Uniunea Europeană a pregătit un pachet de sprijin financiar de 1,9 miliarde de euro pentru R. Moldova, care urmează să fie votat astăzi în Parlamentul European.
Declarațiile contradictorii, deseori bazate pe falsuri, ale administrației separatiste de la Tiraspol, legate de criza economică și de problemele energetice din regiunea transnistreană „au ținut prima pagină” a presei din stânga Nistrului în ultima săptămână.
O companie ungară va furniza gaz natural regiunii separatiste Transnistrene, ca urmare a unei solicitări din partea ministrului rus al energiei, Alexandr Novak, a afirmat vineri ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, transmite Reuters.
Decizia vine după expirarea stării de urgență și are ca scop asigurarea continuității Programului de compensații pentru întreprinderi, esențial pentru menținerea competitivității acestora, transmite un comunicat al Guvernului.
Premierul Dorin Recean a menționat principalele priorități pentru mandatul lui Junghietu, printre care asigurarea continuității în furnizarea de energie, gaze naturale și energie termică, precum și finalizarea în termen a liniei electrice Chișinău-Vulcănești.
Populația din regiunea transnistreană rămâne fără caldă în robinete, din cauza volumului limitat de gaze, după cum motivează regimul de la Tiraspol.
Cel puțin șase posturi de televiziune, TVR – Moldova, Moldova1, ProTV, TV8, Jurnal TV și Noroc TV, au început să fie transmise prin cablu în regiunea separatistă Transnistreană, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un interviu la TVR Moldova.
Reluarea livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană printr-o schemă finanțată de către Rusia este descrisă triumfalist de către presa din regiunea transnistreană. Meritele depășirii crizei energetice îi sunt atribuite Federației Ruse și liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. În același timp, în niciun material nu se menționează, fie și în treacăt, durata în care vor fi livrate gazele naturale de către compania maghiară MET sau condițiile în care a fost oferit creditul rusesc din care sunt plătite gazele care ajung în prezent în stânga Nistrului.
Regimul separatist de la Tiraspol se luptă în aceste zile pentru supraviețuire. Pretinșii lideri de peste Nistru sunt în fața unei dileme existențiale ce urmează să modeleze viitorul regiunii. Fie fac o înțelegere cu UE și Chișinău și rămân să spolieze regiunea cât mai mult timp posibil, fie rămân loiali intereselor Rusiei și ascultă obedient ordinele Kremlinului.
Offshore-ul elvețian MET Group, cu management maghiar, începe de vineri, 14 februarie a.c., să transporte, pe bani rusești, gaze în regiunea transnistreană conform „unui acord pe termen scurt”; Tiraspolul a eliberat doi deținuți și a anunțat că scoate punctele de control instalate abuziv, dar insistă pe accesul observatorilor săi militari la Copanca, Căușeni, unde un grup de localnici dirijați de socialiști organizează provocări.
Starea de urgență se încheie astăzi și nu va fi prelungită deocamdată, a anunțat Dorin Recean.
Ministerul Energiei a propus încă în luna decembrie achiziția de gaze de pe BRM de către Tiraspoltransgaz, pentru a preveni criza umanitară din regiune.
Volumul de gaze împrumutat nu face parte din ajutorul oferit de UE și urmează să fie restituit până la 1 martie 2025.
Compania ungară, care ar urma să furnizeze gaz regiunii transnistrene, are nevoie și de un acord cu operatorul de transport din Ucraina. Informația a fost confirmată de companie pentru Europa Liberă
Comisia pentru Situații Excepționale a decis să permită tranzitarea gazului de la frontiera cu Republica Moldova către regiunea transnistreană în baza unui contract semnat de Moldovagaz cu un trader european, cu plata în avans.
Situația politică din Găgăuzia, critici devenite deja obișnuite la adresa autorităților de la Chișinău la postul GRT și analize ale crizei energetice din Transnistria – sunt subiecte abordate preponderent în presa din regiunea găgăuză pe parcursul săptămânii trecute.
