Marea Britanie anunță restabilirea relațiilor diplomatice cu Siria

Marea Britanie anunță restabilirea relațiilor diplomatice cu Siria
© EPA/NECATI SAVAS   |   Secretarul britanic de externe, David Lammy, participă la o conferință de presă în Ankara, Turcia, 30 iunie 2025.

Regatul Unit a anunțat restabilirea relațiilor sale diplomatice cu Siria, întrerupte de mai bine de un deceniu, cu ocazia primei vizite la Damasc a ministrului său de externe, David Lammy, de la căderea lui Bashar al-Assad în decembrie. Acest progres diplomatic pentru noile autorități islamiste survine în timp ce ele încearcă să reconstruiască țara, devastată de peste 13 ani de conflict, și să relanseze economia în declin.

Relațiile diplomatice, oprite după declanșarea războiului sirian

Războiul a fost declanșat în 2011 de reprimarea manifestațiilor în favoarea democrației, iar numeroase țări europene, cum ar fi Regatul Unit, s-au poziționat împotriva președintelui Bashar al-Assad. Londra s-a asociat în mod special cu sancțiunile internaționale impuse împotriva Damascului și apoi și-a închis ambasada.

„Regatul Unit își reia relațiile diplomatice deoarece este în interesul său să ajute noul guvern să onoreze angajamentul său de a construi un viitor stabil, mai sigur și mai prosper pentru toți sirienii”, a declarat Lammy, citat într-un comunicat al serviciilor sale, în timpul acestei prime vizite ministeriale britanice în Siria din ultimii 14 ani.

Președinția siriană a raportat anterior despre o întâlnire la Damasc între Lammy și președintele sirian interimar Ahmad al-Shareh. Ministrul britanic s-a întâlnit, de asemenea, cu omologul său sirian, Assaad al-Shaibani. Discuțiile s-au axat pe relațiile bilaterale și modalitățile de întărire a cooperării, precum și pe evoluțiile regionale și internaționale, conform președinției.

Ajutor pentru reconstrucția țării

Lammy a subliniat că o Sirie stabilă ar fi benefică pentru țara sa, permițând „reducerea riscului de migrație ilegală, asigurarea distrugerii armelor chimice” de la precedentul regim, precum și „lupta împotriva amenințării teroriste”. Acestea sunt îngrijorările împărtășite și de alte țări occidentale, care și-au reluat relațiile cu noul guvern sirian, în ciuda preocupărilor legate în special de soarta minorităților.

Noile autorități contează pe sprijinul lor pentru a da startul etapei de reconstrucție, al cărei cost este estimat de ONU la peste 400 de miliarde de dolari. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe britanic, Londra s-a angajat să aloce 129 de milioane de dolari suplimentari pentru a oferi asistență umanitară de urgență sirienilor și a susține reconstrucția țării. În martie, Regatul Unit s-a angajat să mobilizeze până la 190 de milioane de euro în favoarea Siriei.

Londra a indicat, de asemenea, ridicarea sancțiunilor împotriva diverselor grupuri media și agenții de informații, precum și împotriva unor sectoare ale economiei, în special serviciile financiare și producția de energie. În martie, Regatul Unit a ridicat, de asemenea, sancțiunile împotriva a 24 de entități, inclusiv a băncii centrale siriene.

Timp citire: 2 min