după închiderea secțiilor de votare: „Le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot. Le mulțumesc în special chișinăuienilor, care au participat în număr mare. Le mulțumesc și tinerilor care au participat în număr record. Le mulțumesc cetățenilor din Diaspora, care au fost excepționali. Vă îndemn să mergeți la vot, cei care nu ați reușit. Îi mulțumesc dlui Constantin Cojocari, care la 105 ani a mers de la Chișinău în localitatea de baștină - pentru a vota. Fac un apel către toți lucrătorii secțiilor de vot - să fie atenți și să numere atent voturile.„
UPDATE 21.00 STOP VOT La această oră s-a încheiat procesul de vot la secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, în cadrul alegerilor pentru funcția de președinte. Potrivit ultimelor date publicate în timp real de Comisia Electorală Centrală, aproximativ un milion 682 de mii cetățeni cu drept de vot din Rep. Moldova, au participat până la ora 21.00 în turul doi la alegerile prezidențiale, ceea ce constituie o rată de prezență de 54 la sută, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale. Prezența la urne astăzi este mai mare cu circa 4 procente față de acum două săptămâni în primul tur de scrutin. În municipiul Chișinău, până la această oră s-au prezentat la vot circa 379 de mii de cetățeni, reprezentând aproape 56,3 la sută din numărul alegătorilor înscriși pe liste. Până la aceeași oră, în Găgăuzia au votat 66 de mii de alegători sau 51,7% din totalul celor înscriși pe listele electorale, iar din stânga Nistrului și-au exercitat dreptul la vot aproximativ 26 de mii de locuitori. În diaspora, până la această oră au votat circa 313 de mii de cetățeni, număr semnificativ mai mare decât în primul tur la aceeași oră. Mai rămân deschise secțiile de vot din Europa occidentală, Statele Unite și Canada.
UPDATE 20.30 Comisia Electorală Centrală: mai multe alerte false cu bombă la unele secții de votare au fost înregistrate astăzi, majoritatea în străinătate. Incidente de acest fel au fost în câte două secții de votare din Germania și Marea Britanie, la Brașov și București precum și în localitatea Varnița acolo unde votează cetățenii din regiunea separatistă transnistreană. Secția de votare din Liverpool, Marea Britanie, a fost nevoită să fie mutată în orașul Manchester la circa 50 de kilometri sau o oră distanta de călătorit. După verificări, parte din secțiile de vot respective și-au reluat activitatea. Potrivit CEC, aceste alerte false sunt menite să pericliteze procesul electoral.
UPDATE 20.15 Aproximativ un milion 662 54 de mii cetățeni cu drept de vot din Rep. Moldova, au participat până la ora 20.00 în turul doi la alegerile prezidențiale, ceea ce constituie o rată de prezență de 53,6 la sută, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale. Prezența la urne astăzi este mai mare cu circa 4 procente față de acum două săptămâni în primul tur de scrutin. În diaspora, până la această oră au votat circa 304 de mii de cetățeni, număr semnificativ mai mare decât în primul tur la aceeași oră. Pe teritoriul Rep. Moldova secțiile de votare se vor închide la ora 21.
UPDATE 19.00 Până la această ora au votat 1 milion 600 de mii de persoane, ceea ce reprezintă peste 52% din alegătorii înscriși în listele electorale. În municipiul Chișinău, până la această oră s-au prezentat la vot circa 360 de mii de cetățeni, reprezentând aproape 53,5 la sută din numărul alegătorilor înscriși pe liste. În diaspora, până la această oră au votat aproape 280 de mii de persoane, număr semnificativ mai mare decât în primul tur la aceeași oră.
UPDATE 18.25 Un apel telefonic la 112 alertează Poliția că podul Rîbnița-Rezina este minat. Se întâmplă la scurt timp după ce circulația pe pod a fost reluată, după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conținutul acesteia. Poliția califică aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot. În același timp, instituția precizează că oamenii legii sunt obligați să reacționeze conform protocoalelor pentru a exclude orice risc la securitatea cetățenilor.
