Fostul președintele Jacques Chirac a anunțat încă din 1996 profesionalizarea forțelor armate, iar cinci ani mai târziu stagiul militar a încetat să mai fie obligatoriu.
Kievul salută verdictul, Moscova se declară indignată.
Polonia este statul NATO cu cel mai mare procent din PIB alocat pentru apărare.
Tensiunile sunt în creștere în fosta republică iugoslavă.
Tot mai multe voci din spectrul republican cer reconsiderarea angajamentului SUA față de NATO.
Secretarul general al NATO a avut două convorbiri cu președintele Ucrainei de la disputa acestuia cu Donald Trump.
Posibilitatea retragerii trupelor americane din Europa îi determină pe aliați să grăbească consolidarea apărării.
El pledează pentru majorarea cheltuieilor cu apărarea ale aliaţilor europeni.
Rusia neagă că a cerut retragerea NATO din Europa de Est.
„Soluţia pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România şi cu Uniunea Europeană.”
NATO rămâne un subiect tabu.
Ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi s-a întâlnit cu secretarul general adjunct al NATO, Radmila Šekerinska, în cadrul Conferinței de Securitate de la München, pentru a discuta despre prioritățile cooperării dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.
În cadrul unei întâlniri a miniștrilor apărării din statele membre NATO, Rutte a subliniat că este esențial ca aliații să investească mai mult în apărare, în special în Europa și Canada, pentru a face față amenințărilor externe tot mai mari.
Aeronava a zburat 6,5 km în spațiul aerian polonez, înainte de a-și schimba cursul, după 1 minut şi 12 secunde.
Pete Hegseth va vizita Germania, Belgia și Polonia.
Donald Trump a ordonat elaborarea, în termen de două luni, a unui plan de construcţie a unui scut antirachetă de ultimă generație.
Acesta ar fi comis peste 40 de atacuri cibernetice împotriva mai multor instituţii spaniole și internaționale.
Statele Uniunii Europene trebuie să-și crească semnificativ cheltuielile pentru apărare, - 2% din PIB nu mai este o cifră de actualitate, - în caz contrar, peste patru sau cinci ani europenii vor trebui „să se înscrie la cursuri de limbă rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul unei intervenții în Parlamentul European. Șeful NATO a vorbit astfel despre o problemă mai veche care există în rândurile statelor Uniunii Europene – investițiile în sectorul militar și de apărare, - asupra căreia au avut loc mai multe dezbateri în trecut.
Prin acest program, Republica Moldova va primi sprijin pentru a combate atacurile cibernetice, dezinformarea și alte riscuri.
SUA și NATO le atribuie României și Moldovei rolul de avanpost anti-rusesc și furnizoare de carne de tun într-un război cu Rusia, afirmă propaganda rusă pornind de la un banal exercițiu militar.
Parteneriatul Republicii Moldova cu NATO a înregistrat progrese semnificative în ultimii doi ani, în urma invaziei Federației Ruse în Ucraina, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei și șeful misiunii la NATO, Viorel Cibotaru.
Ministrul apărării Anatolie Nosatîi a avut o întâlnire cu șeful interimar al Oficiului de legătură NATO în Republica Moldova, Justin Suni, în contextul finalizării mandatului doamnei Teodora Popescu și prezentarea doamnei Stanislava Mladenova în calitate de noua coordonatoare a Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare.
Donald Trump a avut în anii 2017-2020 un mandat prezidențial în fruntea SUA care poate fi considerat „excentric” pentru un lider occidental. Noutatea politicii externe a lui Trump în precedentul mandat a fost abordarea realistă și naționalistă a relațiilor internaționale, contrar convingerilor liberale, și adesea idealiste, specifice lumii occidentale. Din aceste considerente, revenirea lui Trump la „Casa Albă” este așteptată cu multă neliniște în Europa.
Premierul italian Giorgia Meloni a atras atenția asupra planurilor Moscovei de a-și întări prezența la Marea Mediterană.
NATO ar încerca, astfel, să distragă trupe ruse implicate în războiul din Ucraina, afirmă presa pro-Kremlin, care își manifestă îngrijorarea pentru locuitorii regiunii separatiste în timp ce Moscova i-a lăsat în frig și întuneric.
În anul 2024 principalele teme ale propagandei ruse despre Ucraina au fost strâns legate de evenimentele militare și de intenția de a slăbi prin metode hibride societatea ucraineană din interior. Narațiunile anti-ucrainene au fost integrate cu cele anti-europene și anti-americane. Ajutorul oferit Kievului de către Occident a fost prezentat ca o inițiativă de prelungire a războiului, liderii ucraineni fiind catalogați drept ilegitimi, iar identitatea național-lingvistică ucraineană a fost din nou pusă sub semnul întrebării.
Republica Moldova în anul 2024 a fost în atenția propagandei ruse în special în contextul referendumului privind integrarea europeană a țării și al alegerilor prezidențiale. Rușii au promovat narațiuni menite să divizeze și mai mult societatea și, la fel ca în 2023, teme legate de implicarea țării în războiul din Ucraina, pretinse atacuri asupra Transnistriei și aderarea la NATO, precum și „propaganda” LGBT. În goana după narațiuni cât mai „convingătoare” și panicarde, propaganda a ajuns uneori la derizoriu, lansând falsuri care stârnesc râsul.
Misiunea condusă de NATO este așteptată să dureze până la primăvară, cel puțin.
Alături de secretarul general NATO și președintele ucrainean, la întâlnirea de la Bruxelles vor participa şi mai mulţi lideri europeni.
Aliaţii europeni ai Ucrainei se tem de o sistare a sprijinului Statelor Unite pentru Kiev.
NATO va continua să sprijine reziliența, capacitatea de apărare și parcursul European al Republicii Moldova, a reiterat Secretarul general Mark Rutte.
Președintele ucrainean a declarat și că a discutat cu Trump și Macron despre o „îngheţare” a liniilor în război.