Marea Britanie, pledoarie pentru o bancă europeană de finanțare a reînarmării

Marea Britanie, pledoarie pentru o bancă europeană de finanțare a reînarmării
© EPA-EFE/NEIL HALL   |   Ministra britanică a Finanțelor, Rachel Reeves, vorbește la conferința anuală a Confederației Industriei Britanice, în Londra, Marea Britanie, 25 noiembrie 2024.

Marea Britanie conduce discuțiile privind crearea unei bănci europene de reînarmare, care ar oferi investiții de până la 120 de miliarde de euro pentru a satisface viitoarele nevoi de securitate ale continentului, scrie presa occidentală.

Într-un efort de a umple golul lăsat de promisiunea lui Donald Trump de a retrage unele forțe americane din Europa, ministra finanțelor Rachel Reeves a însărcinat funcționarii Trezoreriei să elaboreze propuneri pentru un nou mecanism de finanțare care ar putea permite țărilor să crească cheltuielile pentru echipamente de apărare fără a încălca normele existente privind datoria publică.

Reuniune a statelor europene membre NATO

De asemenea, se așteaptă ca acesta să fie discutat în cadrul unei reuniuni a statelor europene membre NATO, care va fi găzduită mâine de premierul Keir Starmer. Propunerea a obținut deja sprijinul Poloniei, care deține președinția UE, ca modalitate de sporire rapidă și coordonare a cheltuielilor pentru apărare. Se crede că și alte țări vor fi de acord.

Capital inițial de 12 miliarde de euro

Conform planurilor, țările participante ar finanța o nouă bancă cu un capital inițial de aproximativ 12 miliarde de euro. De asemenea, acestea ar subscrie împrumuturile viitoare. Potrivit susținătorilor, acest lucru ar permite băncilor să strângă alte 108 de miliarde de euro de pe piețele de capital, care ar putea fi apoi utilizate pentru a sprijini reînarmarea europeană rapidă.

În mod esențial, participarea la bancă nu ar afecta în mod semnificativ bilanțurile fiscale ale fiecărei țări sau capacitatea viitoare de împrumut – una dintre principalele preocupări ale țărilor europene care se luptă deja cu deficite mari. Susținătorii acestei bănci consideră că centralizarea finanțării unor achiziții publice în domeniul apărării ar duce la creșterea standardelor și ar preveni duplicarea inutilă.

Modelul BERD

Banca ar finanța comenzile finale plasate de guverne și de întreprinderile care au aceste comenzi în mână. Împrumuturile acordate guvernelor vor fi alocate pe cote, în funcție de capitalul investit de fiecare țară. Ea ar fi modelată după Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, o instituție de stat care a acordat împrumuturi în valoare de peste 180 de miliarde de lire sterline sectorului public și privat în Europa de Est.

Timp citire: 1 min