UPDATE 18.20 Ministerul de Externe anunță că alertele cu bombă la secțiile de votare din Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie sunt sunt false și sunt menite doar să oprească procesul de votare.
UPDATE 18.15 Prezența la vot în diasporă: 264.000 de cetățeni moldoveni au votat până la această oră, cifra reprezintă un record absolut al participării moldovenilor din străinătate la alegeri. În total, un milion 551 de mii de persoane au votat până la această oră, ceea ce reprezintă 50,8 % din alegătorii înscriși în listele electorale.
UPDATE 17.45 Un milion 500 de mii de persoane au votat până la această oră, ceea ce reprezintă 49,4 % din alegătorii înscriși în listele electorale. În străinătate, și-au exprimat votul 252 de mii de persoane.
UPDATE 17.25 Procesul de votare a fost întrerupt la Liverpool și Northampton, Regatul Unit al Marii Britanii, după anunțarea unei alerte cu bombă, au relatat surse diplomatice și alegători prezenți la fața locului. Incidentul a provocat întreruperea activităților electorale în secții, în timp ce autoritățile au evacuat clădirea pentru verificări, transmite IPN. O alertă similară a fost recepționată la o secție de votare din Frankfurt. Spre deosebire de situația din Liverpool, poliția germană a permis continuarea procesului de votare, considerând că nu există o amenințare imediată.
UPDATE 17.20 Cozile la secțiile de votare din Varnița cresc, informează jurnaliștii Zonei de Securitate aflați la fața locului. De asemenea, s-a format o mică coadă la Chișinău, la secția de votare pentru cetățenii R. Moldova din regiunea transnistreană. Conform datelor de la ora 17:00, peste 21 de mii de alegători de pe malul stâng al Nistrului au votat deja. Acest număr este mai mare decât în primul tur al alegerilor, când în total au votat 16 mii de persoane.
UPDATE 17.15 CEC a fost astăzi ținta unui atac cibernetic după cum a anunțat în cadrul unui briefing de presă președinta autorității electorale, Angela Caraman. „Am fost ținta unor atacuri cibernetice de tip DOS – o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane. Din cauza acestora, am avut încetiniri temporare. Cei responsabili au acționat conform protocoalelor de securitate și au restabilit funcționalitatea sistemelor utilizate în ziua alegerilor”
UPDATE 17.10 Până la această ora au votat 1 milion 428 mii de persoane, ceea ce reprezintă 47,3 % din alegătorii înscriși în listele electorale. În străinătate, și-au exprimat votul 237 de mii de persoane. La ora 16 s-au închis secțiile de vot la Tokyo și Beijing. În capital Japoniei au participat la vot 84 de cetățeni moldoveni, iar în capitala Chinei 43 de alegători. Câteva secții din Canada și Statele Unite urmează să se deschidă la această oră.
UPDATE 16.00 Până la această ora au votat 1 milion 284 mii de persoane, ceea ce reprezintă 43% din alegătorii înscriși în listele electorale. În străinătate, și-au exprimat votul 207 de mii de persoane.
UPDATE 15.15 Până la această ora au votat 1 milion 118 mii de persoane, ceea ce reprezintă 40% din alegătorii înscriși în listele electorale. În străinătate, și-au exprimat votul 185 de mii de persoane.
UPDATE 14.55 Misiunea de observatori a alegerilor Promo-LEX a semnalat 544 de incidente de la deschiderea secțiilor de votare până la 14:00. Au fost constatate incidente de influențare a votului, dintre care 5 cazuri de oferire a recompenselor materiale sau bănești alegătorilor. Acestea au fost semnalate în Chișinău, Rezina, Istanbul în Turcia, „unde doi alegători din rândul celor care așteptau să voteze discutau despre recompense financiare și se întrebau dacă vor primi recompense ca și în primul tur, a fost menționată suma de 100 de dolari pentru un vot. Din discuția auzită se pare că banii au fost confiscați la vamă”, a spus Nicolae Panfil, șeful misiunii de Observare Promo-LEX.
