Imperiul Gazprom din Republica Moldova, tot mai aproape de dispariţie

Imperiul Gazprom din Republica Moldova, tot mai aproape de dispariţie
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, participă la o conferință de presă la sediul companiei din Chișinău, Moldova, 21 septembrie 2023.

Republica Moldova elimină ultimele forme de dependenţă de gazele naturale din Federația Rusă și accelerează integrarea țării în piața energetică europeană, a anunţat pe 8 aprilie a.c., Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), după ce a adoptat o decizie prin care întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz poate rămâne fără licenţă.

Decizia i-a surprins pe unii. În special, în condiţiile în care, în ultimele luni, pe piaţa gazelor din Republica Moldova domnea o aparentă acalmie.

Separarea trebuie accelerată

Potrivit ANRE, dacă Moldovagaz (50% din capitalul acestei întreprinderi îi revine Gazprom, 35,33% - Agenției Proprietății Publice și 13,44% - administraţiei separatiste a regiunii transnistrene) „nu va finaliza procedura de separare în condițiile stipulate la art. 28 din Legea cu privire la gazele naturale până pe 31 iulie 2025, ANRE va retrage licența companiei”. Este vorba de licenţa pentru activitatea de furnizare a gazelor și, respectiv, ANRE va desemna o altă companie ce va furniza gaze naturale consumatorilor la prețuri reglementate.

Această decizie a fost luată pentru că Moldovagaz nu a separat proprietarul reţelelor de transport al gazelor naturale, adică Moldovatransgaz, care este deţinut la fel de Moldovagaz, de Moldovagaz propriu-zis. Separarea urma să fie finalizată câţiva ani în urmă, dar din varii motive, în special ca urmare a nedorinţei Gazprom de a pierde controlul asupra sectorului gazier al Republicii Moldova, procesul nu a mai avut loc.

În consecinţă, anul trecut ANRE a certificat provizoriu operatorul SRL Vestmoldtransgaz (controlat de Transgaz din România) pentru transportarea gazelor, stabilind condiții stricte, dar prin care amâna separarea funcțională și juridică a rețelelor de transport ale Moldovagaz și Moldovatransgaz de alte activități din sectorul gazier, până pe 30 septembrie 2026.

În consecinţă, Vestmoldtransgaz gestionează, în prezent, reţeaua de transportare a gazelor, dar ea rămâne în continuare proprietatea Moldovagaz, care este concomitent şi furnizor, ceea ce este o încălcare a legislaţiei în vigoare.

Altfel spus, dacă Moldovagaz nu se conformează în termenul nou impus de ANRE, va rămâne şi fără serviciul de furnizare, unde are o cotă de circa 90% de piaţă.

Riscuri de securitate

ANRE susţine că decizia a fost adoptată „după o amplă analiză a riscurilor de securitate energetică – în special pentru consumatorii din stânga Nistrului – și a ținut cont de multiplele consultări cu Ministerul Energiei, Secretariatul Comunității Energetice (SCE) și alți actori relevanți din sector”.

Decizia vine şi în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Uniunea Europeană prin strategia comună semnată la 4 februarie a.c. privind independența și reziliența energetică a țării, în baza cărora Chișinăului i-au fost alocate şi resurse financiare importante.

În baza acestei stategii, autoritățile moldovenești s-au angajat să elimine definitiv orice formă de dependență de gazele naturale din Rusia și să accelereze integrarea țării în piața energetică europeană.

Moldovagaz cere un termen rezonabil

Reacţia Moldovagaz nu s-a lăsat aştepată. „Acționarii societății vor fi informați despre această decizie a autorității de reglementare, în contextul îndeplinirii cerințelor legislației de profil”, a comunicat Moldovagaz.

Pentru o decizie în privința activelor de transport al gazelor naturale, inclusiv finalizarea procesului de certificare a operatorului sistemului de transport Moldovatransgaz, deciziile urmează a fi aprobate de acționarii majoritari ai Moldovagaz, adică de Gazprom și Agenția Proprietății Publice.

Administraţia Moldovagaz susţine că a atras atenția şi asupra necesității respectării principiului proporționalității în raport cu toți participanții din ramura gazelor, și nu doar cu companiile aparte, precum și asupra posibilei încălcări a principiului transparenței și predictibilității în domeniu a normelor legale de reglementare.

