
UPDATE: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost ales, marţi, în funcţia de preşedinte interimar al PSD, după demisia ex-premierului Marcel Ciolacu.
„Colegii mi-au dat un mandat deschis de negociere privitor la guvernare” – le-a declarat Grindeanu jurnaliștilor.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Consiliul Politic Naţional al PSD se reuneşte, marţi, ca să decidă dacă partidul rămâne la guvernare, alături de PNL, UDMR și, eventual, USR, sau se retrage în opoziţie.
Potrivit presei de la București, majoritatea liderilor social-democrați ar prefera ca PSD să treacă în opoziţie şi să susţină din Parlament un guvern minoritar, format de celelalte formațiuni declarat pro-occidentale.
Ciolacu spune iar că pleacă
Printre cei care ar putea să preia şefia partidului, interimar, până când se organizează congres pentru alegeri, se numără ministrul Sorin Grindeanu sau primarul de sector Daniel Băluţă, în prezent prim-vicepreşedinţi, eurodeputatul Victor Negrescu ori ministrul Bogdan Ivan.
Pe 5 mai, Ciolacu a demisionat de la șefia guvernului, imediat după primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în care candidatul puterii, fostul lider liberal Crin Antonescu, s-a clasat al treilea și a ratat turul decisiv.
Președinția României, inaccesibilă social-democraților
Și pe 25 noiembrie 2024, Ciolacu a anunțat că și-a dat demisia din fruntea PSD, tot după ce a ratat turul doi al alegerilor prezidențiale, ulterior anulate de Curtea Constituțională.
Ulterior, el a renunțat la demisie.
Fondat imediat după Revoluția anticomunistă din 1989, ca Front al Salvării Naționale, de fostul ministru ceaușist Ion Iliescu, PSD-ul de azi, fie că s-a numit FDSN ori PDSR, a avut întotdeauna candidați în turul doi la prezidențiale.
Singurul care-a și ajuns șef al statului a fost Iliescu însuși, ales în 1990, 1992 și 2000.
Ceilalți – Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, Viorica Dăncilă – au pierdut turul decisiv al prezidențialelor.