
România se amestecă în treburile interne ale Rusiei, iar Chișinăul are un comportament ostil față de Transnistria, Găgăuzia și opoziția pro-rusă, potrivit unor narațiuni false promovate de unii oficiali ruși și de presa pro-Kremlin.
Duma de Stat a trimis Procuraturii Generale şi MAE rus materiale privind amestecul României în treburile interne ale Rusiei, scrie TASS.
Potrivit deputaților, la un forum în parlamentul român „a răsunat apelul către statele occidentale, inclusiv din partea unor agenți străini, să fie învinsă Rusia și dezmembrată în multe state independente. Comisia Dumei de Stat pentru investigarea faptelor de amestec extern în treburile interne ale Rusiei a transmis Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Externe materiale privind acţiunile ostile ale autorităţilor din România faţă de Federaţia Rusă, a anunţat şeful comisiei, preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru securitate şi combaterea corupţiei, Vasili Piskarev. „Comisia a studiat materialele forumului „Marea Neagră: frontiera viitorului pentru o Europă sigură şi stabilă”, desfăşurat recent în Parlamentul României cu participarea reprezentanţilor unei organizaţii teroriste interzise în Rusia. Materialele colectate au fost trimise Procuraturii Generale a Rusiei pentru o evaluare juridică şi luarea deciziilor în conformitate cu legislaţia noastră şi la Ministerul de Externe pentru o reacţie politico-diplomatică la acţiunile ostile ale autorităţilor române, care le-au oferit teroriştilor o platformă parlamentară pentru a efectua provocări împotriva ţării noastre”, a remarcat Piskarev, citat de canalul Telegram al comisiei. Potrivit datelor deputaţilor, în cadrul evenimentului din parlamentul României, „s-au făcut apeluri repetate către ţările occidentale, inclusiv din partea agenţilor străini, pentru înfrângerea militară a Rusiei şi dezmembrarea ei în mai multe state independente”. În plus, a adăugat Piskarev, au fost făcute propuneri de „scoatere a Rusiei din Marea Neagră”, care conţin elemente constitutive ale infracțiunilor, exprimate în apeluri publice la acţiuni îndreptate spre încălcarea integrităţii teritoriale a Rusiei şi în îndemnuri publice pentru declanşarea unui război agresiv.
Kremlinul a condamnat reţinerea guvernatoarei autonomiei găgăuze, informează INTERFAX.
Kremlinul condamnă decizia Chişinăului de a o reţine pe şefa regiunii autonome găgăuze, Evghenia Guţul, pe aeroportul din Chişinău, a declarat, în cadrul unui briefing, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus. „Indiscutabil, autorităţile aflate la putere folosesc metode de presiune exercitate deschis faţă de politicienii actuali care sunt populari şi îi crează concurenţă [preşedintei Republicii Moldova] Maia Sandu”, a spus el. „Este foarte rău că în acest context depăşesc toate normele şi principiile democratice. În mare măsură, probabil copiază maniera de comportament din România vecină, unde democraţia a fost călcată în picioare în cazul lui Georgescu (Călin, care nu a fost admis să candideze la alegerile prezidenţiale)”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. [...] Guvernatoarea regiunii găgăuze a fost reţinută pe aeroportul din Chişinău în seara zilei de marţi, 25 martie, în timpul înregistrării pentru un zbor spre Istanbul. Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat ulterior că ea a fost reţinută pentru 72 de ore.
„A mai rămas o jumătate de an”. Rusia a fost jignită de unul dintre cele mai slabe state din Europa, comentează RIA Novosti.
Președinta Moldovei Maia Sandu se teme că partidul său Acțiune și Solidaritate (PAS) va pierde în fața forțelor proruse alegerile parlamentare care vor fi organizate peste jumătate de an. Pentru a nu admite acest lucru, ea vrea să interzică formațiunile de opoziție, iar pe liderii acestora să-i trimită după gratii. În același timp, Chișinăul încearcă să reducă la minimum toate contactele diplomatice cu Moscova. Deputatul moldovean Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție și finanțare ilegală a partidelor afiliate oligarhului Ilan Șor. Acesta nu a fost prezent la pronunțarea sentinței și a fost dat în urmărire internațională. PAS crede că Nesterovschi s-ar putea ascunde în Ambasada Rusiei, Transnistria sau peste hotare. Potrivit deputatului Vasile Bolea din același bloc „Pobeda”, Nesterovschi are cetățenie rusă, pe care a primit-o datorită unui decret special semnat de Vladimir Putin. Deputata Marina Tauber și guvernatoarea Găgăuziei Evghenia Guțul sunt învinuite cam de același lucru. „Autoritățile continuă să-i distrugă metodic pe toți cei care au curajul să se opună fărădelegii lui Sandu. Alexandr Nesterovschi a spus întotdeauna adevărul, a apărat drepturile oamenilor simpli, a denunțat corupția și schemele criminale ale funcționarilor. Pentru aceasta vor să-l pună după gratii”, a declarat Guțul. Între timp, în parlamentul moldovean au fost înregistrate amendamente la legea privind partidele politice, care să prevină „corupția electorală”. În particular, se intenționează interzicerea formațiunilor politice legate de organizații neconstituționale („Șor”). Adică, Sandu va putea lichida blocul „Pobeda” și toate partidele din care este format. Congresul de constituire a acestui bloc a avut loc în august 2024, la Moscova. Programul său include apropierea de Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică. Potrivit reprezentanților blocului, UE încearcă să-i transforme pe moldoveni în „carne de tun”. [...] Sandu consideră partidele lui Șor principalii adversari ai PAS, dar nu uită nici de ceilalți. Astfel, blocul „Alternativa”, creat de fostul candidat la prezidențiale Alexandr Stoianoglo și primarul Chișinăului Ion Ceban, deja a fost învinuit că lucrează pentru Kremlin. Experții cu care a discutat Ria Novosti consideră că represiunile nu o vor ajuta pe Sandu. [...] „Se creează impresia că aproape toate partidele de opoziție ar fi gata de o coaliție cu Sandu în schimbul unui fotoliu în guvern. Însă de echitate nu poate fi vorba, deoarece nici măcar președintele nu decide nimic. Ea doar urmează indicațiile patronilor occidentali, printre care cel mai activ este Emmanuel Macron”, spune politologul Igor Tuleanțev. Schimbările sunt posibile doar în situația în care UE își va revedea relațiile cu Rusia. Chiar și în acest caz, Moldova va rămâne sub controlul extern al europenilor.
Cetățenii Moldovei îl consideră pe Putin cel mai puternic politician din Europa, titrează Argumentî i Factî.
Locuitorii din Moldova îl consideră pe președintele Rusiei Vladimir Putin drept cel mai puternic lider de pe continentul european, arată datele unui sondaj realizat de platforma civică „Pentru alegeri cinstite”. Participanții la sondaj, locuitori din patru cele mai mari orașe din republică – Chișinău, Bălți, Comrat și Anenii Noi, au fost întrebați „cine dintre politicienii de pe continentul Europei este un exemplu de lider puternic, care ar putea să scoată Moldova din criza politică”. Respondenții au avut de ales unul din 9 politicieni, care, potrivit autorilor studiului, se remarcă prin felul de a conduce, calitățile de lider și felul în care abordează politica internațională. Pe primul loc s-a plasat președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a acumulat 32% (1354 respondenți).