
Ajutoarele oferite de UE Republicii Moldova pentru depășirea crizei energetice actuale sunt în realitate credite care vor trebui returnate, a declarat unul din liderii blocului „Victoria”, apropiat de oligarhul fugar Ilan Șor, refugiat în prezent la Moscova.
Dezinformare: Ajutoarele UE sunt, de fapt, credite cu condiții stricte
ȘTIRE: Canalul de Telegram Gagauznews a publicat pe 5 februarie a.c. o știre cu declarațiile unuia dintre liderii blocului „Victoria”, Alexei Lungu, în care, politicianul, care reprezintă echipa politică a lui Ilan Șor, a comentat ultimele evenimente legate de asistența acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană.
Declarațiile lui Alexei Lungu au fost făcute în contextul știrii că Uniunea Europeană alocă bani Chișinăului pentru a depăși criza energetică.
„Recean dă asigurări că Moldova are „prieteni adevărați” în UE. Dar noi știm că „ajutorul” lor constă în credite cu condiții stricte. Bruxelles-ul nu dă bani degeaba - pentru fiecare eurocent va trebui să plătim un preț politic scump”, a spus Lungu.
În opinia sa, autoritățile din Republica Moldova încearcă să distragă atenția de la greșelile comise, dând vina pe Rusia pentru criza energetică actuală.
Realitate: Uniunea Europeană a alocat un grant de 310 milioane de euro pentru depășirea crizei energetice pe ambele maluri ale Nistrului
NARAȚIUNE: Asistența oferită de UE pentru depășirea actualei crize energetice nu este un ajutor nerambursabil, ci un împrumut.
OBIECTIV: 1.Discreditarea Uniunii Europene și a sprijinului său oferit Republicii Moldova; 2. Compromiterea ideii de integrare europeană în Republica Moldova.
DE CE NARAȚIUNEA ESTE FALSĂ: La sfârșitul lunii ianuarie, pe site-ul oficial al guvernului de la Chișinău a fost publicată o informație, potrivit căreia Republica Moldova va primi 64 de milioane de euro sub formă de grant din partea Uniunii Europene. Nu sunt împrumuturi, ci un grant.
"Uniunea Europeană salvează din nou Republica Moldova. Asta înseamnă solidaritate europeană. În timp ce Rusia lasă oamenii în frig și întuneric, Europa ajută cu bani, sprijin concret și direct pentru a scăpa odată pentru totdeauna de acest șantaj energetic”, a declarat premierul Dorin Recean.
Din suma totală, 20 de milioane de euro au mers pentru achiziționarea de gaze pentru Transnistria. Autoritățile de la Chișinău și cele europene au subliniat că acest lucru este necesar pentru a evita o catastrofă umanitară. De la 1 ianuarie a.c., regiunea a rămas fără cu gaz rusesc, după refuzul Moscovei de prelungi livrările pe rute de alternativă. Alte 10 milioane de euro vor fi folosite pentru a cumpăra energie electrică pentru malul drept al Nistrului. Restul de 34 de milioane de euro reprezintă sprijin bugetar pentru Republica Moldova.
CONTEXT: De la începutul acestui an, întreaga Republica Moldova, inclusiv Transnistria, se confruntă cu o criză energetică. Rusia a întrerupt furnizarea de gaze către regiunea nerecunoscută. Anterior, gazul era transportat prin Ucraina. Kievul nu și-a reînnoit contractul cu compania rusă Gazprom, care a expirat la 31 decembrie 2024. Gazprom, la rândul său, ar fi putut continua să furnizeze gaz Transnistriei printr-o rută alternativă prin Balcani, dar nu a făcut acest lucru. Astfel, la 1 ianuarie, Transnistria a rămas fără gaz și căldură în locuințe, și au început întreruperile de curent. De asemenea, a fost afectat și malul drept al Nistrului care obișnuia să cumpere cea mai mare parte a energiei electrice de la centrala de la Cuciurgan, situată în Transnistria. Această centrală producea curent electric din gazul care era furnizat regiunii în mod gratuit.
În pofida faptului că Rusia are posibilitatea să furnizeze gaz în Transnistria prin conducta transbalcanică, conducerea Gazprom a condiționat reluarea livrărilor cu plata unei pretinse datorii de 700 de milioane de dolari de către Republica Moldova, datorie pe care Chișinăul nu o recunoaște.
Încă de anul trecut, autoritățile moldovenești au atenționat că Rusia ar putea crea o criză energetică pe care să o exploateze în contextul alegerilor parlamentare. Politicienii și activiștii pro-Kremlin din Republica Moldova critică zilnic guvernul de la Chișinău pe care îl acuză de crearea crizei energetică. În același timp, ei păstrează tăcerea cu privire la rolul Rusiei în provocarea acestei crize. Ei încearcă să diminueze importanța sprijinului și asistenței UE pentru Republica Moldova.
Verifică sursele: