Ce este în neregulă cu sărbătorirea zilei de naștere a lui Ilan Șor în Găgăuzia, cum cresc autoritățile de la Comrat gradul de ură față de cei care doresc dialog cu Chișinăul și închiderea Centrului Rus de Cultură și Știință, subiectele care au fost discutate săptămâna trecută în presa găgăuză.
Declarațiile contradictorii, deseori bazate pe falsuri, ale administrației separatiste de la Tiraspol, legate de criza economică și de problemele energetice din regiunea transnistreană „au ținut prima pagină” a presei din stânga Nistrului în ultima săptămână.
Atacuri asupra presei independente din Găgăuzia, scandalul legat de steagul regiunii la Vulcănești și discuțiile despre plecarea Veronicăi Dragalin au fost printre subiectele dezbătute în presa din regiunea găgăuză în ultima săptămână.
Situația politică din Găgăuzia, critici devenite deja obișnuite la adresa autorităților de la Chișinău la postul GRT și analize ale crizei energetice din Transnistria – sunt subiecte abordate preponderent în presa din regiunea găgăuză pe parcursul săptămânii trecute.
Majoritatea materialelor publicate în presa din stânga Nistrului au vizat un singur subiect – criza energetică - și au transmis mesajele regimului separatist de la Tiraspol, deseori pline de falsuri și menite aparent să inducă în eroare locuitorii din regiune cu privire la sprijinul european nerambursabil privind soluționarea problemei energetice în regiunea transnistreană.
Polemicile legate de transferul alimentației copiilor din grădinițe către o companie privată, verificarea faptelor legate de experimentul social al echipei Irinei Vlah și stabilirea datei alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei - aceste subiecte au fost discutate în publicațiile mass-media din Găgăuzia în ultimele două săptămâni.
Rusia nu va pune capăt războiului cu Ucraina și asaltului său hibrid asupra Moldovei decât dacă cele două țări vor capitula, rezultă din declarații făcute de oficiali și preluate de presa pro-Kremlin. Aceasta scrie și despre așa-zise atacuri teroriste organizate de Ucraina și ia, totodată, în vizor și România
Opinii privind reluarea dialogului interparlamentar între Chișinău și Comrat, un interviu cu politicianul care i-a predat partidul lui Ilan Șor și povestea lingvistului care și-a dedicat cariera dezvoltării limbii găgăuze au fost subiectele abordate săptămâna trecută în presa din regiunea găgăuză.
Criza energetică, pregătirile pentru depășirea ei și posibilele scenarii ale evoluțiilor ulterioare au fost principalele subiecte abordate în presa din stânga Nistrului în săptămâna 16-23 decembrie a.c. Regimul de la Tiraspol continuă să acuze Chișinăul că s-ar face vinovat de provocarea acestei crize.
Este sau nu necesară crearea unui partid propriu în regiunea găgăuză, ce este în neregulă cu strategia Chișinăului de dialog cu Comratul și cine este de vină pentru actuala criză energetică, - acestea sunt subiectele care au fost discutate în principal săptămâna trecută în mass-media din Găgăuzia.
Posibila sistare a livrărilor de gaze naturale rusești în regiunea transnistreană, cu începere de la 1 ianuarie 2025, când Ucraina nu va mai permite tranzitul pe teritoriul său, a fost cel mai mediatizat subiect în presa de la Tiraspol în ultimele zile.
Greșelile Chișinăului în raport cu Găgăuzia, negocierile de la Istanbul privind reluarea activității grupului interparlamentar de lucru și analiza proiectului de buget al regiunii autonome pentru anul 2025 sunt subiectele cele mai importante care au fost discutate în presa de la Comrat pe parcursul săptămânii trecute.
Temele abordate în cadrul discuțiilor dintre Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev, întrevederea lui Vadim Krasnoselski cu o delegație de diplomați europeni și acuzațiile Tiraspolului la adresa Chișinăului referitor la cazul prăbușirii dronei în satul Coșernița, Criuleni, au fost cele mai mediatizate subiecte în presa din regiunea transnistreană în ultimele zile.
Demisia lui Andrei Spînu din Guvern și din PAS, povestea unei tinere găgăuze care și-a făcut studiile în Turcia și Europa, dar și căutarea unei soluții pentru a stabili un dialog între Chișinău și Comrat, acestea au fost principalele subiectele discutate în presa din regiunea găgăuză în ultima săptămână.
Narațiunile antieuropene de pe un site apropiat echipei lui Ilan Șor, analizele despre campania Maiei Sandu și a lui Alexandru Stoianoglo și criticile la adresa activității echipei bașcanului regiunii autonome găgăuze au fost principalele subiecte discutate în presa de la Comrat săptămâna trecută.
Răcirea relațiilor Georgia – UE și alegerile din Moldova arată că Moscova își recâștigă influență, scrie presa rusă independentă, care relatează și cum o asistentă a fost condamnată la 8 ani de închisoare în Rusia pentru 2 postări despre război.
Transnistria vrea referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, vizitele ambasadoarei Marii Britanii în Republica Moldova, Fern Horine, și a reprezentantului special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting la Tiraspol, precum și faptul că „Republica Moldova și Transnistria /.../ nu pot fi împreună”, - sunt principalele teme abordate în presa din stânga Nistrului în perioada 1-14 octombrie a.c.
Pentru prima dată în politica moldovenească, etnicii găgăuzi sunt printre candidații la președinție, interviul ambasadorului UE acordat presei din regiune și concluziile pesimiste ale fostului ministru al economiei au fost subiectele discutate în presa găgăuză în această săptămână.
O uzină din regiunea transnistreană care produce mărfuri cu dublă destinație – civilă și militară, - riscă să-și sisteze activitatea, un recent incident din Zona de Securitate și anul 2025 a fost declarat „anul poporului transnistrean” – sunt doar câteva dintre subiectele abordate în ultimele zile de către presa din stânga Nistrului.
O revistă a presei din regiuneaa găgăuză despre modul în care Kremlinul încearcă să discrediteze referendumul proeuropean din 20 octombrie a.c., despre faptul că Găgăuzia este o împletire de interese ale Uniunii Europene, Turciei și Rusiei și despre o emisiune cu elemente de dezinformare la postul public GRT de la Comrat, subiecte care au fost discutate în presa găgăuză în această săptămână.
Cod galben de amenințare teroristă, schimbarea modului de plată a pensiilor, proiectul de buget al regiunii separatiste transnistrene pentru 2025 sunt doar câteva dintre subiectele reflectate în presa de la Tiraspol în ultimele zile.