Președinta Maia Sandu a primit pentru alegerile prezidențiale 22 milioane de dolari din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), susține presa rusă pro-Kremlin.
Anunțul lui Ion Ceban, Alexandr Stoianoglo, Ion Chicu și Mark Tkaciuk, din ultima zi a lunii ianuarie 2025, despre crearea blocului „Alternativa” este prima mișcare electorală importantă în perspectiva alegerilor parlamentare din acest an. Știrea despre coaliția celor patru politicieni a surprins pe toată lumea, deoarece, în aparență cel puțin, ei par a fi foarte diferiți. Cine sunt, totuși, cei patru lideri politici?
Socialiștii, care nu recunosc rezultatul alegerilor, au organizat un protest în fața Curții Constituționale și cer invalidarea scrutinului și renumărarea voturilor.
După turul II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie a.c., ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat de Ministerul rus de Externe, unde i-a fost prezentată o notă de protest față de pretinse „acțiuni discriminatorii ale Chișinăului față de observatorii ruși”, atât la referendum, cât și la cel de-al doilea tur alegerilor prezidențiale.
CEC a declarat ales concurentul electoral Maia Sandu, care a obținut cel mai mare număr de voturi în turul doi de scrutin.
Narațiunile antieuropene de pe un site apropiat echipei lui Ilan Șor, analizele despre campania Maiei Sandu și a lui Alexandru Stoianoglo și criticile la adresa activității echipei bașcanului regiunii autonome găgăuze au fost principalele subiecte discutate în presa de la Comrat săptămâna trecută.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din secțiile din străinătate, datorită căruia Maia Sandu a fost declarată învingătoare.
Rusia a pierdut o bătălie în războiul hibrid contra Chișinăului, dar alegerile au arătat și vulnerabilitățile Moldovei, erorile de comunicare ale pro-europenilor și nevoia ca guvernarea să facă mai multe. Echipa Veridica analizează, la cald, semnificația alegerilor.
Pe 3 noiembrie a avut loc cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat președinta proeuropeană Maia Sandu și candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Maia Sandu a obținut 55,4% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 44,6%. Scorul acumulat de Maia Sandu este cu doar 2,3% mai mic decât cel obținut în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020. Dar care este importanța scrutinului care s-a încheiat ieri pentru Republica Moldova?
CEC a anunțat primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat actuala președintă Maia Sandu și candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo
În Republica Moldova are loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În acest scrutin candidează pentru un nou mandat actuala președintă Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, candidat al Partidului Socialiștilor.
Președinta Maia Sandu, cunoscută pentru orientarea sa pro-europeană, se va confrunta cu Alexandr Stoianoglo, fost procuror general sprijinit de partidul pro-rus al socialiștilor.
Scandalul dintre Procuratura Generală și Judecătoria Chișinău legat de trenarea cauzelor asociaților lui Ilan Șor, implicați în deturnarea cursului european al Republicii Moldova prin corupție; legăturile dintre candidatul electoral Alexandr Stoianoglo și serviciile secrete rusești; recunoașterea rezultatelor referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova de către Curtea Constituțională – sunt evenimentele care au marcat săptămâna dinaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezindențial din 3 noiembrie
Imixtiunea Rusiei (prin dezinformarea masivă și coruperea alegătorilor) la actualele alegeri din Republica Moldova este una fără precedent.
Duminică, pe 3 noiembrie, vor avea loc unele dintre cele mai importante alegeri pentru parcursul european al Republicii Moldova – turul II al scrutinului prezidențial. Importanța unui președinte proeuropean pentru continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova este incontestabilă. Moscova face tot posibilul ca la Chișinău viitorul președinte să fie unul mai puțin european (de fapt, antieuropean).
O nouă investigație sub acoperire a Ziarului de Gardă relevă cum a fost fraudat referendumul și că rețeaua lui Șor este de partea lui Alexandr Stoianoglo.
Președinta Maia Sandu ș-a exprimat nedumerirea față de deciziile unor judecători de a programa ședințe de judecată pentru dosarele lui Aleksandr Stoianoglo în timpul campaniei electorale.
Fostul consilier al Biroului Prezidențial din Ucraina, Alexei Arestovici a avertizat că o eventuală victorie a candidatului pro-rus Alexandr Stoianoglo la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie ar putea atrage Republica Moldova în conflictul cu Rusia.
Uniunea Voluntarilor de Război și-a exprimat îngrijorarea cu privire la alegerile din R. Moldova, influențate de forțe pro-ruse.
Deși părea un lucru relativ ușor, cursa prezidențială din Republica Moldova a devenit o luptă la baionetă. Este o ciocnire existențială între două tipuri de viitor. Unul alături de Uniunea Europeană și valorile Vestului, cealaltă variantă reprezintă o revenire la metehnele trecutului cu un stat cleptocratic pe intern și manevrat de Rusia pe extern.
Alegerea de duminică, 3 noiembrie, este crucială, poate cea mai importantă din ultimii 33 de ani de la fondarea ca stat a Republicii Moldova.
Imediat după turul I al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, cei doi finaliști ai cursei pentru funcția de șef al statului au convenit asupra organizării unor dezbateri televizate între ei. În foarte scurt timp, însă, organizarea dezbaterilor a deraiat în dispute legate de numele persoanei care urma să le modereze. În cele din urmă, s-a decis ca Maia Sandu și Alexandr Stoianologlo să aibă o dezbatere fără moderator, iar cei doi să-și adreseze reciproc câte 10 întrebări.
Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, au participat, duminică, 27 octombrie, la o dezbatere electorală, înainte de turul doi al alegerilor, care vor avea loc duminica viitoare, 3 noiembrie 2024.
Veridica aduce live video & live text dezbaterea dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, care va avea loc, duminică, la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00.
Evenimentele care au marcat de departe această săptămână au fost alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, victoria lui Vladimir Plahotniuc în fața Consiliului Uniunii Europene și pregătirea dezbaterilor electorale dintre cei doi candidați electorali care au ajuns în cel de-al doilea tur de scrutin – Maia Sandu (42,49%) și Alexandr Stoianoglo (25,95%).
Cei doi candidați la funcția de președinte, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, care au acces în turul doi al alegerilor, au convenit asupra Regulamentului de organizare a dezbaterii electorale, care va avea loc duminică, 27 octombrie.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a dat startul tipăririi buletinelor de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie 2024 destinate secțiilor de votare din străinătate.
Consiliul de Presă din Republica Moldova a contestă alegerea lui Gheorghe Gonța ca moderator al singurei dezbateri electorale dintre candidații la președinție, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat organizarea unei dezbateri electorale cu contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin.
Alexandr Stoianoglo a criticat, într-o conferință de presă, referendumul privind parcursul european, acuzând puterea că a încercat să asocieze ideea de integrare europeană cu candidatul său la alegeri.