
Gruparea Hamas și Israelul se acuză reciproc că blochează negocierile indirecte pentru un armistițiu în Fâșia Gaza. O sursă palestiniană apropiată de negocierile lansate la Doha prin intermediul unor mediatori străini a blamat mai întâi „insistența Israelului” pentru un plan de retragere a trupelor sale din Gaza, pe care Hamas „îl respinge cu fermitate”. Israelul insistă pentru „menținerea forțelor sale pe peste 40% din suprafața Gaza”, iar în același timp armata israeliană dorește să se desfășoare în jurul teritoriului cu peste două milioane de locuitori.
Un responsabil politic israelian a răspuns în cursul serii acuzând mișcarea islamistă palestiniană că refuză „să facă compromisuri” și că desfășoară „un război psihologic care vizează sabotarea negocierilor”. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat în aceste ultime zile obiectivele țării sale: eliberarea ostaticilor, dezarmarea grupării Hamas și înlăturarea ei din Gaza.
Situația populației din Gaza a ajuns la un nivel critic
Șapte agenții ale ONU au avertizat într-o declarație comună că penuria de carburant din Gaza a atins un „nivel critic” și reprezintă o nouă „povară insuportabilă pentru o populație în pragul foametei”. Israelul are drept obiectiv „să îngrămădească sute de mii de strămutați” în sudul Gaza, „în pregătirea unei strămutări forțate a populației spre Egipt sau alte țări”, acuză palestinienii.
„Hamas a cerut o retragere totală a forțelor israeliene din toate zonele cucerite de Israel după 2 martie 2025”, spun surse palestiniene, acuzând Israelul că „întârzie și împiedică acordul, pentru a-și continua războiul de exterminare”. Acestea au precizat totuși că au existat progrese în chestiunile legate de intrarea ajutorului umanitar în Gaza și schimbul de ostatici pentru deținuți palestinieni din închisorile israeliene.
Din cele 251 de persoane răpite în timpul atacului de la 7 octombrie, 49 mai sunt în captivitate în Gaza, dintre care 27 au fost declarate moarte de armata israeliană.
Reacția Israelului
„Israelul și-a demonstrat voința de a dovadă de flexibilitate în negocieri, în timp ce Hamas este intransigentă și rămâne pe poziții”, a denunțat responsabilul israelian citat. Înainte de a reveni din vizita din SUA, unde s-a întâlnit cu președintele Donald Trump, Benjamin Netanyahu a afirmat că este gata să negocieze un armistițiu permanent în Gaza după o eventuală încetare a focului de 60 de zile. Însă el a condiționat un armistițiu permanent de o dezarmare a Hamas și de renunțarea la guvernarea teritoriului de către mișcare.