DEZINFORMARE: Maia Sandu este un președinte ilegitim

DEZINFORMARE: Maia Sandu este un președinte ilegitim
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Guvernatoarea regiunii autonome găgăuze, Evghenia Gutul, la ședința a Judecătoriei Buiucani din Chișinău, Moldova, 11 iulie 2024. Gutul este acuzată de finanțare ilegală a campaniilor și fondurilor de partid și electorale.

Maia Sandu este președinte ilegitim al Republicii Moldova, iar Partidul Acțiune și Solidaritate este un partid al trădădtorilor de patrie, potrivit bașcanului regiunii autonome găgăuze, Evghenia Guțul.

Dezinformare: Maia Sandu nu este un președinte legitim al Republicii Moldova

ȘTIRE: „Declar cu toată responsabilitatea că președintele ales ilegal Maia Sandu și partidul de guvernământ al trădătorilor de patrie - PAS duc intenționat relațiile cu Găgăuzia la conflict, la confruntare civilă și politică internă”, a declarat bașcanului Evghenia Guțul la Congresul „deputaților de toate nivelurile” care a avut loc pe 15 februarie a.c. la Comrat, fiind citată de canalul de Telegram gagauzia24, apropiat de echipa lui Ilan Șor.

Evghenia Guțul a repetat de mai multe ori de pe scenă  narațiunea că Maia Sandu ar fi un președinte ales ilegal.

Ea nu a prezentat, însă, niciun argument care să explice de ce Maia Sandu este președinte ilegitim.

Realitate: Maia Sandu este un președinte ales legal și recunoscut la nivel internațional

NARAȚIUNEA FALSĂ: Maia Sandu este președintele Inelegitim al Republicii Moldova

OBIECTIVE URMÎĂRITE: 1. Discreditarea președintei Maia Sandu prin promovarea narațiunii despre ilegitimitatea sa. 2. Erodarea  nivelului de încredere în actualul guvern moldovean.

DE CE NARAȚIUNEA ESTE FALSĂ: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Ea a obținut în turul doi de scurin 55,3% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut inclusive de socialiști și Ilan Șor – 44,7%. Rezultatele alegerilor au fost confirmate  de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldovași validate de Curtea Constituțională a recunoscut.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Promo-Lex din Moldova a monitorizat atât primul, cât și al doilea tur al alegerilor. Directorul de programe al organizației, Nicolai Panfil, a declarat în cadrul unei conferințe de presă privind rezultatele alegerilor că „încălcările care au avut loc în ziua votării pot avea de fapt un impact redus asupra rezultatelor, având în vedere natura lor și diferența dintre numărul de voturi acordate unui candidat și celuilalt”.

În urma victoriei obținute la alegeri, Maia Sandu a fost felicitată de liderii europeni și internaționali. Presa internațională a calificat victoria sa drept „o palmă data Kremlinului”.

CONTEXT: Campania electorală din această toamnă din Republica Moldova, ținând cont și de războiul din Ucraina, a fost marcată de implicarea masivă a Kremlinului. Scopul Moscovei a fost să o împiedice pe Maia Sandu să devină președinte. Narațiunea conform căreia Maia Sandu ar fi un președinte nelegitim a început să se răspândească aproape imediat după victoria sa.

Astfel, Partidul Socialiștilor, pro-Kremlin, a emis o declarație, a doua zi după alegeri, în care o numea pe Maia Sandu președinte ilegitim.

Oligarhul fugar Ilan Șor, care a fost condamnat 15 ani de închisoare pentru furtul miliardului, dar care se ascunde în Rusia, a repetat același lucru. Politicieni din opoziția prorusă au invocat faptul că Maia Sandu a obținut mai puține voturi pe plan intern decât rivalul său Alexandru Stoianoglo. Cetățenii din diaspora sunt însă și ei parte electoratului, potrivit legislației în vigoare, și pot vota fără niciun fel de restricții, așa cum s-a întâmplat la toate alegerile de până acum.

Timp citire: 2 min