DEZINFORMARE: Agresiunea Republicii Moldova față de Transnistria i-a constrâns pe transnistreni să ia arma în mână, iar militarii ruși au oprit războiul de la Nistru

DEZINFORMARE: Agresiunea Republicii Moldova față de Transnistria i-a constrâns pe transnistreni să ia arma în mână, iar militarii ruși au oprit războiul de la Nistru
© EPA / Stringer   |   Militari ai statului nerecunoscut Transnistria participă la o paradă militară cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței la Tiraspol

Războiul de la Nistru a fost declanșat din cauza agresiunii forțelor armate din dreapta Nistrului, forțele separatiste din regiune au luptat pentru dreptul locuitorilor din regiune de a locui pe propriul teritoriu, iar militarii ruși au oprit acest conflict armat și au adus pacea, transmite postul TV Pervîi Pridnestrovski de la Tiraspol.

Dezinformare: Războiul din 1992 a avut loc din cauza că Republica Moldova a atacat regiunea transnistreană și a încetat datorită armatei a 14-a Federației Ruse

ȘTIRE:  La „universitatea de stat” din Tiraspol a fost lansat recent proiectul „școala pacificatorilor” la care participă studenți și tineri militari. La una din „lecții, reprezentantul Tiraspolului în cadrul Comisiei Unificate de Control, Oleg Beliakov, le-a vorbit tinerilor despre conflictul armat din 1992. „Primele acțiuni agresive ale Republicii Moldova față de Transnistria i-au constrâns pe transnistreni să ia armele în mâini. Pacificatorii ruși au ajuns pe aerodromul din Tiraspol în iulie 1992. Ei au oprit războiul din Transnistria și de atunci mențin pacea pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Beliakov. 

Despre același subiect a vorbit la o altă „lecție” directorul Biroului de investigaţii politice „Mediator” din Tiraspol, Serghei Șirokov. Unul dintre participanți la dezbatere a afirmat că există un interes sporit față de „pacificatorii, Grupul Operativ de Trupe Ruse, militarii ruși care au oprit războiul din Transnitria și Moldova și au adus pacea” anume acum „când trăim în acele vremuri când istoria este rescrisă”.   

Realitate:  Războiul de la Nistru a fost declanșat de forțele separatiste din stânga Nistrului, susținute de militarii armatei a 14-a a Federației Ruse

NARAȚIUNI FALSE: 1. Războiul din 1992 a avut loc din cauza agresiunii Republicii Moldova împotriva Transnistriei. 2. Forțele armate ruse au oprit războiul de la Nistru.
 
OBIECTIVUL URMĂRIT: Reprezentanții Tiraspolului au făcut aceste declarații pe fundalul turului doi al alegerilor prezidențiale și în contextul apropierii Republicii Moldova față de Uniunii Europeană, prezentând Republica Moldova drept un stat agresor inamic.
 
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Războiul de la Nistru a început chiar mai devreme de martie 1992. Primele confruntări violente, soldate cu pierderi de vieți omenești, au avut loc la 13 decembrie 1991, când gardiștii care făceau parte din forțele armate separatiste au atacat forțele de securitate moldovenești lângă podul de la Dubăsari. Decizia CEDO din 8 iulie 2004 are la bază multe dovezi de implicare directă a armatei ruse în războiul de pe Nistru împotriva forțelor constituționale ale Republicii Moldova. 
După încheierea războiului de la Nistru, militarii ruși din cadrul armatei a 14-a a Federației Ruse au format Grupul Operativ de Trupe Ruse, care staționează și astăzi ilegal în stânga Nistrului, în pofida unui acord de încetare a focului care stabilea retragerea acestora de pe teritoriul regiunii transnistrene. 

Pe parcursul ultimilor ani, atât autoritățile de la Chișinău, cât și reprezentanți ai comunității internaționale, cum ar fi ONU, UE, SUA sau NATO au cerut retragerea trupelor din stânga Nistrului. Precizăm că aceste forțe ruse nu fac parte din misiunea de pacificare care include militari din Republica Moldova, ai forțelor transnistrene și ai armatei ruse și a fost creată cu acordul Chișinăului și Tiraspolului. 

CONTEXT:  Tiraspolul lansează tot mai insistent falsuri despre Republica Moldova, prezentând-o într-o lumină negativă, iar, în contextul războiului de la Nistru, - drept un stat agresor și inamic. Declarații sunt făcute pe fundalul turului doi al alegerilor prezidențiale și în contextul apropierii Republicii Moldova față de Uniunii Europeană.

Timp citire: 2 min