
Uniunea Europeană este pregătită să facă pașii necesari pentru a-și proteja interesele, inclusiv adoptarea de contramăsuri proporționale, dacă SUA vor impune taxe vamale de 30% asupra bunurilor UE de la 1 august, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a precizat într-un comunicat că blocul este în continuare pregătit „să continue să lucreze pentru obținerea unui acord până la 1 august”.
„Impunerea de taxe vamale de 30% asupra exporturilor UE ar perturba lanțurile de aprovizionare transatlantice esențiale, în detrimentul întreprinderilor, consumatorilor și pacienților de pe cele două părți ale Atlanticului”, a denunțat von der Leyen.
Reacții ale oficialilor europeni
Premierul olandez Dick Schoof a reacționat la anunțul american pe X, caracterizându-l drept „preocupant”. „Comisia Europeană poate conta pe sprijinul nostru deplin. Iar UE trebuie să rămână unită și hotărâtă în a încerca să obțină un rezultat cu SUA care este reciproc avantajos”, a afirmat el.
La rândul ei, șefa guvernului italian a pledat ca părțile să rămână concentrate pe negocierile comerciale și să evite accentuarea polarizării. Premierul italian Giorgia Meloni se declară încrezătoare că se poate ajunge la „un acord corect” privind taxele vamale între UE și SUA. Roma sprijină pe deplin eforturile Comisiei Europene, a mai anunțat biroul Giorgiei Meloni.
Președintele francez Emmanuel Macron a exprimat pe X, „dezaprobarea foarte puternică” a Franței și a făcut apel la UE „să apere cu hotărâre interesele europene”. Președintele francez invită în special Comisia Europeană „să accelereze pregătirea de contramăsuri credibile, prin mobilizarea tuturor instrumentelor la dispoziția sa, dacă nu se ajunge la niciun acord până la 1 august”. El a mai afirmat că UE negociază cu Washingtonul de mai multe săptămâni „pe baza unei oferte solide și de bună credință”. Președintele francez consideră că ține „mai mult ca niciodată de Comisie să afirme determinarea Uniunii de a apăra cu hotărâre interesele europene”.
Argumentele președintelui Trump
Președintele american, care a impus și Mexicului taxe vamale de 30%, și-a justificat decizia prin dezechilibrul comercial între țara sa și UE. În 2024, SUA au anunțat un deficit comercial de 236 de miliarde de dolari cu Uniunea (+13% într-un an), care a exportat bunuri în valoare de 606 miliarde de dolari pe teritoriul primei economii mondiale, potrivit cifrelor biroului reprezentantului american pentru comerț.