Trump anunță construirea unui scut antirachetă pentru Statele Unite

Trump anunță construirea unui scut antirachetă pentru Statele Unite
© EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS   |   Președintele american Donald J Trump anunță demararea construcției scutului de apărare antirachetă Golden Dome, în Biroul Oval al Casei Albe din Washington DC, SUA, 20 mai 2025.

Donald Trump a anunțat că Statele Unite vor construi un sistem de apărare antirachetă după modelul „Iron Dome” (Domul de fier) israelian și pe care președintele SUA l-a numit „Golden Dome” (Domul de aur). „Am plăcerea de a anunța că am selectat oficial o arhitectură pentru acest sistem de ultimă generație”, a declarat presei Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, precizând că Ottawa se va alătura inițiativei. Sistemul va fi operațional până la sfârșitul mandatului său, a asigurat el, și va costa în total aproximativ 175 de miliarde de dolari odată finalizat.

Trump se raportează la un plan mai vechi al administrației Reagan din anii '80

La sfârșitul lui ianuarie, Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru dezvoltarea unui „Dom de fier american”, care, potrivit Casei Albe, este un scut antirachetă total pentru a proteja teritoriul SUA. Rusia și China au criticat la acea dată anunțul, Moscova considerându-l un plan „asemănător Războiului Stelelor” susținut de Ronald Reagan în timpul Războiului Rece.

Donald Trump a vorbit despre acest proiect de scut antirachetă încă din timpul campaniei sale, dar experții subliniază că aceste sisteme au fost inițial concepute pentru a răspunde la atacuri cu rază scurtă și medie de acțiune, nu pentru a intercepta rachete intercontinentale susceptibile să lovească Statele Unite.

Israelul a pus în funcțiune un astfel de sistem în 2011

Expresia „Dom de fier” face referire la sistemul de apărare al Israelului, care protejează țara de atacuri cu rachete, artilerie sau drone. Acest sistem a interceptat mii de rachete de la punerea sa în funcțiune în 2011. Are o rată de interceptare de aproximativ 90%, potrivit companiei militare israeliene Rafael care a participat la proiectarea sa.

Israelul a dezvoltat „Domul de fier” pe cont propriu după războiul din Liban din 2006, înainte de a i se alătura Statele Unite care au oferit expertiză în apărare și miliarde de dolari sprijin financiar.

Timp citire: 1 min