De asemenea, observatorii au identificat 7 cazuri de transportare organizată a alegătorilor, agitație electorală în perimetrul secțiilor de votare, încălcarea secretului votului, votarea nejustificată în grup și obstrucționarea procesului de observare liberă a alegerilor.
Un fenomen nou în cadrul acestui scrutin depistat de observatorii Promo-Lex este prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 m. Aceste persoane, în special în diasporă, înregistrează fluxul de cetățeni care participă la votare. Astfel de situații au fost fixate la Bologna, Barcelona, Rimini, Stuttgart, Milano, Roma și Grigorievca, Căușeni. Prezența acestor persoane poate însemna intimidarea alegătorilor sau că se colectează date pentru a fi verificată prezența la vot, a comentat Nicolae Panfil. Acest lucru este îngrijorător, pentru că nu știm care este scopul acestor persoane, a spus șeful misiunii de observatori.
UPDATE 14.11 Peste un milion de persoane au votat până la ora 14.00, sau 34,66% din cetățenii trecuți în listele electorale, cu aproximativ apr. 3,6% mai decât în primul tur de scrutin. Peste 150 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare au votat până la ora 14, în cadrul celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
UPDATE 14.08 Poliția anunță că a înregistrat cazuri de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare, atât pe teritoriul R. Moldova, cât și în străinătate. Este vorba despre transportarea alegătorilor din Rusia către către Belarus, Azerbaidjan și Turcia.
UPDATE 14.01 Circulația pe podul de peste Nistru care unește orașele Rezina (malul drept) și Râbnița (malul stâng) a fost sistată, transmite postul local de televiziune Elita TV. La fața locului lucrează angajați ai Direcției tehnico-explozive și ai Centrului criminalistic și expertize judiciare. Poze publicate anterior pe Facebook arăta că pe acest pod se formase o coadă imensă de autoturisme cu cetățeni din regiunea transnistreană care mergeau să voteze la cele 30 de secții electorale deschise pe malul drept al Nistrului pentru persoanele cu domiciliul în Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova.
UPDATE 13.30 Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că a votat pentru viitorul acestei țări, a familiilor noastre, pentru pace prosperitate și un viitor european. „Deși avem o mobilizare bună, vedem că grupările criminale nu se liniștesc. Avioane, în special vedem cazul Belarus, Turcia, asta vorbește despre faptul că sunt alocate resurse enorme care depășesc imaginația noastră, motiv pentru care mesajul este să ne mobilizăm și de acasă, și de peste hotare, toți să ne mobilizăm”, a declarat Igor Grosu. El a subliniat că poliția va monitoriza toate cazurile de transportare organizată a alegătorilor și de corupere electorală.
UPDATE 13.20 Poliția a informat CEC despre înregistrarea a 52 de incidente, precum fotografierea buletinelor de vot, agitație electorala interzisă, deteriorarea buletinelor de vot, afișaj electoral neautorizat, corupere a alegatorilor.
„Am fost sesizați despre e transportarea organizată a alegătorilor. Suntem îngrijorați cu privire la transportarea alegătorilor atât pe cale terestră, cât și pe cea aeriană, către secțiile de votare din Federația Rusă, Belarus, Azerbaidjan și Turcia. Avem semnale privind transportarea alegătorilor către unele secții de votare din țară, în special către secțiile organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului”, a spus președinta CEC, Angela Caraman.
UPDATE 13.00 Până la această ora au votat peste 845 de mii de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din alegătorii înscriși în listele electorale. În străinătate, și-au exprimat votul peste 111 mii de persoane.
