Coreea de Nord critică „Domul de Aur” al președintelui Trump

Coreea de Nord critică „Domul de Aur” al președintelui Trump
© EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS   |   Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, vorbește despre viitorul scut de apărare antirachetă „Domul de Aur”, în Biroul Oval al Casei Albe din Washington DC, SUA, 20 mai 2025.

Coreea de Nord a criticat planurile președintelui american Donald Trump pentru construirea unui sistem de apărare antirachetă după modelul „Domului de Fier” israelian și pe care liderul SUA l-a numit „Domul de Aur”, calificându-l o amenințare foarte periculoasă care ar putea declanșa un război nuclear în spațiu, a relatat astăzi presa de stat nord-coreeană.

Alianța SUA - Coreea de Sud, principalul pericol pentru regimul de la Phenian

Donald Trump a anunțat săptămâna trecută noi detalii și o finanțare de circa 175 de miliarde de dolari pentru sistemul de apărare antirachetă, numindu-l „foarte important pentru succesul, dacă nu chiar pentru supraviețuirea țării noastre”. Analiștii afirmă că această inițiativă se confruntă, însă, cu provocări tehnice și politice semnificative și s-ar putea dovedi mult mai costisitoare decât este prevăzut.

Statele Unite sunt un aliat cheie și de lungă durată al Coreei de Sud, circa 28.500 de soldați americani fiind desfășurați pe teritoriul sud-coreean pentru a ajuta la protejarea țării împotriva Coreii de Nord. În ultimii ani, Seulul și Washingtonul și-au intensificat exercițiile militare comune, iar în regiune s-a înregistrat o consolidare a prezenței mijloacelor strategice americane, precum un portavion și un submarin nuclear.

Memorandum al diplomației nord-coreene

Ministerul de Externe nord-coreean a publicat un memorandum „pentru a informa comunitatea internațională că înființarea de către SUA a unui nou sistem de apărare antirachetă este o inițiativă amenințătoare foarte periculoasă, menită să pună în pericol securitatea strategică a statelor dotate cu arme nucleare”, a scris agenția oficială de știri KCNA.

În memorandumul său, Coreea de Nord, care deține arme nucleare, a acuzat Statele Unite că sunt „hotărâte să militarizeze spațiul” și că doresc să-l transforme „într-un potențial câmp de luptă nuclear”, a mai relatat KCNA.

Beijingul, reacție în sincron cu Phenianul

„Reacția puternică a Coreii de Nord sugerează ca aceasta consideră Domul de Aur ca fiind capabil să slăbească semnificativ eficacitatea arsenalului său nuclear, inclusiv a rachetelor balistice intercontinentale”, spun analiștii, adăugând că dacă Statele Unite își finalizează noul program de apărare antirachetă, Phenianul va fi obligat să dezvolte mijloace alternative pentru a-l contracara sau penetra.

China și-a exprimat, de asemenea, o puternică opoziție față de proiect, acuzând Statele Unite că subminează stabilitatea globală.

Timp citire: 1 min