
Sesiunea din iulie a Parlamentului European, care începe luni, la Strasbourg, are pe agendă dezbaterea şi votarea unei moţiuni de cenzură împotriva Comisiei Europene.
E prima oară după 2014 când Comisia se confruntă cu o moţiune de cenzură.
Iniţiată de eurodeputatul român din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR-AUR) Gheorghe Piperea, moțiunea va fi dezbătută tot luni în plenul legislativului comuniat, iar votul, prin apel nominal, e programat joi.
Potrivit lui Piperea, moţiunea este motivată de eşecul persistent al Comisiei de a respecta principiile cheie ale Uniunii, inclusiv, transparenţa, posibilitatea de a fi trasă la răspundere, integritatea legală şi legitimitatea democratică.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, printr-un verdict din mai acest an, că executivul comunitar şi-a încălcat datoria legală la transparenţă, împiedicând accesul la schimbul de mesaje text dintre președinta Ursula von der Leyen şi CEO-ul Pfizer, privind negocierea contractelor pentru vaccinuri în timpul pandemiei de COVID-19.
Piperea acuză și faptul că „utilizarea inadecvată a Actului pentru servicii digitale (DSA) de către Comisie, pentru a interveni în alegerile din state membre precum România şi Germania, reprezintă o ameninţare directă la suveranitatea naţională şi la integritatea proceselor democratice”.
O moţiune de cenzură împotriva Comisiei Europene poate fi înaintată preşedintelui legislativului comunitar de o zecime dintre deputaţi, adică 72.
Pentru a fi adoptată, aceasta trebuie să întrunească două treimi din voturile exprimate.