Rusia va încerca să întrerupă votul în diasporă, spun surse din MAI și Guvern. Chișinăul ar fi notificat în această dimineață Bucureștiul și alte câteva țări ale Uniunii Europene că Federație Rusă ar vrea să întrerupă votul în diaspora, folosind „metode murdare”, inclusiv alarme false cu bombă, au declarat în discuții cu IPN surse din cabinetul prim-ministrului, Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției. Autoritățile au primit mai multe semnale și informații precum că „secțiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Regatul Unit” ar putea fi vizate de serviciile secrete din Moscova, inclusiv prin alerte false cu bombă. Cel puțin două surse diplomatice din țările menționate au confirmat veridicitatea acestor informații.
UPDATE ora 12.15 Președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat a declarat că a votat cu Moldova și că are încredere că cetățenii vor alege binele pentru țară. „Ei de fiecare dată au dus țara înainte, au protejat-o de rele. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul. Vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mare decât orice mârșăviei a lor”, a declarat Maia Sandu. Ea îndemnat oamenii să iasă la vot.
UPDATE ora 12.00 Până la această ora au votat 670 de mii de persoane, ceea ce reprezintă 23,7 % din alegătorii înscriși în listele electorale. În străinătate, și-au exprimat votul 79 de mii de persoane.
UPDATE 11.30 Turul doi al alegerilor prezidențiale poate fi considerat valid. Peste 20 la sută din alegători au participat la vot până la această oră. În listele electorale de bază sunt incluși peste 2,7 milioane de alegători. În al doilea tur, scrutinul e declarat valabil dacă la el participă cel puțin o cincime din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
UPDATE ora 11.25 Cum votează cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană. Jurnaliștii de la Zona de Securitate au discutat cu alegătorii din stânga Nistrului, pentru ei au fost deschise 30 de secții de vot în localitățile de pe malul drept. Locuitoare din regiunea transnistreană: „Am votat pentru ca să nu existe niciun fel de malul stâng. Oamenii să poată liber să circule. Și, evident, pentru Europa”. Locuitor al orașului Tighina: „Am venit să votez pentru ca oamenii să aibă de lucru. Să fie ca pe timpuri, în Uniunea Sovietică. Eu vin de la Bender (Tighina), dar sunt originar din Găgăuzia”. Locuitori ai orașului Tiraspol: „Ne-am trezit la 5 dimineața să venim la vot. Totul depinde de noi. Dacă nu o să doarmă lumea azi, va fi totul bine! Vrem un președinte care vrea să fim cu toții aici, dar să nu ne conducă niște venetici și să ne ducă în Uniunea Eurasiatică”.
UPDATE ora 11.00 Până la această ora au votat 470 de mii de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 17 % din alegătorii înscriși în listele electorale. În străinătate, și-au exprimat votul 50 de mii de persoane. În turul întâi, până la ora 11.00 au votat peste 350 de mii de persoane, sau 12,7% de alegători.
RECEAN: Premierul Dorin Recean a declarat că a votat pentru pace, prosperitate, să trăim liberi la noi acasă. El a spus că R. Moldova se află într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat voturi. Premierul a spus că MAI și celelalte instituții lucrează intensiv pentru a preveni acest atac asupra democrației. El a subliniat că votul nostru va decide care este viitorul R. Moldova. Trebuie să alegem liderul care ne va conduce spre prosperitate, spre UE. El a mai spus că alegerile sunt influențate deja de un vot fraudat, pregătit de luni de zile.
UPDATE ora 10.35 Peste 5,5 mii de cetățeni moldoveni din stânga Nistrului au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale, până la ora 10.00, de două ori mai mult decât în primul tur. La 20 octombrie, până la aceeași oră, au votat 2 577 de cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană, observă jurnaliștii de la Zona de Securitate, care monitorizează votul cetățenilor din raioanele de est.