Chișinăul planifică să procure gaze naturale pe piața spot și să le furnizeze gratuit regiunii transnistrene, dar, în schimb, Tiraspolul va trebui să renunțe la suveranitatea sa. Guvernul Republicii Moldova intenționează, probabil, să reintegreze Transnistria pentru a adera la Uniunea Europeană ca stat unitar, susține presa pro-Kremlin din Rusia.
Regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul propus de UE. Subiectul va fi discutat astăzi la CSE.
Ajutoarele oferite de UE Republicii Moldova pentru depășirea crizei energetice actuale sunt în realitate credite care vor trebui returnate, a declarat unul din liderii blocului „Victoria”, apropiat de oligarhul fugar Ilan Șor, refugiat în prezent la Moscova.
Până la sfârșitul anului 2026, infrastructura energetică moldovenească va fi debranșată complet de Rusia și integrată în sistemul energetic european. Acest lucru va rezolvă practic toate problemele Republicii Moldova, pe de o parte, prin edificarea și consolidarea propriului sistem energetic, deconectat de Transnistria, iar, pe de altă parte, prin lipsirea regimului secesionist de la Tiraspol de cea mai importantă finanțare – banii care proveneau din vânzarea curentului electric pe malul drept al Nistrului.
Transnistria trebuie neapărat să se pregătească să înfrunte, după 10 februarie, noi provocări și presiuni din partea conducerii naționaliste pro-românești de la Chișinău, potrivit presei de la Tiraspol.
Uniunea Europeană alocă 250 de milioane de euro pentru sprijinirea Republicii Moldova în faţa "şantajului energetic" al Moscovei
Uniunea Europeană oferă un ajutor suplimentar pentru criza din regiunea transnistreană, până la încheierea sezonului de încălzire. Sprijinul de încă 60 de milioane de euro a fost anunțat de comisarului european pentru extindere, Marta Kos, la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu.
Majoritatea materialelor publicate în presa din stânga Nistrului au vizat un singur subiect – criza energetică - și au transmis mesajele regimului separatist de la Tiraspol, deseori pline de falsuri și menite aparent să inducă în eroare locuitorii din regiune cu privire la sprijinul european nerambursabil privind soluționarea problemei energetice în regiunea transnistreană.
Chișinăul tergiversează soluiționarea crizei energetice și împiedică acordarea ajutorului umanitar oferit de Moscova și Uniunea Europeană, invocând motive neclare, potrivit unei știri publicate de Gazeta.ru.
Oficialul european a vizitat astăzi Energocom.
„Moldova nu mai acceptă regulile impuse de alții. Ca un stat candidat pentru aderare la UE, ne-am coordonat cu Uniunea pentru a găsi o soluție comună”,
În raioanele de est va fi reluată livrarea de gaze, căldură și lumină în case, spitale și școli.
Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană vor semna, astăzi, un acord de finanțare nerambursabilă în valoare de 64 de milioane de euro, convenite între autoritățile de la Chișinău și responsabilii de la Bruxelles.
Criza energetică din regiunea transnistreană și ajutorul oferit de UE pentru depășirea acesteia au fost discutate joi, la Bruxelles, de viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, cu reprezentanta Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas.
După ce Rusia a abandonat în beznă și frig regiunea transnistreană, Chișinăul și UE îi întind o mână de ajutor. Numai că scenariul este prevăzut doar până la 10 februarie. După această dată, totul va depinde de Tiraspol, fie alege o cale certă de asigurare cu gaze, pentru care trebuie să plătească, fie rămâne în întunericul Rusiei. Pentru moment, cert este că gazele pe care ar urma să le furnizeze câteva companii ungare sunt prevăzute doar pentru luna februarie a.c.
Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a aloca un ajutor de urgență de 30 de milioane de euro, ca prim pas pentru a sprijini Republica Moldova în soluționarea crizei energetice provocate de Gazprom, prin producerea de curent electric la Moldgres (Temocentrala electrică de la Cuciurgan). Această inițiativă a fost criticată de anumite voci la Chișinău, dar și la Tiraspol, deși din motive diferite.