În consecinţă compania a propus stabilirea „unui termen rezonabil pentru implementarea procedurii de separare”, și anume data de 1 aprilie 2026, „care ar permite coordonarea implementării Planului de acțiuni necesar și a deciziilor respective ale organelor de conducere ale companiei, inclusiv ale acționarilor acesteia, precum și finalizarea tuturor tranzacțiilor necesare”.

Relaţii tensionate cu Gazprom

Cererea Moldovagaz nu are sorţi de izbândă în condiţiile unor relaţii tensionate între acţionari. De exemplu, Gazprom a refuzat orice negocieri cu Guvernul Republicii Moldova, până la reglementarea datoriei pentru gaze a Moldovagaz (care depăşea la finele anului trecut 11 miliarde de dolari, dintre care peste 95% este a Transnistriei).

Ea ar putea fi interpretată mai degrabă ca o încercare de a trage de timp în speranța unor posibile schimbări politice după alegerile parlamentare din acest an. Curios este că nu am văzut nicio reacţie a Moscovei şi a Gazpromului la decizia ANRE, care anterior erau foarte atente la astfel de situaţii.

Dincolo de toate, de situaţia creată se face vinovată, într-un fel sau altul, şi actuala guvernare. Or, licenţa Moldovagaz putea fi şi chiar trebuia retrasă încă anul trecut, pentru că întreprinderea nu s-a conformat legislaţiei în vigoare. Dar autorităţile, în special Guvernul, Ministerul Energiei şi ANRE, se pare că au sperat să poată ajunge la o nouă înţelegere cu Gazprom. Un alt factor a fost şi argumentul de a nu lăsa fără gaze regiunea transnistreană, pentru că acest lucru implică riscuri majore, sociale şi economice.

După ce Gazprom a sistat, începând cu 1 ianuarie a.c., livrările de gaze în Transnistria, invocând drept pretext neplata datoriilor de către Moldovagaz, a devenit clar că este riscant să fie lăsat controlul asupra transportului, distribuţiei şi furnizării de gaze, pe seama unor companii la care acţionar majoritar este Gazprom.

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a făcut, toamna trecută, şi o vizită la Gazprom, care însă a fost un eşec şi a jucat un rol important în demiterea sa.

Moldovagaz ar urma să înstrăineze infrastructura

În acelaşi timp în vara anului 2024, Secretariatul Comunităţii Energetice își exprima îngrijorarea cu privire la tergiversarea procedurii de separare a Moldovagaz ca unul dintre proprietarii de sistem şi constata că „furnizarea continuă de gaze naturale de către compania respectivă nu este conformă cu cerințele Directivei Gazelor”.

Tot atunci, Secretariatul Comunităţii Energetice (SCE) constata o serie de alte probleme nesoluționate şi solicita ANRE să efectueze o serie de analize suplimentare, inclusiv o evaluare a securității aprovizionării în temeiul articolului 11 din Directiva privind gazele, în contextul controlului pe care îl deține Gazprom asupra proprietarilor rețelei de transport de gaze din Republica Moldova.

Pe de altă parte, potrivit condiției înaintate de SCE, Moldovagaz și Moldovatransgaz urmau, într-un termen rezonabil, să înstrăineze infrastructura gazieră.

Ce urmează?

Expertul Sergiu Tofilat, fost membru al Consiliului Moldovagaz, susţine că există trei opțiuni pentru separarea activității celor două companii: prima este vânzarea Moldovatransgaz; a doua - modificarea statutului companiei, astfel încât Consiliul de Observatori să nu mai fie controlat de acționari; şi a treia opțiune este transferarea companiei-fiice în gestiunea unui operator independent. În prezent, funcționează parțial opţiunea a treia.

Este evident că în timpul rămas, adică până la 31 iulie a.c., Moldovagaz nu va reuşi să se conformeze solicitării ANRE. „Gazprom demult blochează procesul, nu votează nimic, nici modificări la statut. De asta și s-a mers pe varianta cu retragerea licenței, dacă nu vor face nimic. Altă soluție nu există”, a subliniat expertul.

În consecinţă, locul Moldovagaz în calitate de furnizor va fi luat de o altă companie. Cel mai probabil de Energocom, la care statul deţine 100% din capital.

Dar Gazprom nu va dispărea complet din Republica Moldova, deoarece în distribuţia de gaze naturale, de exemplu, sunt implicate 12 întreprinderi, toate controlate de Moldovagaz.

Timp citire: 5 min