UPDATE ora 10.30 CEC: Am fost informați despre unele cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secții de votare. Aceste cazuri acum se documentează de către organele competente, a spus președinta CEC, Angela Caraman. În același context, IGP a informat CEC despre 11 incidente de încălcări ale procesului electoral – fotografierea buletinelor de vot, agitație electorală interzisă, afișaj electoral neautorizat, încălcarea dreptului la vot și alte incidente.
UPDATE ora 10.20 Cetățenii moldovenii fac cozi la secțiile de votare din Italia. Cetățenii moldoveni din Italia au ieșit în număr mare să voteze în turul II al alegerilor prezidențiale, astfel încât la secțiile de votare din mai multe orașe s-au format cozi, transmite IPN. Pentru aceste alegeri, în Italia au fost deschise 60 de secții de votare. Alegătorii pot vota cu buletinul de identitate valabil; buletinul de identitate provizoriu sau pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat. Procesul de vot se desfășoară deja în 173 de secții de votare de peste hotare.
UPDATE ora 10.00 Până la această ora au votat peste 290 de mii de persoane, ceea ce reprezintă peste 10,5% din alegătorii înscriși în listele electorale. În străinătate, și-au exprimat votul 30 de mii de persoane.
Misiunea de observarea a alegerilor Promo-Lex, a comunicat într-o conferință de presă că până la ora 9:00, misiunea a prelucrat 141 de rapoarte cu statut de incident, dintre care 109 au fost confirmate. Acestea includ incidente legate de asigurarea ordinii în secțiile de votare (prezența materialelor de publicitate electorală, agitație electorală sau PR negativ), prezența nejustificată a persoanelor neautorizate, încălcarea secretului votului (fotografierea buletinelor de vot), accesul restricționat pentru observatori, deficiențe în organizarea votării (urne nesigilate corespunzător), buletine de vot nerepartizate corespunzător și întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale. De asemenea, a fost observată o creștere semnificativă a cererilor de votare la locul aflării, comparativ cu primul tur de scrutin. Observatorii au raportat circa 28.000 de cereri înregistrate până la deschiderea secțiilor, o creștere de peste 40% față de primul tur, când au fost depuse aproape 20.000 de cereri. De asemenea, observatorii Promo-LEX semnalează cazuri de transportare organizată a alegătorilor, interzis de cadrul legal. „Se observă o activitate destul de sporită în ceea ce privește acest fenomen în Istanbul, Turcia, în jurul orei 7.50 a fost observat un mijloc de transport cu numere MD, din care au coborât cel puțin patru alegători. Există informații în spațiul public că acest caz nu este singular”, a raportat Nicolae Panfil, de la Promo-Lex.
UPDATE ora 9.50 Rând la secțiile de votare deschise în Federația Rusă, la Moscova. Cetățenii moldoveni din Rusia stau la coadă pentru a putea să-și exercite votul la cele două secții deschise la sediul Ambasadei Republicii Moldova, transmite IPN. Potrivit agenției rusești de presă Ria Novosti, coada la ambasadă, care se află pe podul Kuznețski, se întindea pe aproximativ 200 de metri, mulți oameni fiind acolo încă de la primele ore ale dimineții.
UPDATE ora 9.30 Candidatul Partidului Socialiștilor la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianglo, a declarat a votat „pentru o Moldovă liberă, stabilă, prosperă, care respectă oamenii săi indiferent de etnie, limbă, religie, viziuni politice, pentru o Moldovă care nu sta cu mâna întinsă, dar dezvoltă relații în armonie și cu estul și cu vestul”. Întrebat dacă este îngrijorat de frauda electorală, Alexandr Stoianoglo a spus că aceasta ține de competența organelor de drept. El susține că nu a participat la cumpărarea votului, la fel, nici partidul care-l susține în aceste alegeri. Alexandr Stoianoglo declară că nu are relații cu Kremlinul, cu reprezentanții altui stat sau cu serviciile secrete. Întrebat care vor fi primele sale acțiuni în calitate de șef de stat, Alexandr Stoianoglo a spus că acestea vor fi pentru asigurarea alegerilor parlamentare libere, asigurarea securității statului și alt model de dezvoltare economică a țării.
UPDATE ora 9.00 Până la această ora au votat 148 de mii de persoane, ceea ce reprezintă 5,4% din alegătorii înscriși în listele electorale. Prezența la această oră este mai mare decât în primul tur, de la 20 octombrie, când până la ora 9 votaseră 100 de mii de persoane, sau 3,5% din alegători. În străinătate, până la această oră și-au exprimat votul 15 mii de persoane.
UPDATE ora 8.30 Cetățenii moldoveni aflați peste hotare pot vota la turul doi al alegerilor prezidențiale chiar dacă nu au participat în turul întâi, fără a fi nevoie de înregistrare prealabilă. MAE informează cetățenii care votează în Franța, Italia, Marea Britanie, Spania și Belgia că unele secții și-au schimbat adresele. Lista completă a secțiilor de votare deschise în străinătate poate fi găsită aici (https://mfa.gov.md/ro/content/lista-actualizata-adreselor-sectiilor-de-votare-deschise-din-strainatate-pentru-turul-2-al).
UPDATE ora 8.20 În prima oră de la deschiderea secțiilor de votare și-au exprimat votul 70 de mii de persoane, ceea ce reprezintă 2,57% din alegătorii înscriși în listele electorale.
UPDATE ora 8.10 Primele voturi la prezidențiale au venit de la 8500 de kilometri distanță, 11 turiști moldoveni au votat în Japonia. La această oră se deschid încă 135 de secții în Europa, a aunțat CEC. Preșdinta CEC Angela Caraman a declarat că la această oră scrutinul se desfășoară în regim normal.
UPDATE ora 8.00: Poliția monitorizează secțiile de vot
Poliția va monitoriza dacă alegătorii primesc sau li se promit bani de la cei implicați în schema de corupție electorală, informează IPN. Alegerile în Rep. Moldova au loc pe fundalul unei campanii electorale tensionate, cu ingerințe fără precedent în procesul electoral din partea Federației Ruse și acțiuni de corupere a alegătorilor prin intermediul unei bănci rusești aflată sub sancțiuni occidentale.
În ultimele două săptămâni, au avut loc numeroase percheziții în dosarul de corupere a alegătorilor. Sâmbătă, Inspectoratul General al Poliției a desfășurat acțiuni de urmărire penală la Chișinău și Râșcani, unde simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat. Mai mulți dintre aceștia se află în arest preventiv în cadrul investigațiilor extinse.
De asemenea, mai mulți membri ai birourilor electorale, care se regăsesc pe listele persoanelor anchetate de poliție și procuratură pe cazul coruperii electorale, au fost suspendați. Președinta CEC Angela Caraman a spus că CEC a fost informată de către organele de drept că unii dintre membrii birourilor electorale, inclusiv președinți, secretari de birouri electorale, operatori de la secțiile de votare, fac parte din dosarele de corupție electorală, respectiv, o parte dintre aceștia deja au fost înlăturați din cadrul organului electoral.
În Republica Moldova are loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00 și vor funcționa până la ora 21.00. În acest scrutin candidează pentru un nou mandat actuala președintă Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, candidat al Partidului Socialiștilor.
Sunt deschise 2 219 secții de votare, dintre care 1 988 pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului. Cetățenii moldoveni care se află peste hotare își vor exercita dreptul la vot în 231 de secții, deschise în 37 de țări. În listele electorale de bază sunt incluși peste 2,7 milioane de alegători. Buletinele de vot sunt tipărite în cinci limbi – română, rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză și romani.
În ziua alegerilor, agitația electorală este interzisă. Scrutinul este monitorizat de observatorii naționali și internaționali acreditați de CEC.
În al doilea tur, scrutinul e declarat valabil dacă la el participă cel puțin o cincime din numărul de persoane înscrise în listele electorale.